Princ Philip: Narozeniny slavil 2x a ve světě ho uctívali jako boha

Bigstockphoto
|
12. 04. 2021
|
V pátek 9. dubna 2021 nás navždy opustil princ Philip, vévoda z Edinburghu. Lidé po celém světě proto vzpomínají na život a vládu nejdéle působícího partnera vládnoucího monarchy.

Co dalšího jsi o téhle světové ikoně nevěděla? Třeba to, že vévoda z Edinburghu potkal svoji budoucí manželku ve třinácti letech, byl na návštěvě v Česku a kvůli životní lásce se dokonce zbavil největšího zlozvyku.

Dvě oficiální data narození

Philip, coby princ řecký a dánský a člen Šlesvicko-holštýnsko-sonderbursko-glücksburské dynastie, se narodil na řeckém ostrově Korfu v roce 1921. Málokdo však tuší, že Řecko bylo v té době poslední zemí, která používala juliánský kalendář.

Na ten gregoriánský přešla až o dva roky později, takže zatímco všude jinde bylo v den narození budoucího vladaře 10. června, v Řecku měli v kalendáři teprve 28. května. Philip proto mohl slavit narozeniny rovnou dvakrát za rok.

Královnu poznal ve 13 letech

Svou budoucí choť – královnu Alžbětu II. poznal Philip na svatbě svého bratrance, když mu bylo třináct let. Jí bylo ještě o 5 míň. Znovu se potkali o pár let později na půdě královské námořní akademie v Dartmouthu, kde Philip studoval.

A právě tady přeskočila jiskra, která v roce 1947 vyústila až v královskou veselku. Ta byla ale na rozdíl od jiných královských svateb mnohem prostší, než bylo zvykem. Jedním z důvodů byla i absence princovy rodiny. Jeho matce byla diagnostikována paranoidní schizofrenie, která vyústila v odloučení obou rodičů.

Sestry se provdaly do Německa a na svatbu jim bylo zakázáno přijít. Podle některých zdrojů totiž měly mít v minulosti vazby na Hitlera a to bylo dva roky po válce ještě velmi citlivé.

Zajímavá prvenství

S královnou Alžbětou měl Philip čtyři děti (Charles, Anne, Andrew a Edward) a osm vnoučat. Ačkoli se často spekulovalo o jeho mimomanželských avantýrách, královna nechtěla dění v bulváru nikdy veřejně komentovat. Na veřejnosti tak působil jejich svazek nesmírně harmonicky a vyrovnaně.

bigstock-london-june-queen-elizab-93313571.jpg

Princ Philip zemřel ve věku 99 let.
Bigstockphoto
Princ Philip byl jednou z úžasných ikon Velké Británie.

V dubnu 2009 se Philip dokonce stal nejdéle působícím manželským partnerem v britské historii a taky nejstarším partnerem vládnoucího monarchy. Jeho další prvenství je ale ještě zajímavější. Je totiž prvním britským monarchou, který kdy překročil antarktický polární kruh. Jeho cesta v roce 1957 měla diplomatický ráz.

Zlozvyk obětovaný lásce a tak trochu jiné ložnice

Vévoda z Edinburghu byl silný kuřák, což Alžběta nesnášela, a to z důvodu, že její otec, král Jiří IV., byl také kuřák, který později zemřel na rakovinu plic. Na její přání proto Filip v den jejich svatby s kouřením přestal.

Zajímavé jsou i pikantní informace z královské ložnice. V královských kruzích bylo zcela normální, že manželé spí odděleně. Alžběta a Filip měli sice každý svůj pokoj, vždy ale byly ložnice blízko sebe nebo dokonce propojené.

Návštěva Česka i Philip jako bůh

Philip společně s Alžbětou rádi a často cestovali. Jedna z cest je dokonce v roce 1996 zavedla i do Česka. Společně tak brázdili svět křížem krážem a nebáli se navštívit ani ta nejodlehlejší místa naší planety, s čímž se pojí taky jedna další zajímavost.

Domorodý kmen na Vanuatu totiž už od 60. let uctívá prince Philipa jako boha. Domorodci z vesnice Younanen na ostrově Tanna, který patří ke zmíněnému sousostroví totiž věřili, že Philip je synem horského boha, který se jednou na ostrov vrátí a osvobodí kmen od chudoby a nemocí.

Zdroje informací: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články