Déšť na stezce? Se správným oblečením a obuví to není problém!

Columbia
Komerční článek
|
21. 07. 2022
|
Máte na víkend naplánovaný výlet a předpověď počasí hlásí déšť? Žádný problém. Moderní nepromokavé oblečení a turistická obuv vám poskytnou účinnou ochranu před srážkami. Jsou ideální volbou pro všechny aktivní lidi, kteří nejsou závislí na počasí a vyrážejí na stezku bez ohledu na podmínky.

Jak se na stezce chráníte před deštěm?

Přestože existují turistické deštníky, jejich použití při turistice a trekkingu je v podstatě omezeno pouze na krátké procházky po jednodušších stezkách. Nejlepší volbou pro delší túry je vždy nepromokavá bunda a nepromokavé kalhoty. Doby těžkého nepohodlného a jen částečně vlhku odolného oblečení jsou dávno pryč. Moderní dámská nebo pánská nepromokavá bunda je lehká, poskytuje vynikající ochranu před deštěm a zajišťuje pohodlné podmínky pro chůzi. Toho je dosaženo použitím speciálních membrán. Jedná se o velmi tenkou vrstvu, která se obvykle skládá z mikropórů. Jejich velikost je zvolena tak, aby na jedné straně nepropouštěly kapky vody, na druhé straně umožňovaly molekulám vodní páry unikat. Právě tato vlastnost odlišuje dobré nepromokavé bundy od levných fóliových pláštěnek. Schopnost odvodu tělesných par, tzv. prodyšnost, je pro pohodlí zásadní. Je to proto, že během cvičení tělo vylučuje velké množství vodních par, a pokud nejsou odváděny, zůstávají uvnitř bundy, ochlazují tělo a bunda se zdá být netěsná.

V současné době je k dispozici velmi široká škála nepromokavých bund pro nejrůznější účely. Nejoblíbenější jsou samozřejmě víceúčelové turistické bundy. Mají pohodlnou kapuci a spoustu kapes na nezbytné věci. Tyto typy modelů jsou oblíbené i pro každodenní použití. Poněkud specializovanější jsou cyklistické nebo běžecké modely, u nichž se návrháři zaměřují na minimalizaci hmotnosti. Samotný materiál je tenčí a další prvky jsou minimalizovány. Nepromokavé bundy na hory jsou naopak vyrobeny ze silnějších materiálů, aby byla zajištěna jejich maximální odolnost. U nejpokročilejších modelů používá mnoho výrobců membránu GORE-TEX. Jedná se o vysoce kvalitní laminát, který se vyznačuje dokonalou nepromokavostí a vysokou prodyšností. Mezi všemi modely pozitivně vynikají dámské bundy, u kterých jsou důležité nejen technické vlastnosti, ale také styl. Přední výrobci outdoorového oblečení se maximálně snaží, aby dámská nepromokavá bunda nejen dobře chránila před deštěm, ale také skvěle vypadala.

bundy-3.jpg


Columbia

Bunda není všechno

Bunda s kvalitní membránou samozřejmě nestačí k tomu, abychom byli plně chráněni před deštěm. K doplnění sady potřebujeme také nepromokavé kalhoty. Obvykle jsou vyrobeny ze stejných materiálů a membrán jako bundy, takže je velmi snadné vytvořit nepromokavou soupravu. Někteří výrobci nabízejí speciální modely se zipy po celé délce nohavic. Díky nim si můžete obléknout kalhoty, aniž byste si museli sundávat boty. To je optimální řešení, když vás na cestě zastihnou srážky. Důležité jsou také boty. V deštivých podmínkách jsou nejlepší volbou vysoké modely. Samozřejmě je nejlepší, pokud jsou vybaveny voděodolnou membránou. Přestože boty vyrobené výhradně z lícové kůže mohou být velmi dobře impregnované, takže téměř nepropouštějí vodu, sucho pro vaše nohy zaručí pouze další nepromokavá vrstva v podobě membrány. Kromě toho se u obuvi s textilními panely úspěšně používá nepromokavá membrána. Taková obuv je vynikající volbou pro letní túry při vyšších teplotách.

Někteří lidé používají speciální chrániče na boty do extrémního bláta. Přestože jsou určeny především do sněhu, výborně zabraňují vniknutí bláta nebo vody do bot. Optimálně fungují v kombinaci s vysokými botami. Tímto způsobem si můžeme být jisti, že se do bot nedostane bláto. Při trekkingu v deštivém počasí je také vhodné pamatovat na vhodnou ochranu batohu a v něm nesených zavazadel. Pokud váš model není standardně vybaven pláštěnkou, můžete si ji snadno dokoupit. Přední značky nabízejí modely různých velikostí, takže je lze snadno přizpůsobit objemu našeho batohu. V extrémních podmínkách se vyplatí pečovat také o náš smartphone. Lehké pouzdro odolné proti dešti vyrobené ze speciálního materiálu vám umožní ovládat dotykový displej i v tom největším dešti. S dobrou výbavou vás žádný déšť nezastaví před tím, abyste vyrazili na stezku.

bundy-2.jpg


Columbia
Související články