Znáš zlaté mléko? Pomáhá s nemocemi, stresem i spánkem

Shutterstock
|
13. 10. 2023
|
Říká se mu zlaté mléko. Ano, kvůli jeho barvě. Čím si nás tenhle nápoj získal a proč? Z čeho se skládá a kde vlastně vzal? Pořádně jsme si ho prokleply. Teď se na něj můžeš podívat s námi. A pak ho i vyzkoušet, když budeš chtít!

Nápoj, který dnes považujeme za jednoho ze šampiónů mezi babskými radami, má svůj původ v Indii a ajurvédské medicíně. Jasné to bude, jak zmíníme, že barvu mu dodává kurkuma, která se právě s touto částí planety úzce spojuje. Jen o ni ale nejde.

Co je zlaté mléko a jak si ho připravit?

Základem zlatého mléka je samozřejmě mléko (500 ml). Dál pak máslo (2 lžíce), skořice (jeden svitek), kajenský nebo černý pepř (špetka) a zmíněná kurkuma.

Pepř nevynechávej, i když se dočteš, že není nutné ho do pití dávat. Především ten kajenský totiž zvyšuje vstřebatelnost účinných látek z kurkumy až 2 000x!

Jak na to? Dvě lžičky sušené kurkumy (nebo špalíček čerstvé nastrouhané kurkumy) dej do hrnce. Přidej k ní skořici, pepř a mléko a všechno společně povař, asi po dobu 3-5 minut. Potom ve směsi rozpusť máslo, přeceď, nech vychladnout… A pak už si můžeš dát! Když budeš chtít, můžeš si nápoj dosladit třeba medem.

S čím zlaté mléko pomáhá a jak je to možné?

Důvodů, proč se naučit si zlaté mléko připravit, je spousta. K těm hlavním patří podpora imunity – když budeš nápoj pít preventivně, dost možná se ušetříš nějakého toho onemocnění. Směs působí protizánětlivě, obsahuje antioxidanty, pomáhá uvolňovat fyzické i psychické napětí, s čímž souvisí i to, že podporuje zdravý spánek.

bigstock-dried-turmeric-powder-in-glass-231720250.jpg

Složky kurkumy se líp vstřebávají v kombinaci s pepřem.
Bigstockphoto
Zlaté mléko podpoří tvou imunitu a pomůže s vysokým tlakem.

Tahle dobrota je nabušená manganem, který napomáhá třeba činnosti mozku nebo zabezpečuje správnou strukturu kostí, a železem, které potřebujeme například ke správné krvetvorbě.

Chceš ještě další výhody popíjení zlatého mléka? Tady jsou. Nápoj pomáhá udržovat hmotnost, detoxikuje játra, pomáhá v boji s vysokým tlakem, s kožními a neurologickými onemocněními, zlepšuje paměť a trávení nebo pomáhá udržovat hladinu cholesterolu v normálu.

Zlepšení zdraví si všimneš až po nějaké době pravidelného popíjení. Mysli ale na to, že hrnek denně bys neměla překračovat.

Zaveď voňavý předspánkový rituál

Trápí tě problémy s usínáním a máš pocit, že už jsi vyzkoušela snad úplně všechno? Tady je další tip a třeba je to konečně ten, který tě potíží zbaví. Připrav si zlaté mléko každý večer před usnutím. Užívej si i jeho přípravu a to, jak koření krásně a nenásilně provoní kuchyni. Vychutnávej si ho po malých doušcích a pak se pokus usnout. Je to příjemné. A navíc zlaté mléko božsky chutná!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články