Proč skákat přes švihadlo? Zhubneš, zlepšíš si koordinaci i duševní zdraví

Shutterstock
|
18. 10. 2023
|
Taky ti skákání přes švihadlo připomíná spíš dětskou kratochvíli, ze které už jsi dávno vyrostla? Omyl! Tahle aktivita tě bleskurychle dostane do formy, a dokonce ti pomůže zhubnout i vánoční kila, která tě nejspíš neminou.

Taky jsi kdysi hltala sympaťáka z obrazovek Rockyho, který na skákání přes švihadlo nedal dopustit? Dobře věděl, proč to dělá! Skákání přes švihadlo zažívá v poslední době renesanci. Aby taky ne. Málokterá aktivita totiž nabízí tolik pozitiv, a to v podstatě úplně zadarmo.

Tahle oblíbená dětská radovánka ti pomůže zlepšit nejen fyzickou kondičku a celkovou koordinaci, ale díky ní posílíš svaly. Pomůže ti vyplavit endorfiny a s nimi spojený celkově dobrý pocit. Pokud si už taky pohráváš s nápadem vylézt na půdu a oprášit švihadlo, čti dál, abys věděla, jak moc tím svému tělu prospěješ.

Posiluješ celé tělo

Skákání je komplexní pohyb, u kterého zapojíš svaly celého těla. Zapojuješ i ty svaly, o kterých nemáš ani tušení, že existují. Nejde tedy jen o posílení dolní poloviny těla, ale z větší části i o svaly horní poloviny těla (super, konečně něco, čím zpevníš svoje „tramvajové“ ruce).  Konkrétně jde o ramena, zádové svaly, břicho a předloktí.

A jen pro lepší orientaci si představ, že když vydržíš skákat přes švihadlo 10 minut, tvoje úsilí se rovná 3 kilometrům hodně rychlého běhu.

Hubnutí! Rychleji spaluješ kalorie

Skákání přes švihadlo je jedno z nejefektivnějších cvičení na světě. Právě díky tomu, že zapojuješ celou paletu svalů, dokážeš spálit i víc kalorií za kratší čas než v jiných sportech. Takže pokud potřebuješ zhubnout do plavek, začni skákat. Výsledek zaručen. Za jednu hodinu švihadlového tréninku můžeš spálit klidně až 1 600 kalorií! Sice to nedostaneš úplně „zadarmo“, ale za pokus to stojí, ne?

Zlepšíš koordinaci

Podle fitness trenérů můžeš díky skákání přes švihadlo zvýšit svou výdrž a soustředění a zlepšit koordinaci. Skloubit totiž pohyb rukou a nohou, to je výzva pro opravdové sportovce.

Žádný limit

Tedy aspoň co se týče vybavení, prostoru a počasí. Stačí ti obyčejné švihadlo za pár kaček a oproti jiným sportům máš dokonce na výběr, jestli budeš skákat venku, nebo uvnitř. Výmluvy o škaredém počasí, kterými si racionalizuješ absenci v běhání, tady zkrátka neplatí.

Šetříš klouby

I když to na první pohled zní jako nesmysl, skákání přes švihadlo je skutečně pohyb, který klouby tolik nezatěžuje. Dopad při něm totiž tlumíš zpravidla přes obě nohy, navíc z malé výšky. Z toho důvodu je zatížení kloubů menší než u běhání, kde je dopad vždycky jen na jednu nohu a z větší výšky. Kloubům uděláš navíc radost i tím, když místo tvrdého betonu zvolíš spíš měkčí doskočiště.

shutterstock_2132859289.jpg

Skákání přes švihadlo má pozitivní dopad i na duševní zdraví.
Shutterstock
Skákání přes švihadlo ti pomůže s hubnutím, zpevněním i koordinací pohybů.

Dostupné kdekoli

Švihadlo snadno schováš do kabelky, ale i do kufru na dovolenou. Můžeš tak skákat v podstatě kdekoli a kdykoli. Uznej, že táhnout sebou na dovču kolo je o dost náročnější než si přibalit švihadýlko. Jeho koupě je navíc jedinou investicí. Nějaké použitelné tenisky určitě už doma máš.

Vhodné pro začátečníky

U skákání přes švihadlo je úplně jedno, jestli jsi pokročilá, nebo začátečník, muž, žena, dítě nebo senior. Začít můžeš kdykoli. Skákej si svým vlastním tempem a postupně si přidávej na zátěži. A pokud máš přímo nechuť k hromadným aktivitám, jako je aerobik nebo zumba, je právě pro tebe švihadlo vhodnou alternativou. Ideální introvertní sport!

Posílíš srdce

Skákání přes švihadlo zlepšuje srdeční frekvenci a krevní tlak. Pomáhá taky posilovat imunitní systém a nastartovat metabolismus, čímž zlepšuje tvoje zdraví v krátkém časovém úseku.

Duševní zdraví

Skákáním přes švihadlo uděláš dobře nejen svému tělu, ale potěšíš i duši. Díky pohybu vyplavíš ven endorfiny, které jsou zdrojem dobré nálady. Nezapomeň, že deprese nemá ráda pohyblivé cíle.

Je to prostě zábava

Jasně, to seriály v televizi můžou být taky, ale jejich sledováním pneumatiku na břiše neshodíš. Pokud chceš zhubnout do plavek nebo jen vytvarovat tělo, vezmi kámošku a pojďte skákat společně. Zaručujeme ti, že tolik zábavy si dlouho nezažila.

Jestli nemáš žádnou blízkou duši, která by švihala s tebou, zabrouzdej na internetu, kde najdeš celou řadu příznivců sdružujících se v různých skupinách.

Jak začít?

Pokud jsi od základky neskákala, rozhodně začni zvolna. Před samotným skákáním se trošku protáhni. Důležitá není výška výskoku, i když si to mnozí myslí. Na to, aby ti švihadlo prošlo pod nohami, stačí výskok pár centimetrů. Fitness trenéři doporučují pro začátek začít s lehčím plánem, abys nepřepálila start a nenechala se tak od skákání odradit nadobro.

Lehčí plán počítá s 5 až 10 koly. Vždycky skákej 30 sekund a 30 sekund odpočívej. Podle toho, jak ti to půjde, budeš pomalu navyšovat čas pro skákání.

Pro koho se švihání nehodí

I když je skákání přes švihadlo relativně šetrný a nenáročný sport, rozhodně ho doporučujeme v některých konkrétních případech zvážit, nebo se aspoň poradit s lékařem, případně fyzioterapeutem.

Konkrétně se jedná o ty, kteří mají potíže s klouby (kotníky, kolena či kyčle), lidi trpící skoliózou nebo pacienti s vyhřezlou ploténkou. Stejně tak se skákání přes švihadlo nehodí pro jedince s extrémní nadváhou, protože by si klouby mohli poškodit. V takovém případě je potřeba prvně snížit hmotnost jiným způsobem.

Ženy po porodu, pokud se cítí fit, skákat můžou. Výjimkou jsou ale ženy trpící inkontinencí. Těm fyzioterapeuti doporučují začít nejprve s cvičením tzv. core, což znamená zaměřit se na hluboký stabilizační systém a teprve potom začít opatrně se skákáním přes švihadlo.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články