Jak zrychlit metabolismus: pomáhá chilli, pohyb i obyčejná voda

Bigstockphoto
|
17. 02. 2023
|
Rychlejší metabolismus je spolehlivá cesta k hubnutí. Jenže jak to zařídit, aby šlapal jako hodinky a necoural se jako unavený oslík?

Co je vůbec metabolismus? Jde o všechny chemické látky v těle, které mění přijaté živiny z jídla na energii. Všechny tyhle reakce dohromady zajišťují správné fungování organismu. Když se do téhle problematiky zahloubáš, určitě se potkáš s pojmy bazální metabolismus a aktivní metabolismus.

To první označuje množství energie, které potřebuješ, aby tvoje tělo fungovalo, i když absolutně nic neděláš. To druhé označuje množství energie, které potřebuješ, abys mohla fungovat i se svými aktivitami.

Rychlost spalování energie, na které při hubnutí dost záleží, je hodně daná věkem, pohlavím, množstvím svalové hmoty nebo zdravím. Čím rychlejší máš spalování (metabolismus), tím líp se ti hubne nebo udržuje váha. Právě tvoje kamarádka, která se může od rána do večera ládovat vším, co ji napadne, aniž by přibrala jediné deko, má rychlý metabolismus.

7 triků, jak zrychlit metabolismus a konečně zažít úspěch

Za zrychlením spalování energie není žádná magie. Triky jsou jednoduché, a když se jich budeš držet dlouhodobě, první výsledky se brzy dostaví.

Pravidelně jez

Hladovět, to je to nejhorší, co můžeš udělat. Jakmile máš hlad, tělo má pocit, že bude strádat, takže se nezbaví ani gramu tuku. Naproti tomu pravidelná strava mu dodá na jistotě, že může v pohodě spalovat tukové zásoby, protože jídlo zase bude. Nemusíš jít zrovna 5x denně, jak se to stále propaguje. Jez tak, jak ti to vyhovuje, abys neměla hlad a aby ses cítila dobře.

Zaměř se na ostrá jídla

Pokud nemáš nějaký zdravotní problém, dopřej si pravidelně ostré jídlo. Chilli se dá nasypat prakticky kamkoli, když nemluvíme o kávě nebo koláči. Stejně jako další dobroty, i chilli prohřívá a podpoří rychlost spalování – když si přiostříš jídlo právě chilli, o něco metabolismus zrychlíš i na 3 hodiny!

bigstock-hot-chilli-pepper-sauce-paste-345383674.jpg

Ostrá jídla jsou pro zrychlení metabolismu skvělá.
Bigstockphoto
Chilli podporuje metabolismus v jeho práci. Tak se ho neboj!

Mysli na bílkoviny

V každém větším jídle, které si dáš, by mělo být ideálně kolem 20 g bílkovin, abys za hodinu zase nebrečela hlady. Bílkoviny tě zasytí a poslouží i jako stavební materiál pro svalstvo. A co víc – na zpracování bílkovin musí tělo vydat víc energie než na zpracování tuků nebo sacharidů. Takže ho zase zaměstnáš, aby makalo!

Pij studenou vodu

Říká se, že sklenička vlažné vody ráno nastartuje metabolismus na celý den. Na tak dlouho tedy určitě ne, maximálně na 60 minut. A když si dáš vodu studenou, zaznamenáš ještě větší úspěch. Tělo se totiž přirozeně trochu ochladí a bude muset vydat energii na to, aby udrželo teplotní balanc. Vypít každou hodinu sklenici vody už dává smysl, že?

Co nejvíc se hýbej

Pohyb je nejlepší výdej energie. Pusť se do aerobního cvičení (chůze, jízda na kole nebo na bruslích, běh, běžky nebo třeba veslování) a zkombinuj ho s anaerobním (například posilování).

Jednak hned spotřebuješ nějakou tu energii, jednak budeš mít rychlejší metabolismus i další den, protože ji budou spotřebovávat svaly – ty totiž budou mít potřebu regenerovat. A navíc – svaly jsou aktivní hmota. Čím větší podíl jich máš, tím je metabolismus přirozeně rychlejší.

bigstock-a-woman-with-a-heavy-backpack-327611413.jpg

Vydávej se pravidelně na výlet nebo na procházku a bude to znát.
Bigstockphoto
Pohyb je nejspolehlivější výdej energie. Mysli na to!

A počítá se každý pohyb. Místo abys v práci zvedla telefon a volala do kanceláře ob dvě patra, dojdi tam. Stejně tak se projdi do práce nebo z ní, případně vystup o zastávku dřív a vezmi to pěkně pěšky.

Pořádně spi

Z unaveného těla nikdy nic pořádného nevzejde. Když si denně dopřeješ 7-9 hodin spánku, odpočineš si a zabráníš vzniku chutí na sladké a budeš se po každém jídle cítit sytější.

Dej si kávu nebo zelený čaj

Káva prý dokáže zrychlit metabolismus i o neuvěřitelných 11 % a zelený čaj o 5 %. Kofein pomáhá spalovat tuky, ale nesmí se to s ním přehánět. Klidně zůstaň u jednoho šálku kvalitní kávy denně a všechno bude v pořádku.

Jaký máš ty trik na zrychlování metabolismu? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články