Jak překonat jarní únavu? Vystav se slunci a dopuj se vitamíny!

Shutterstock
|
19. 03. 2023
|
Je to paradox, zima se s námi nadobro rozloučila, venku slunce, ale že bys pociťovala příval elánu, to se říct rozhodně nedá, spíš naopak. Že by jarní únava?

Celou chmurnou zimu ses na jaro těšila, a když už je konečně tady, jsi najednou bez energie. Jak to?

Je to jednoduché, právě na tuhle změnu tvoje tělo reaguje. Organismus totiž ze zásady vyžaduje pravidelnost a velkými změnami trpí. Mění se atmosférický tlak, délka dne i energetický výdej. Přechod z krátkých tmavých dnů do teplého slunečného počasí trápí víc ženy než muže. A i když z medicínského hlediska není jarní únava žádná nemoc, pozlobit dokáže.

Mimochodem – jarní únava není jev moderní doby. Bojovali s ní už naši předci. Souvisí se změnami biorytmů, jež způsobuje střídání ročních období.

Svůj podíl na jarní únavě má taky výživa. V zimních měsících jsi dávala přednost spíš vydatnějším a tučnějším jídlům, takže tělu nejspíš chybí živiny. Navíc může být vyčerpané i z nedostatku vitamínu D a chladného počasí, během kterého muselo vydávat víc energie. V neposlední řadě může za únavou stát i nedostatek pohybu.

Jak se jarní únava projevuje?

Souhrnně je jarní únava pocit psychického a fyzického vyčerpání. K nejčastějším příznakům patří:

  • únava
  • poruchy koncentrace
  • malátnost
  • špatná nálada, střídání nálad
  • bolest hlavy
  • přecitlivělost na světlo
  • nevolnost

Poslouchej své tělo

Jarní únavu ber pozitivně. Varuje tě před rizikem přetažení a donutí tě zvolnit. Nepřepínej síly ani únavu nemaskuj zvýšenými dávkami kofeinu. Taky se vyhni konzumaci mastných a sladkých jídel. Tělu bys sice rychle dodala energii, ale jen na krátkou dobu.

Zázračná trojka: strava, slunce a čerstvý vzduch

Jak se s jarní únavou vypořádat? Důležité je dodat tělu to, co mu po zimě chybí. Tedy slunce, čerstvý vzduch a stravu bohatou na vitamíny.

Zaměř se na pestrou a odlehčenou stravu

Co nejčastěji si na talíř naservíruj čerstvé ovoce, zeleninu, luštěniny a kysané produkty. Bílý chléb vyměň za celozrnný a červené maso nahraď bílým nebo rybami. Hlídej si dostatečný přísun hořčíku, železa a vitamínů skupiny B a nezapomeň na pitný režim. Vhodná je neperlivá voda, neslazené čaje a čerstvé ovocné šťávy.

Vyraz do přírody za sluncem

Vyprav se na procházku a načerpej pozitivní energii i vitamín D. Okysličení mozku pomůže celkové regeneraci a prohloubení spánku. Jako bonus ti sluneční paprsky spustí tvorbu hormonu serotoninu.

Odpočívej, jak potřebuješ

Netlač na sebe a dopřej si dostatek času na regeneraci a nabrání sil. Tělo ti naznačí, kdy zvolnit. Pamatuj, že nemusíš stihnout úplně všechno, co sis naplánovala. Pokud cítíš, že síly ubývají, místo fitka si doma rozlož karimatku a zacvič pár ásan z jógy. Odpočinek může být fajn i s relaxační hudbou ve sluchátkách a meditací. Nejvíc ze všeho pak pomůže kvalitní spánek, tak ho nešiď a dej mu 7–9 hodin denně.

shutterstock_1117512527.jpg

Pomoct ti může třeba sauna nebo jóga.
Shutterstock
Příjemný relax může být návštěva finské sauny nebo římských parních lázní.

Když příroda pomáhá

I naše babičky měly na jarní únavu pár zaručených fíglů. Pomoct by ti měla lžička medu 3x denně a pití odvaru z růží a jeřabin. Další pomocníci z přírody jsou echinacea, guarana, ženšen a zázvor.

Jarní únava by neměla trvat déle než 5 týdnů. Pokud se tvůj zdravotní stav nelepší nebo se přidají další potíže, neboj se navštívit svého praktického lékaře.

My ti přejeme, ať jsi brzy v kondici, a pokud máš nějaký svůj osvědčený recept, jak překonat jarní únavu, poděl se o něj s námi!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články