Co s houbami? Můžeš je usušit, zamrazit nebo zavařit

Bigstockphoto
|
20. 09. 2022
|
Češi jsou přeborníci v houbaření a sezóna hub je v plném proudu. Podařil se ti pěkný houbařský úlovek? Pak možná přemýšlíš, jak ho do další sezony zpracovat. Máme pro tebe několik běžných, ale i těch méně obvyklých způsobů.

Klasické sušení

Sušení hub, masa, ovoce nebo zeleniny je tradičním způsobem, jak uchovat potraviny co nejdéle chutné a čerstvé. Pokud nemáš doma sušičku potravin, pak můžeš houby nakrájené na tenké plátky usušit v troubě při nízkých teplotách (asi 40 stupňů Celsia) nebo na speciálních plátech se sítí, které zajišťují dobré větrání. Usušené houby ulož ve vzduchotěsné nádobě na temné a suché místo.

Mražení hub

Houby můžeš jednoduše zamrazit a po rozmrazení z nich připravit třeba skvělé houbové rizoto nebo omáčku. Hříbky nakrájej na menší kostičky a v případě potřeby oblanšíruj (ponoř krátce do vroucí vody a následně hned zchlaď v nádobě s ledem). Blanšírováním je zbavíš případných choroboplodných zárodků a taky zmenšíš jejich objem. Hříbky zamraz a následně rozmrazuj v ledničce nebo je ještě zmražené hoď do polévky.

Náš tip: Vodu, ve které jsi hříbky blanšírovala, nevylévej! Použij ji jako základ do omáček nebo polévek.

Konzervování v kyselém nálevu

Slyšela jsi už někdy o nakládaných hříbcích? Tuhle pochoutku zbožňovaly už naše babičky! Konzervování v kyselém nálevu je ideální pro drobné, pevné houby (např. ryzce).  Houby konzervuj v kyselém nálevu, podobnému tomu na okurky. Do nálevu přidej třeba tymián, bobkový list, pepř, hořčičné semínko a jalovčinky.

bigstock-woman-cutting-mushroom-on-tabl-3690184991.jpg

Houby si můžeš naložit podobně jako okurky. A pak jsou skvělé!
Bigstockphoto
Máš přebytek hub? Prostě si je schovej na horší časy!

Houbová pasta

Tuhle lahodnou pastu můžeš přidávat do nejrůznějších omáček a polévek. Navíc vydrží vážně dlouho! Jak na její přípravu? Houby pokrájej a dus v malém množství vody. Podušené rozmixuj, nařeď vodou a prudce povař. Směs můžeš okořenit kmínem, solí a pepřem. Výsledná konzistence by měla být asi jako hustý sirup. Vroucí pastu nalij do malých a horkou vodou vypláchnutých sklenic, uzavři a otoč dnem vzhůru.

Houby naložené v soli

Tuhle netradiční úpravu si zamiluješ! K nakládání do soli se hodí pevné druhy hub (opět třeba zmíněné ryzce), které by neměly být vlhké a napadené červíky nebo plísněmi. Houby nakrájej na kousky, které předem ještě krátce předsuš, aby pouštěly co nejméně vlhkosti. Potom je posypej solí v poměru 1 ku 4. Uchovávej v chladu a temnu.

Kvašené houby

Další zajímavou úpravou hub je jejich pozvolné kvašení. Celé hříbky ponoř do vroucí vody a asi dvě minuty vař. Pak je zchlaď studenou vodou nebo vodou s ledem. Připrav si dobře uzavíratelnou kameninovou nádobu, do které houby natěsno naskládáš a zaliješ nálevem připraveným z litru vody, 50 g soli, 20 g cukru a jedné lžíce kyselého mléka. Nálev můžeš okořenit pepřem, novým kořením, česnekem a solí. Houby zatiž závažím a nech je při pokojové teplotě kvasit asi dva týdny. Pak přesuň do chladu.

Konzervování hub v tuku

Houby v tuku jsou výtečné, je ale potřeba počítat s tím, že jde taky o kalorickou bombu. Jak si je připravit? Jednoduše!  V hrnci rozpusť sádlo, přidej postupně dvojnásobné množství na kostky pokrájených hub a na mírném plamenu nech vydusit, až budou připomínat škvarky. Pak horkou směs nalij vyhřátých suchých skleniček, ihned zavíčkuj a otoč dnem vzhůru.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Tagy: 
Související články