Recept na velikonoční mazanec, po kterém se jen zapráší

Co by to bylo za svátky bez velikonočního mazance?
|
08. 04. 2020
|
K Velikonocím patří vajíčka, výzdoba, pomlázka, beránek… A taky mazanec! Bez by svátky jara nebyly úplné. Receptů a triků, jak upéct ten nejlepší, je spousta. My pro tebe máme postup na tradiční a poctivý kousek, o který se nebudeš chtít dělit.

Není to nic složitého, ale musí se na to jít s citem. Žádná záměna surovin, žádné šizení. Jen pak to může být ono. Suroviny uvádíme v množství na dva bochánky, protože kdo by se pekl zvlášť jen s jedním? Uvidíš, že by to stejně bylo málo.

Tradiční mazanec v celé své kráse

Co potřebuješ: 500 g polohrubé mouky, hrstku hladké mouky na poprášení těsta, ½ sáčku vanilkového cukru, 100 g cukru krupice a 1 lžíci cukru navíc do kvásku, špetku soli, muškátového květu a anýzu, trošku citrónové kůry, 1 balíček droždí, 150 g másla, 250 ml mléka, 2 nebo 3 žloutky, 20 g loupaných a nasekaných mandlí, 20 g vlašských ořechů, 50 g spařených rozinek, 1 nebo 2 lžíce rumu, 1 vejce na potření a trochu moučkového cukru na poprášení

bigstock-czech-cake-chrismas-celebratio-241376074.jpg

Mazanec se dá péct v mnoha obměnách.
bigstockphoto.com
Velikonoční mazanec ke svátkům jara neodmyslitelně patří.

Jak na to?

  • Všechny suroviny si nech přes noc v pokojové teplotě.
  • Připrav si kvásek z droždí, vlažného mléka, lžíce cukru a 2 lžic mouky. Nech ho vzejít.
  • Rozinky dej do misky a zalij je rumem.
  • V míse smíchej mouku (nezapomeň ji prosít) s cukrem, solí, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou a kořením.
  • Do směsi pak přidej hotový kvásek, žloutky, rozinky, větší část sekaných mandlí, vlašské ořechy a rozpuštěné vlažné máslo. Těsto pořádně zpracuj – nejdřív vařečkou, pak i rukama.
  • Těsto popraš moukou a dej ho do jiné mísy. Přikryj ho a nech kynout asi 2 hodiny. Během téhle doby ho třikrát promíchej, aby se do něj dostal vzduch.
  • Vykynuté těsto znovu zpracuj a udělej z něj dva bochánky. Přelož ho na plech (a pečicí papír) a nech ještě kynout.
  • Předehřej si troubu na 220 °C, a než bude vyhřátá, pomaž bochánky troškou másla a posyp zbylými sekanými mandlemi. Než to uděláš, můžeš do něj i nožem vytvořit kříž.
  • Peč 5-10 minut zprudka a pak dopékej na 150-160 °C. Ke konci pečení teplotu ještě o 50 °C stáhni a přikryj mazance alobalem, aby se nespálily. To, jestli je mazanec hotový, zkontroluj píchnutím špejle do středu.
  • Jakmile bude mazanec dopečený, ještě ho rychle pomaž máslem, přesuň nejlíp na drátěnou podložku a nech ho vychladnout.

Je hotovo! Servírovat ho můžeš podle svých chutí. Někdo ho miluje s medem, jiný zase jen tak s máslem nebo samotný. Dobrou chuť!

Tagy: 
Související články