Anna: „Nedala jsem dceři antibiotika. Skončila na sále.“

bigstockphoto.com
|
06. 03. 2020
|
Vyžadovat antibiotika při prvním zakašlání je stejná hloupost, jako je v odůvodněných případech neužívat vůbec. Do redakce nám dorazil mail od čtenářky Anny, která se netají tím, že žije alternativně. Sama ale přiznává, že pochybila.

Alternativa s sebou nese výhody i rizika

„Můj e-mail je varováním pro všechny, kteří využívají všechny výhody alternativního způsobu života. Zároveň si ale neuvědomují, jaká rizika jsou s tímhle životním stylem spojená. Já si to taky neuvědomovala. Stálo mě to spoustu slz a paralyzující strach o život vlastního dítěte. Tahle lekce mě mnohému naučila. A já se rozhodla o ni podělit se stejně smýšlejícími.

Věřím homeopatikům a bylinkám

Na alternativě nevidím nic špatného. Rozhodně jsem s naší malou Aničkou nestepovala v ordinacích praktického lékaře ve chvíli, kdy zakašlala nebo ji trápila rýma. Nedám dopustit na bylinky a homeopatika, byť můžete tvrdit, že jejich účinky moderní medicína neuznává. Nám ale kuličky pomohly ve chvíli, kdy si s námi jinde nevěděli rady. Ale o tom třeba někdy jindy.

Neočkovaná dcerka v lesní školce

Veřejně přiznávám, že malá chodí do lesní školky. Hlavním důvodem, proč jsme se pro tuhle možnost s manželem rozhodli, byl nepochybně styl výuky a prostředí. Děti tady dělají vše jako v běžné školce - hrají si, zpívají, staví, cvičí, rozvíjejí jemnou motoriku i řečové dovednosti s tím rozdílem, že program probíhá většinou venku. Výhodou soukromých lesních školek je i to, že část z nich přijímá také neočkované děti, což byl i případ naší Aničky.

bigstock-cute-little-boy-crying-holding-54100697.jpg

Antibiotika není třeba brát při každé maličkosti, ale někdy jsou opravdu na místě.
bigstockphoto.com
Matek, které mají dojem, že ví o zdraví víc než lékaři, je pořád dost. Naše čtenářka aspoň uznává svou chybu.

Nemoci se nám vyhýbaly obloukem

Anička nikdy nebývala nijak výrazně nemocná. Sem tam nás potrápila nějaká viróza nebo běžné nachlazení, které jsme vyležely v klidu doma. Že bychom ale podobně, jako kamarádky v mém okolí, užívaly antibiotika jako na běžícím páse, to rozhodně ne. Anička antibiotika nikdy neměla. Její imunitní systém si vždycky dokázal poradit sám i bez chemických zásahů do tak malého tělíčka.

Antibiotika nám nesmí přes práh

Když jsem před kamarádkami zmínila, že Anička antibiotika nikdy neměla, a i kdyby je dostala, budu hodně zvažovat, jestli jí je nasadit, zůstaly nevěřícně civět a málem mě ukamenovaly. Jak můžu holku léčit cukrem (narážka na homeopatika – pozn. redakce) a bylinkami? Copak jsem se úplně zbláznila? Na jejich řeči jsem nebrala ohled. Neměla jsem sebemenší chuť ani zájem jim vysvětlovat, jak to doma máme a že antibiotika nejsou všespásná.

Bolavé ouško

Můj názor na klasickou medicínu a její léky se měl ale zanedlouho změnit. Aničku během loňského léta začalo trápit ouško. Nasadili jsme kuličky, bylinky a vyzkoušeli řadu osvědčených babských rad, které jí od bolesti dříve vždycky ulevily. Tentokrát se ale její stav nelepšil. S těžkým srdcem jsme se vydaly do ordinace lékaře, který konstatoval zánět středního ucha a nasadil antibiotika.

Špatné rozhodnutí

Stála jsem před rozhodnutím – mám je dceři podat, nebo ne? Rozhodla jsem se špatně a blistry s léky ještě ten den vyhodila. Přece to zvládneme. Vždyť je to jenom zánět! Vnitřně jsem se uklidňovala. Moje rozhodnutí ale bylo chybné. Anička se za dva dny vzbudila s křikem a bouličkou za uchem. Protože byl víkend, nezbylo nám nic jiného než se vydat na pohotovost.

Okamžitě na sál!

Neléčená infekce postihla spánkovou kost za uchem a způsobila nesmírně bolestivou mastoiditidu. Ještě ten den Aničku operoval úžasný pan doktor z ORL, kterému patří můj obří a veřejný dík. Rekonvalescence po operaci proběhla v pořádku. Já si ale nikdy neodpustím, že jsem dceři kvůli vlastní nezodpovědnosti a špatnému rozhodnutí způsobila zbytečnou bolest,“ uzavírá své vyprávění Anna.

Jak se díváš na život a smýšlení některých „alternativců,“ kteří odmítají očkování i léky moderní medicíny? Dej nám vědět do diskuze pod článkem.

Související články