Babské rady na svědění kůže: pomůže syrová brambora i heřmánek

Shutterstock
|
14. 10. 2023
|
Ráno ses probudila a z ničeho nic tě zaskočilo úporné svědění kůže. Víme, jak to dokáže být nepříjemné a otravné, a proto jsme pátraly po tom, co ti uleví.

Svědění kůže může postihnout naprosto kohokoli, a to hned z několika důvodů. Příčin je totiž celá řada a občas je těžké je od sebe rozeznat.

Jaké jsou příčiny svědění kůže?

Alergická reakce – nejčastěji pokožka svědí při alergiích. Ty můžeš mít nejen na potraviny, ale taky na chemikálie (včetně pracích prostředků), kovy, pyly, zvířecí srst a další. V tomhle případě ti pomůže vyšetření na alergologii, kde ti řeknou, čemu se radši vyhýbat.

Duševní nestabilita – máš toho poslední dobou nějak moc a nevíš, kde ti hlava stojí? Pak se můžeš potýkat i se svědivou pokožkou na různých částech těla. Ve chvíli, kdy se zklidníš, potíže zpravidla odezní.

Vážnější nemoc – svědění může signalizovat i vážnější problémy, jako je například nemoc ledvin, štítné žlázy nebo cukrovku. Pokud tě ale jen pár dní svědí kůže, není třeba hned myslet na nejhorší.

Nedostatečná hydratace – pokožka tě bude přirozeně svědit, když jí neposkytneš adekvátní hydrataci – formou kosmetiky i dostatečného pitného režimu. V zimě i v létě dochází k vysušování pokožky, což vede k dráždivosti a svědění. S tím se ale dá bojovat, prostě nedej dehydrataci šanci!

Kožní onemocnění – svědivost pokožky můžeš pociťovat i v případě, že tě trápí ekzém, lupénka nebo svrab.

Kousnutí hmyzem – svědit může i pokožka po kousnutí hmyzem, nejčastěji jde komáry, ti ale nejsou jediní.

Náš tip: Pokud tě svědí pokožka dlouhodobě a lékaři vyloučili závažné onemocnění, může ti pomoct kvalitní dermokosmetika.

Začarovaný kruh… Neškrábat!

Můžeš se udrbat, jak to svědí. Ale zadrž! Škrábání nejenže proti svědění nepomáhá (tedy ne na delší dobu než pár vteřin), ale navíc ho ještě zhoršuje. Čím víc pokožku narušuješ škrábáním, tím výraznější podráždění vzniká. To pak vyvolává další svědění. Ke všemu se do malých otevřených ranek může dostat jakýkoli patogen, ve finále se tak potom můžeš potýkat ještě s infekcí.

Co pomáhá na svědění pokožky?

Ochlaď pokožku

Jako první pomoc poslouží ochlazení pokožky. Namoč kus látky do studené vody, vyždímej a přilož na místo, které tě svědí. Podobně můžeš použít i sáček s ledem nebo mraženou zeleninu. Chlad znecitliví nervová zakončení v pokožce a na chvíli tě tak zbaví pocitu svědění.

Ostříhej si nehty

Ostříhané nehty nikdy nenapáchají tolik škody jako ty dlouhé. Pravidelně zastříhávej nehty a pilníkem otup okraje, které zůstaly po nůžkách ostré.

Babské rady na svědění kůže: vyzkoušej osvědčené triky!

Bylinky – proti svědění kůže výborně zabírá obklad z vylouhovaného měsíčku lékařského a heřmánku.

Ovesná koupel – máš doma obyčejné ovesné vločky? Bezva, vsypej je do vlažné vody při další koupeli (horká voda se nedoporučuje). Ovesná voda přispěje ke zklidnění pokožky.

Sádlo – suchou a svědivou pokožku pravidelně promazávej sádlem.

Brambora – nastrouhej syrovou bramboru na gázu a přilož na postižené místo.

Gel z aloe vera – čerstvě vymačkaný gel z listů aloe vera nanes na místa, která tě svědí. Dočkáš se příjemného zchlazení i zklidnění pokožky.

Nic nezabírá? Upaluj k lékaři

Pokud příčinu svědění kůže neznáš a problémy se stupňují, neotálej a vydej se k lékaři. Odborník provede řadu vyšetření a zjistí, co za nepříjemným svěděním stojí. Rozhodně tedy svědění pokožky nepodceňuj. V krajním případě může naznačovat i vážnější zdravotní problém.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články