Švédský mandlový dort: recept na královskou dobrotu, která se hodí při každé příležitosti

Shutterstock
|
23. 04. 2024
|
Ať už si chceš upéct něco dobrého na upršenou neděli, nebo čekáš tu nejvzácnější návštěvu ze všech, se švédským mandlovým dortem nešlápneš vedle.

Tedy za předpokladu, že strávníci nejsou alergičtí na mandle (i když je krátce opražíš a ty v těstě budou upečené). Dobrota, kterou si spousta z nás vychutnává příležitostně při návštěvě modrožlutého nákupního domu, se může rázem octnout u tebe doma. A na její přípravě není nic extra složitého!

Nebo tedy… jasně, není to bábovka, na kterou umícháš těsto, to přeliješ do formy a počkáš, až se upeče. Ale zároveň to není nejsložitější recept na světě. Ani vzdáleně.

Mimochodem – švédský mandlový dort potěší i celiaky. Je totiž kompletně bez lepku!

Není to jen tak nějaký dort

Mandlový dort (Mandeltårta) patří ve Švédsku k těm nejoblíbenějším sladkým pochutinám. Říká se mu taky dort krále Oskara, protože někdejší panovník Oskar II., vládnoucí v letech 1872–1907, ho naprosto zbožňoval.

Na konci 19. století byl často nedílnou součástí královských zásnubních slavností. Na největší slávu a rozmach si ale počkal až do té doby, než s ním vyrukoval známý řetězec s nábytkem. Dneska o tomhle fenomenálním slaďoučkém kousku ví minimálně celá Evropa.

shutterstock_1930031018.jpg

Jednoduchý na přípravu, výsledek je famózní!
Shutterstock
Pokud máš ráda krémové dorty a mandle, tomuhle kousku neodoláš.

Švédský mandlový dort: recept jednoduchý, výsledek božský

Teď už se pojďme dát do přípravy a pečení.

Co potřebuješ: 4 bílky, 150 g mletých mandlí, 40 g medu nebo čekankového sirupu, špetku soli; na krém pak ještě 100 g másla nebo ghí, 4 žloutky, 120 ml smetany nebo kokosového mléka, lžičku vanilkového extraktu, 80 g medu nebo čekankového sirupu; na posypání 40 g plátků mandlí

Jak na to?

  • Předehřej si troubu na 180 °C a připrav si těsto.
  • Bílky a špetku soli vyšlehej do hustého sněhu.
  • Nepřestávej šlehat a postupně do něj přidávej med nebo čekankový sirup.
  • Pak opatrně vmíchej i mleté mandle.
  • Těsto rozděl na dvě části a vytvoř z něj placky o průměru asi 20 cm. Upéct ho můžeš ve dvou stejně velkých dortových formách nebo klidně na plechu. Těsto je dostatečně pevné a nerozdrobí se.
  • Peč těsto 15–20 minut na 180 °C.
  • Než se upeče, připrav si krém. Žloutky smíchej s medem, smetanou a vanilkovým extraktem v menším hrnci. Tuhle směs nech trošku povařit (5–10 minut) na mírném plamenu. Krém by měl pěkně zhoustnout.
  • Na pánvičce si krátce opraž plátky mandlí, ale pozor, aby se nespálily.
  • Až budeš mít korpus i krém vychladlé, rozehřej si máslo a za stálého šlehání do něj pomalu přilévej krém.
  • Částí krému potři jednu korpusovou placku, přiklop druhou a zase ji pomaž těstem, stejně jako strany dortu.
  • Na vrch nasypej plátky mandlí.
  • Hotový dort dej ještě aspoň na 2 hodiny do ledničky. Teprve pak ho servíruj.

Když si na postupu dáš záležet, výsledek bude skvostný. A můžeš si na něm pochutnat kdykoli, nejen při shánění vybavení do domácnosti.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • foodal.com/recipes/desserts/enjoy-a-piece-of-scandinavia-swedish-mandeltarta/
  • receptyprozivot.cz/svedsky-mandlovy-dort/
  • toprecepty.cz/clanky/5749-svedsky-mandlovy-dort-z-obchodu-ikea-recept-na-legendarni-kralovsky-dezert-je-jednoduchy-a-zvladne-jej-kazdy/
Související články