Vitamin D: Kde všude ho najdeš? Velký přehled!

Bigstockphoto
|
21. 09. 2022
|
S minimem slunečních paprsků nám dochází také zásoby „slunečního vitamínu D“. Ten ovlivňuje nejen pigment naší pokožky, ale také dobrou náladu a kvalitu kostí, zubů i vlasů a nehtů. Jak si ho dopřát dostačené množství i během zimy? Poradíme!

1. Tučné mořské ryby

Na našeho kapra zapomeň a raději si na štědrovečerní večeři připrav čerstvého lososa. Zásobu vitaminu D ale najdeš také v dalších rybách, mezi které patří třeba sleď obecný, tuňák, mečoun, sardinky, halibut a makrela. Pokud do sebe vpravíš alespoň 150-200 gramů, pokryješ plnou denní dávku tohoto zázračného vitamínu.

2. Slanina

Tohle jsi určitě nečekala, co? Máš od nás požehnání zprasit se občas křupavou slaninou. Nejen že skvěle obohatí tvůj jídelníček, ale také obsahuje vysoké množství vitaminu D. Samozřejmě, nic se nesmí přehánět a u slaniny to platí dvojnásob!

bigstock-closeup-of-slices-of-crispy-ho-350848358.jpg

Dej si čas od času slaninu!
Bigstockphoto
Nečekané, že?

 

3. Vaječné žloutky

Bohužel ale jen z vajíček slepic, které žijí ve volném výběhu. Pokud si denně dopřeješ jeden či dva žloutky, o nedostatek „déčka“ se strachovat rozhodně nemusíš. Jeden žloutek totiž obsahuje přibližně 40 UI.

4. Houby

Ale jen ty, které rostou na přímém slunečním světle. A protože takových hub je opravdu velmi málo, jsou zajímavou alternativou žampiony pěstované pod umělým UV světlem. Vhodné jsou také lišky obecné, smrž nebo sušený houževnatec.

5. Sádlo

Další prasečinka, kterou si můžeš dopřát. Stejně jako slanina i sádlo obsahuje poměrně vysoké množství vitaminu D. Opět ale všeho s mírou – tvůj cholesterol by ti nemusel být vděčný.

6. Kozí sýr

Pokud dokážeš překousnout typickou chuť a vůni tohoto sýru, pak věz, že jeho konzumace ti dodá „déčko“ i během třeskuté zimy. V obchodě se ale zaměř zejména na kozí sýry měkčího typu.

bigstock-goat-cheese-with-fresh-thyme-29994518.jpg

Kozí sýr je perfektním zdrojem vitamínu D.
Bigstockphoto
Kozí sýr ti nevoní? Občas je bezva se překonat!

7. Mléko

A to spíše to plnotučné. Pozor ale na kvalitu! V obchodních centrech se vyhýbej nápadně levným výrobkům, které vedle mléka ani neležely. Raději si připlať za kvalitu!

8. Fortifikované potraviny

Ne, neboj, nebudeme tě mučit cizími názvy, jen prozradíme, že fortifikované potraviny označují ty potraviny, které jsou o vitamin D uměle obohaceny. Holt někdy musíme té přírodě maličko pomoct.

Máš nějaký osvědčený recept, jak do svého těla vpravit pořádnou dávku vitaminu D?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články