Nezabij svoje maso špatnou marinádou. Zkus řeckou nebo medovou

Shutterstock
|
03. 08. 2023
|
Marináda dokáže maso povznést i pohřbít, to je známá věc. Pokud hledáš inspiraci na marinádu, která nikdy nezklame, jsi na správném místě.

Máme pro tebe pět tipů na luxusní marinádu. Jestli se chystáš co nevidět servírovat dobrotu sobě, své drahé polovičce, přátelům nebo rodině, koukni na to a vyber si!

Řecká marináda

Jestli si chceš připomenout nádherné dny u moře v okouzlujícím Řecku, vyzkoušej tuhle marinádu. Hodí se na kuřecí i vepřové maso.

Smíchej dohromady: 100 ml olivového oleje, 2 stroužky česneku (prolisovaného), 2 lžíce řeckého jogurtu, 2 lžíce hořčice, oregano, tymián, petrželku a citrónovou šťávu (od každého lžičku)

Sladkokyselá marináda

Sladkokyselá chuť je populární snad po celém světě. Tak proč si do ní nenaložit masíčko?

Smíchej dohromady: ¼ očištěného ananasu, 2 lžíce, olivového oleje, šťávu z ½ citrónu, 4 lžíce sójové omáčky, lžíci třtinového cukru nebo přírodního sladidla, lžičku strouhaného zázvoru a sušeného česneku

bigstock-homemade-greek-salad-dressing-404698682.jpg

Tyhle tipy na marinádu si zamiluješ.
Bigstockphoto
Dej pozor, aby chuť koření nepřebila chuť masa.

Pivní marináda

Troufneme si odvážně tvrdit, že pivem se v kuchyni snad nedá zkazit vůbec nic. A pivní marináda? Ta udělá z jídla nebe v puse! Hodí se na kuřecí a vepřové maso (skvělou volbou je v tohle případě krkovice). Než začneš maso tepelně upravovat, nech z něj marinádu okapat.

Smíchej dohromady: 150 ml piva, 3 lžíce kečupu, cibuli, lžičku hořčice, ¼ citrónu, chilli papričku, lžičku cukru nebo přírodního sladidla, 2 stroužky česneku, sůl, pepř a koření podle chuti (zkus rozmarýn a tymián)

Francouzská marináda s bílým vínem

A máme tu další alkoholovou jízdu! Ba ne, ani trošku vína při vaření není na škodu. Zvlášť když jde o francouzskou marinádu.

Smíchej dohromady: 5 lžic olivového oleje, 50 ml bílého vína, 2 lžíce medu, bylinky podle chuti (zkus šalvěj, tymián a rozmarýn), 4 stroužky česneku

Medová marináda s hořčicí

Med a hořčice vytváří dohromady lahodnou chuťovou kombinaci, které dost možná podlehneš. Zkus to!

Smíchej dohromady: 200 ml olivového oleje, 2 lžíce plnotučné a 2 lžíce celozrnné hořčice, lžíci medu, lžičku citrónové šťávy, oregano a tymián (obojí po lžičce), sůl, pepř a najemno nasekanou petrželku

Jak dlouho správně marinovat?

Doba, po kterou je třeba maso marinovat, se liší od druhu masa. Zatímco kuřecímu stačí i hodina (ale lepší jsou třeba dvě nebo tři), hovězí a vepřové je nejlepší marinované déle, ideálně přes noc, ale pokud sis vzpomněla pozdě, postačí mu 4–6 hodin.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články