Jídlo a dovolená: jak si dávat do nosu, a nepřivézt si 5 kil navíc

Bigstockphoto
|
11. 06. 2023
|
Dodržuješ pravidla zdravého životního stylu a stravování, ale trochu tě děsí, co budeš jíst na dovolené? I tam si můžeš dopřát, aniž bys přijela s hmotností, po které netoužíš. Jen musíš vědět, co si dávat a kdy. Koukni na následující řádky!

Co s jídlem na klasické dovolené?

Není to vlastně vůbec žádná věda. Pokud jedeš do hotelu s polopenzí nebo s all inclusive, budeš si vybírat z toho, co je. A vždycky se najde něco, co tě zasytí, aniž bys toho do sebe musela natlačit hodně a bylo to moc kalorické. Co doporučujeme?

  • dopoledne ovoce, ovesné kaše, jogurt nebo tvaroh s müsli
  • odpoledne maso, vajíčka, kvalitní šunku, sýry, houby, přílohy a zeleninu
  • večer maso, vajíčka, tvaroh, kvalitní šunku, houby a zeleninu

bigstock-grilled-vegetables-81220691.jpg

Grilovaná zelenina je ideální večeře třeba v kombinaci s masem.
Bigstockphoto
Je jedno, jestli si dáš zeleninu čerstvou, nebo tepelně upravenou. V obou případech ti může chutnat a zasytit tě.

Když jsme u té zeleniny, nutno podotknout, že tu opravdu nemusíš počítat – dej si jí, co hrdlo ráčí. Platí to i v běžném zdravém jídelníčku. Lidé s oblibou rádi to samé dělají i s ovocem, ale na to si dej pozor. V ovoci je cukr, fruktóza, a ve velkém množství může způsobit právě to, co nechceš. Nespotřebované cukry se mění v tuky a zůstávají ti v podobě tukových polštářů všude po těle.

bigstock-168931382.jpg

Na dovolené máme tendenci hřešit, ale nemusíme.
Bigstockphoto
Máš ráda houby? Tak si je na dovolené dávej, jsou skvělým zdrojem bílkovin!

Na hraně je to s ovocem dopoledne a odpoledne. Zatímco někteří odborníci doporučují jíst je jen dopoledne, jiní tvrdí, že ani odpoledne nevadí, když se s ním vejdeš do optimálních denních hodnot podle svojí výšky, váhy a aktivity. Ty samé rozpaky se týkají příloh – hodí se jen k obědu, nebo si je můžeme dát i k večeři, když jsme je třeba k obědu neměli? Není nic efektivnějšího než to vyzkoušet na sobě. Co vyhovuje jednomu, nemusí sedět druhému.

Výsledek: Zasyť se zeleninou, můžeš jí sníst spoustu. Ovoce zase zažene chuť na sladké, ale pozor na jeho množství. K obědu, pokud máš hlad, si nedávej jen salát, ale doplň maso (nebo jinou bílkovinu) přílohou a zeleninou. K večeři si salát klidně dej, energii ze sacharidů už na noc nepotřebuješ, pokud ji nehodláš celou protančit nebo ses právě nevrátila z aerobic maratonu.

Strašáci dovolené

Budeš na dovolené bydlet v hotelu, všude kolem to bude samá restaurace, kavárna, cukrárna nebo stánek ze zmrzlinou? Tohle jsou opravdoví strašáci. Musíš si to ale srovnat v hlavě – buď jsi na dovolené a každý den (nebo každý druhý den) si mlsneš, nebo se fakt budeš držet zkrátka, ale možná ti všechny ty vůně kolem polezou při procházce na nervy.

A nejde jen o sladkosti nebo tučnější jídla. Pozor si dávej taky na alkohol, který bývá, podle druhu, i hodně kalorický. Nejzrádnější je asi pivo, protože ho dokážeme vypít hodně, a míchané koktejly, protože bývají chutné, ale taky jsou sladké a obsahují onen kalorický tvrdý alkohol.

Co a jak jíst na dovolené „v divočině“?

Nemyslíme teď úplně v divočině, i když co není, může být. Pokud se vydáváš na vlastní pěst do odlehlejších koutů planety, taky ti přijde vhod pár rad. A jestli už máš po krk instantních polévek nebo těstovin, tady je řešení:

  • Jestli tvoje dovolená zahrnuje pořádnou fyzickou aktivitu, neboj se uvařit si večer trochu kuskusu. Snadno a rychle ho připravíš ve vývaru na kempingovém vařiči a sníst se dá buď samotný, s trochou koření nebo se zeleninou (čerstvou, pokud ji ještě máš, nebo s konzervovanou). Když k tomu dodáš trochu bílkoviny, máš vyhráno.
  • Sušené maso. To je vynález, za který měli udělit trilión cen. Nakup si ho na cestu do zásoby, sníst se dá samotné nebo ho můžeš žvýkat ke kuskusu.
  • Proteinové tyčinky a snacky. Dneska už seženeš nepřeberné množství druhů proteinových tyčinek a snacků. Jednoduše tak doplníš sacharidy (energii) i bílkoviny, které zajistí, abys neměla hned hlad. Stejně ideální svačinkou můžou být i jiné snacky, ne jen sladké tyčinky. Třeba proteinové chipsy nebo sušený sýr!
  • Oříšky, ty se v přírodě a při fyzicky náročných aktivitách vyplatí mít. Je jedno, který druh si vybereš, kromě arašídů, které se tak nějak vymykají „oříškovým parametrům“. Vždycky získáš energii ze zdravých tuků a pocit sytosti, ani jich nemusíš sníst moc.
  • Jako zdroj sacharidů ti skvěle poslouží nejrůznější suchary. Víme totiž, jak dlouho vydrží chleba poživatelný a jak vypadá, když už s tebou absolvuje dva dny v batohu…

bigstock-couscous-with-tomato-a-bowl-234287164.jpg

Příprava kuskusu je jednodušší než příprava rýže.
Bigstockphoto
Kuskus jen nasypeš do ešusu s vařicím bujónem a necháš chvíli odstát. Dochutíš a jíš!

Když se čas od času dostaneš do civilizace, zahřeš si, jestli to v přírodě neděláš. Ale hlavně si dopřej čerstvé ovoce a čerstvou zeleninu.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články