Kočky na cestách: Snový trip po ostrově Lefkada

redakce
|
11. 10. 2017
|
Všude dobře, tak co doma? Přesně tohle nám problesklo hlavou, když jsme se balily na řecký ostrov Lefkada. Slyšely jsme toho o něm dost – překrásné pláže, evropský Karibik, vodopády, řecké báje a pověsti i divočina. Jaká byla skutečnost?

Překvapivá! Lefkada je jedním z mála řeckých ostrovů, kde plyne čas tak nějak jinak, pomaleji. Problémy a strasti všedních dnů jako by měly na ostrov vstup zakázán. O čarokrásné přírodě, v níž se mísí prvky subtropického podnebí, aljašských hor i tradičních českých vísek snad nemá cenu dlouze diskutovat. Zkoukni fotky a náš žebříček TOP 5 největších lákadel rajské Lefkady.

#1 Pláže

Rozloha Lefkady je asi 356 kilometrů čtverečních. Rovných 117 km tvoří pláže, které patří mezi jedny z nejkrásnějších v Evropě. Proslulá je třeba Porto Katsiki na samotném jihu ostrova, která je osmou nejkrásnější pláží světa. Neméně oblíbená je i pláž Egremni, kterou ale v roce 2015 zasáhlo ničivé zemětřesení. Ačkoli je nyní suchou nohou nepřístupná, na opravě příjezdové komunikace se usilovně pracuje.

Kromě těchto dvou krásek můžeš zamířit i na pláž Milos (pláž zamilovaných), k níž vede asi dva kilometry dlouhá horská túra skrze ostnaté hřebeny členitého pobřeží u vesničky Agios Nikitas. Za zmínku stojí i divoké pláže Kavalikefta, Megali Petra a Kalamitsi, které sice nenabízí žádný plážový servis, zato tě však dostanou svou nespoutanou krásou. Naši plážovou krasojízdu zakončíme na pláži Agiofylli, která měří sice asi 130 metrů, připadat si tady ale budeš jako v Karibiku.

1.jpg

Proč jet na Lefkadu? Důvodů je mnoho!
redakce
Na Lefkadě najdeš 117 kilometrů pláží, z nichž si některé v ničem nezadají s nádhernými plážemi v Karibiku. Tady je jedna z nich – pláž Agiofylli nedaleko letoviska Vassiliki.

#2 Příroda

Na Lefkadě snad neexistuje místo, které by tě svým vzezřením zklamalo. Najdeš tady opuštěné horské vesničky, z nichž vyzařuje pravý a nefalšovaný „genius loci“, majestátné horské masivy i borovicové a cypřišové háje, propůjčující běloskvoucím plážím chladivý stín. Smeknout musíš také před vápencovými a pískovcovými útesy, které dosahují úctyhodných výšek nebo hustými lesy, ukrývajícími spoustu přírodních skvostů.

Jedním z nich jsou třeba vodopády v Nydri. Koroze a zvětrávání zanechaly na skále, z níž se řítí voda do průzračného tyrkysového jezírka pestrobarevné stopy, které jsou zajímavou přírodní raritou tohoto místa. Dalším neméně zajímavým místem je nejjižnější cíp ostrova, kterému se přezdívá Mys Lefkatas nebo Mys Doukato. Mys tvoří 60 metrů vysoké vápencové útesy, z nichž se údajně kvůli nešťastné lásce vrhla i sama básnířka Sapfó. Součástí mysu je i starobylý, avšak stále funkční maják.

2.jpg

Zajímavosti na Lefkadě na sebe nenechají nikoho dlouho čekat.
redakce
Lefkada nabízí nádherné pláže, husté borovicové a piniové háje, vápencové masivy i pískovcové útesy.

#3 Podmořský život

Lefkada je proslulá nejen plážemi, ale především barvou moře, které je omývá. Pokud někde zahlédneš fotky z tohohle ostrova, asi tě jako první napadne, že jde o dílo šikovného grafika. Ne, ne, nenech se zmást. Tahle úžasně tyrkysová voda opravdu omývá břehy jónských ostrovů. Navíc je kouzelně průzračná, proto poskytuje domov celé řadě mořských živočichů. Pokud nakoukneš pod hladinu, budeš si připadat spíše jako u Rudého, nikoli u Jónského moře.

3.jpg

Mořský život na Lefkadě je pestrý.
pixabay.com
Hejna pestrobarevných rybek, želvy i další obyvatelé podvodní říše jsou další lákadlem, které ostrov nabízí.

#4 Jídlo

Na luxusní all inclusive resorty na Lefkadě zapomeň. Pokud tady přece jen nějaký je nebo v dohledné době vyroste, ochudí tě o možnost ochutnat tradiční řeckou kuchyni, kterou si zamilují masožravci i vegetariáni.

Vévodí jí samozřejmě luxusní tzatziki, řecký salát s extra panenským olivovým olejem, králičí maso s rajčaty a cibulí (stifado), maso zapečené s lilky a rajčaty (musaka) nebo oblíbený masový gyros či grilovaný ovčí sýr saganaki (ochutnej i jeho „vytuněnou“ verzi s medem a sezamem).

Zapomenout nesmíme ani na řecké špízy souvlaki, úžasný sýr feta, který se skvěle vyjímá ve společnosti masa i zeleniny nebo nejrůznější druhy polévek a zeleninových či luštěninových past. Když to všechno spláchneš zdejším tsipourem nebo retsinou, budeš mít v bříšku jako v pokojíčku.

bigstock-greek-food-set-191526778.jpg

Řecké speciality si zamilují masožravci i vegetariáni.
bigstockphoto.com
Na toulkách Řeckem nezapomeň ochutnat zdejší kuchyni. Na své si tady totiž přijdou jak milovníci grilovaného masa, tak zeleninových receptů.

#5 Lidé

Na Lefkadě problémy neexistují. To jsme ostatně zmínily už v úvodu tohoto článku. A naše tvrzení podložíme jednou úsměvnou historkou. Při průzkumu ostrova jsme nějak zapomněly doplňovat palivo do našeho krutopřísného stroje. Když nám v jedné z horských a bohem i lidmi zapomenutých vesniček začala blikat palivová rezerva, měly jsme obavy z toho, abychom se dostaly k nejbližší benzince.

Blížící se bouřka, kručící žaludek a strach z toho, že budeme nocovat uprostřed divoké přírody, nás donutil lámanou řecko-angličtinou oslovit majitele jedné maličkaté řecké hospůdky s prosbou o kanystr benzinu. Řek s šibalským úsměvem nakoukl do nádrže a odvětil, že benzin tady nemají. Jenom ouzo, pivo a tsipouro.

Benzin nám prý postačí k nejbližší benzince, a pokud ne, napíše nám svoje telefonní číslo a přijede pro nás. Samozřejmě jsme nedojely a noc strávily v hospůdce, o které nemají turisté ani ponětí. Jako „bolestné“ jsme dostaly teplou večeři, studené pivo a tsipouro na dobrou noc. To vše na účet majitele podniku… J

Související články