Fóbie z telefonování: Když se mobil stane noční můrou

Shutterstock
|
26. 05. 2023
|
Bojíme se hadů, pavouků, výšky, letadel i zubaře. Strach některých z nás ovšem zachází ještě dál. Vzít do ruky mobil a zvednout neznámé číslo je pro někoho nepředstavitelným utrpením. Jak se téhle fóbie zbavit? Jednoduché to nebude.

Strach z telefonů jako sociální fóbie

Pokud trpíš strachem z telefonování, pak bojuješ s jistou odnoží sociální fobie. Do této skupiny patří třeba i vystupování před cizími lidmi, které není mnohým z nás také zrovna dvakrát příjemné. Bohužel, telefony a telefonáty jsou neodmyslitelnou součástí našich životů. Komunikovat musíme s klienty i nadřízenými a celou řadou dalších volajících.

Čas od času potřebujeme rezervovat stůl pro sebe a přátele v restauraci, objednat se k zubaři nebo se domluvit na kosmetice. Jenže zvednout telefon a vytočit ono zatracené číslo představuje pro mnohé z nás nepřekonatelné utrpení, jež je spojeno s nepříjemnými pocity, jako jsou závratě, pocení, třes, studené končetiny nebo nevolnost.

talk-845619_960_720.jpg

Strach z telefonování je druh sociální fóbie.
Pixabay
"Není nic jednoduššího než tam zavolat," říkají všichni. Pro někoho je to ale sakra obtížné!

Poznej svůj strach a bojuj!

Prvním krokem k překonání této sociální fóbie je odhalení toho, čeho se konkrétně bojíš. Máš strach z toho, že budeš osobu na druhém drátě vyrušovat nebo že zavoláš v nevhodné situaci? Pak si uvědom, že volající tvůj hovor nemusí přijmout, pokud na něj zrovna nemá náladu nebo čas. Bojíš se, že se v telefonu zakoktáš a nezvládneš přesně specifikovat požadavek, kvůli kterému voláš? Sepiš si průběh telefonátu na papír nebo do textového editoru a do telefonu jej odříkej.

Prokrastinací fóbii zbytečně živíš

Dneska toho určitě bude mít moc, zavolám až zítra.“ Taky se ti tyhle myšlenky honí hlavou, když máš zavolat klientovi a domluvit se s ním na schůzce? Pak věř, že tvůj strach bude zítra ještě větší. Neustálým odkládáním se totiž rozroste do obludných rozměrů a stane se pro tebe v jednu chvíli nepřekonatelným. Ne nadarmo se proto říká: „Co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek“.

Jak se strachem z telefonování úspěšně bojovat?

Někomu pomůže extrémní řešení v podobě práce na call centru, jiní se musí svého strachu zbavovat postupně. Pokud si na první zmíněnou variantu netroufáš, vyzkoušej třeba následující rady a triky:

  • Sepiš si seznam toho, čeho se na telefonování bojíš.
  • Ke každé situaci doplň, jak by se měla ideálně vyvíjet.
  • Nech si zapnuté hlasité vyzvánění celý den a vypínej ho jen na noc.
  • Před telefonátem si sepiš nejdůležitější body na papír – budeš mít jistotu, že během hovoru na nic důležitého nezapomeneš.
  • Popros přátele nebo kolegy, aby s tebou řešili věci telefonicky.
  • Vyřizuj co nejvíce věcí telefonicky – zeptej se na infolince ČD na konkrétní vlakové spojení, zavolej do kulturního centra a poptej se na jejich program na následující víkend apod.
  • Rozvíjej své sociální dovednosti.
  • Nevyhýbej se kontaktu s ostatními lidmi a naopak jej vyhledávej.

Nic nepomáhá? Je čas vyrazit za odborníkem

Pokud ani přes výše uvedené nepozoruješ žádnou pozitivní změnu, problém bude poněkud rozsáhlejší. V takovém případě vyhledej odborníka a popros jej o pomoc. Útěchou ti jistě bude skutečnost, že nějakým typem sociální fóbie dnes trpí takřka každý druhý Čech. Léčba této fobie ale spočívá v psychoterapii, která je účinná z 90 %!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články