Covid-bot zdarma a online zhodnotí riziko nakažení nemocí covid-19

scoop.it
|
26. 10. 2020
|
Situace okolo covidu-19 není dobrá. Přibývá nakažených, ale hlavně těch hospitalizovaných. Ordinace praktiků jsou přetížené a dovolat se na hygienu prakticky nemožné. Přesto existuje způsob, jak zjistit, jestli je důvod se strachovat.

Inteligentní komunikační nástroj

Nedávno spatřil světlo světa tzv. chatbot – komunikační nástroj s umělou inteligencí, který ti dokáže na základě dvaceti jednoduchých otázek odpovědět, jestli existuje zvýšené riziko nakažení koronavirem. V kombinaci s aplikací eRouška může jít o poměrně zajímavý způsob, jak s informací o případném nakažení dál naložit.

Covid-bota podpořil start-up

A kde se vlastně tahle vychytávka vzala? Zasloužila se o ní společnost COGVIO, která provozuje telemedicínskou platformu MEDEVIO. Samotný covid-bot, jak se tomuhle chytrému online pomocníkovi přezdívá, byl ale vyvinut Pasteurovým institutem ve spolupráci s univerzitními nemocnicemi v Paříži za podpory start-upu Clevy.

20 jednoduchých otázek a hned víš, na čem jsi

Abys zjistila, jestli u tebe nebo tvého blízkého existuje zvýšené riziko nakažení covidem, stačí odpovědět na dvacet jednoduchých otázek, které zahrnují informace o nejčastějších symptomech (například dušnost, kašel, teplota apod.) Součástí dotazníku jsou také otázky týkající se tvého zdravotního stavu a rizikových faktorů (třeba obezita, chronické onemocnění, vysoký krevní tlak, léčba imunosupresivy a podobně)

covidbot.jpg

Covid-bot ti může poradit, co bys měla dělat.
Medevio
V případě, že potřebuješ poradit, můžeš zkusit komunikace s tímhle robotem.

Pomoc přetíženým ordinacím

Po zodpovězení uvedených otázek ti covid-bot nabídne doporučení dalšího postupu. Pokud spadáš do rizikové skupiny a symptomy naznačují přítomnost infekce, bude třeba kontaktovat praktického lékaře. V některých závažnějších a život ohrožujících případech tě může vyzvat k volání záchranné služby. Informace je samozřejmě zcela nezávazná a jde pouze o jakési doporučení a pomoc přetíženým ordinacím a linkám praktických lékařů.

Nejčastější příznaky a důležité informace

Na uvedené webové stránce najdeš taky přehled příznaků onemocnění covid-19 podle nejnovějších klinických studií, včetně takových, které jsou varovné a život ohrožující. Autoři přidali taky důležité informace o rizikovosti starších hospitalizovaných pacientů nebo mnoho užitečných odkazů. Chat-bota můžeš samozřejmě využívat zdarma a v kteroukoli denní i noční dobu.

Vyzkoušela jsi nového chatbota? Jak se ti tahle online vychytávka zamlouvá? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články