Indie je země barev. Stačí nakouknout!

https://www.indie-nepal.cz/
Komerční článek
|
06. 01. 2020
|
Barvy jsou neodmyslitelnou součástí indického národa, tradic, kultury a náboženství. Symbolika barev ovládá všechny aspekty života v Indii, ať už jde o festivaly, oslavy, politiku, či jen každodenní oblečení.

Ačkoliv to na první pohled působí chaoticky, barvy zde mají svůj význam a řád. Růžová je třeba barva mystického Rajastánu, země krásných tanečnic a mužů s hustými kníry a ohnivýma očima. Pastelové tóny směřují více na jih a naopak světlé barvy zdobí sever. A všechny jsou magicky přitažlivé a je těžké jim odolat. Proč také ne? Možná si díky tomu přibalíte domů jen nepatrnou vzpomínku na zajímavou zemi nebo si přinesete do vašeho života úplně nový “odstín”.

Co se vám vybaví, když si představíte třeba červenou barvu? Kdo by neznal ty překrásné nevěsty v červených, zlatem vyšívaných saree, že?

Červená

má totiž v indické kultuře hluboký význam. Červená je barva úrodné hlíny a symbolizuje tedy plodnost a prosperitu. Červené je svatební saree a take tikka (tečka na čele), kterou se vdaná žena zdobí a poukazuje na spojení či závazek ke druhé osobě, tedy k manželovi. Červená zobrazuje žár a oheň, koneckonců je to přece barva chilli. Proto vyjadřuje určitou smyslnost a hlavně vytváří pozitivní energii.

Bílá

je barva klidu a čistoty. Bílá je barva vdov. Do bílých šatů se v Indii oblékají ženy po smrti manžela, čímž se na čas dobrovolně zříkají společenského života i luxusu a obyčejných radovánek. My Evropané to nazýváme dobou smutku. V Indii, kde lidé věří na další zrození, je  to spíše čas zklidnění a vyrovnání se zákonitostmi života.

Bílá je ale také tradiční barva obyčejných mužů.Ti se oblékají do bílé kurty či košile s kalhotami nebo do pohodlných dhoti. Dhoti nosí muži hlavně na jihu Indie a je to dlouhý pruh látky, který je buď spuštěný ke kotníkům, či uvázaný nad kolena.

Černá

je i v Indii spojena s negativitou, zlem, nedostatečnou touhou a setrvačností. Představuje hněv a temnotu a je spojena s nepřítomností energie, neplodnosti a smrti. Černá se ale rovněž používá k odvrácení zla. Proto i miminka čerstvě po narození jsou požehnána černou tečkou na bradě nebo pod ouškem. Jsou tak chráněna před vším zlým. Nicméně, doba se mění. Ještě nedávno v minulém století převládala béžová barva pánských obleků, dnes je to klasická černá jako všude jinde na světě. Černá je totiž stálicí elegance. Neobejde se bez ní  tudíž ani žádný šatník současné indické moderní ženy.

Oranžová

Pokud existuje nějaká barva, která symbolizuje všechny aspekty hinduismu, je to právě oranžová, neboli barva šafránu. Šafrán je rovněž barva ohně, ale v jiném smyslu než červená. Oranžový oheň vypaluje temnotu, resp. nevědomost a přináší světlo v podobě poznání a sebepoznání.  S tím souvisí i očištění a abstinence. Proto je oranžová barvou světců a asketů. Těch, kteří se dobrovolně zřekli hmotných majetků a pozemských slastí a zasvětili svůj život praktikování náboženství a službě Bohům.

TIP: Vydejte se do mystické Indie na jeden ze zájezdů do Indie a zažijte jedinečné dobrodružství plné zážitků a relaxace s českým průvodcem. 

Zelená

je slavností barva a také symbol víry, prosperity, úspěchu a štěstí. Především  je barvou života, protože ztělesňuje přírodu. A abychom nezapomněli, je také jednou ze tří barev státní vlajky Indie.

Žlutá

hraje neméně důležitou roli. V Indické mytologii znamená štěstí a mír. Žlutá je ale hlavně symbolem nových začátků. Proto se ženich i nevěsta před svatbou potírají kurkumovou  pastou. Kurkuma, neboli turmeric patří mezi základní indická koření. Její prášek má zářivě žlutou barvu a je rovněž jedním z nejúčinnějších přírodních antioxidantů.

A taky indičtí Buddhisté nosí žluté...... jako výraz pokory, zdrženlivosti, meditace a odloučení od materialistické společnosti.

Pozor na oranžové muže!

Jak již bylo řečeno, oranžovou v Indii oblékají svatí muži. Jenže.... občas se pod oranžovým šálem schovávají i individua, která tak z nějakého důvodu netouží být rozpoznána. Což se jim s novými narostlými plnovousy a oranžovým rouchem, vzbuzující boží oddanost, úspěšně daří. Dbejte tedy raději vždy na opatrnost, než si nějakého svatého muže připustíte k tělu.

Barvy mají dokonce svůj festival? No ovšem!

Holi festival

je jeden z hlavních indických festivalů a je to svátek barev. Všechna tržiště se zaplaví obchodníky s různobarevným prachem, které ostatní zběsile nakupují. Doma se mezitím připravují sladké dobroty, bez kterých nemůže v Indii proběhnout žádný festival. Holi se koná vždy při březnovém úplňku a oslavuje konec zimy a také novou úrodu. Pokud v tuto dobu Indii navštívíte, neváhejte a užijte si tu spontánní radost společně s místními lidmi.

Blanka Jeetendra Varma, Mumbai, prosinec 2019

Související články