Seriál o hubnutí: Atkinsonovu dietu milují i Američané

Bigstockphoto
|
24. 07. 2021
|
A to je vážně co říct, když mají právě Američané v oblibě nějakou dietu. Stejně jako některé další diety, i tato staví na stavu ketózy, při níž tělo využívá jako zdroj energie vlastní tuky. V čem spočívá kouzlo této diety a opravdu může pomoct?

Ketóza, která je základem Atkinsonovy diety, vzniká tehdy, když dodáváme tělu jen minimum sacharidů čili maximálně asi 50 g denně. Tělo si pak bere jako zdroj energie vlastní tukové zásoby, takže dochází k efektivnějšímu spalování tuků než při běžném jídelníčku.

Při dietě platí několik obecných pravidel: poslední jídlo jde na řadu nejpozději ve 20.00 hod., jíme přiměřeně, nehladovíme, ale nepřecpáváme se, k svačině si později dáváme ovoce, svačina musí být hodinu před hlavním jídlem a dvě hodiny po hlavním jídle. Dieta je oblíbená hlavně proto, že není nijak omezeno, kolik bys toho měla sníst.

Čtyři fáze, kterými musíš projít

Dieta ale není tak úplně jednoduchá, nestačí při ní nějaký čas hubnout a potom se směle vrátit k běžnému příjmu sacharidů.

bigstock-129614570.jpg

Vejce a maso jsou základem jídelníčku, během něhož dojde ke ketóze.
Bigstockphoto
Vajíčka by se pro tebe měla stát mantrou. Hned vedle masa.

V první fázi, indukční, musí dojít k omezení příjmu sacharidů na maximálně 20 g denně. K tomu lze dojít snadno vypuštěním takových potravin z jídelníčku, z nichž obvykle sacharidy čerpáme – jde o rýži, brambory, těstoviny, pečivo, ovoce a samozřejmě sladkosti, které beztak nemají ve zdravém jídelníčku co dělat. Zatímco příjem sacharidů poklesne, je potřeba navýšit příjem tuků asi na 100 g a bílkovin asi na 150 g, aby při dietě neubývaly svaly.

Indukční fáze by měla trvat asi 2 týdny a doporučuje se při ní konzumovat maso, ryby, kvalitní sýry (například mozzarellu nebo goudu), vejce, mořské plody, šunku s aspoň 90 % masa a proteinové nápoje, dále avokádo, kysanou smetanu, máslo a rostlinné oleje. V prvních 2 týdnech diety váha velmi rychle ubývá, což je motivující.

Druhá fáze, fáze hubnutí, slibuje hubnutí ne tak rychlé, přeskočit ji ale nemůžeš. Denně musíš přidat 5 g sacharidů do té doby, než dosáhneš o 4,5 kg vyšší váhy, než je tvoje vysněná. Zdrojem sacharidů navíc by měla být zelenina, semínka, ořechy, bobulovité ovoce nebo sýry.

Třetí fázi se říká před-udržovací, což mnohé vysvětluje. Tady se příjem sacharidů navyšuje o 10 g za týden, po měsíci setrvání na téhle hladině přidáš další 10 g týdně. Pokud je pak váha stejná, můžeš postupně dál zvyšovat o 10 g týdně. Pokud začneš přibírat, je třeba vrátit se na předchozí množství sacharidů.

avocado-1712584_960_720.jpg

Příjem bílkovin a tuků se musí během diety zvýšit.
Pixabay
Tuky můžeš čerpat třeba z avokáda. Jsou zdravé a prospěšné.


Čtvrtá fáze je fáze udržovací a spočívá v „restartu“ – jíst můžeš normálně, ale zdravě. Bez cukrovinek, sladkých nápojů, přesolených a mastných chipsů, tučných jídel… Tahle fáze by měla trvat až do konce života.

Výhody a nevýhody Atkinsonovy diety

Stejně jako snad všechno na světě, i Atkinsonova dieta má svá pro a proti. Ke kladům patří to, že nemusíme počítat kalorie, jíme dosyta a nehladovíme. K tomu mizí chuť na sladké, nemáš hlad. Když doplníš stravování pravidelným pohybem, budeš motivovaná už jen tím, jak parádně jdou kila dolů.

nevýhodám patří riziko potíží se žlučníkem a kardiovaskulárním systémem. Může se vyskytnout dehydratace, zápach z úst nebo výkyvy v psychice. Než se do diety pustíš, měla bys ji probrat s lékařem.

Máš zkušenosti s Atkinsonovou dietou nebo s nějakou jiná, která staví na ketóze? Napiš nám svou zkušenost do diskuze pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články