Vánoční hvězda. Tradiční dekorace, která nikdy nezklame

Shutterstock
|
27. 11. 2022
|
Barvy, styly, aranžmá a dost možná i slavnostní tabule se Vánoce co Vánoce mění, ale vánoční hvězda zůstává. Korunuje výzdobu a posiluje slavnostní náladu.

A samozřejmě taky krásně oživí interiér. Ať už Vánoce ladíš do decentního kabátu, nebo si libuješ spíš v hojnosti, když jde o světélka a dekorace, vánoční hvězdou nic nezkazíš ani v jednom případě. Umírněnější výzdobu tahle vánoční rostlinka vkusně rozsvítí a naopak dekor ala Las Vegas vyšperkuje k dokonalosti. Vánoční hvězda tak vždycky bude půvabným detailem, který by v českých domácnostech neměl chybět.

Mýtus o vánoční hvězdě

Tenhle symbol Vánoc je poměrně nenáročný, když jde o péči. Nic moc nepotřebuje. Stačí jen trocha rozptýleného světla, určitě ne přímý sluneční svit, neumisťovat ji nad topení, schovat ji při větrání, denně ji rosit a nakonec dvakrát týdně vrchem zalévat přiměřeným množstvím odstáté vody. Pak v plné kráse ustojí celý advent.

Tak přesně tohle jsem slyšela na adresu vánoční hvězdy už několikrát. Trefa! Potud je to skutečně pravda. Ale? Že božsky pokvete celý rok jen tak, lusknutím prstu, tak to už bohužel. A i když je snad na každém šprochu pravdy trochu, u vánoční hvězdy opravdu neplatí, že bychom se o ni nemuseli nijak starat.

Je to přesně naopak. Vánoční hvězda vyžaduje specifické zacházení a není to s ní vůbec jednoduché. Ostatní rostliny přes zimu odpočívají, ale s vánoční hvězdou je to jinak a musí se kolem ní dost kmitat, aby zůstávala krásná. To platí i pro případné kvetení. Tam je level péče dokonce ještě o něco vyšší a ve hře už jsou složitosti jako zatemňování, seříznutí, namáčení do vlažné vody, přihnojování a přesazení.

shutterstock_1268047645.jpg

Vánoční hvězda snad nikdy neomrzí. Ani letos!
Shutterstock
Tahle úžasná rostlinka dokáže rozzářit každou domácnost!

Vánoční hvězda je opravdu oslnivá kráska, a není proto divu, že bychom rádi té nenáročné péči věřili. Je to pochopitelné. Ale pravděpodobnost, že by se jí opravdu dařilo bez naší poctivé pomoci je malá, stejně jako to, že letos už ale fakt o Vánocích nepřiberu ani deko.

Jak vánoční hvězdu vybrat

Už samotný výběr rostlinky je tak trochu kumšt. Na vánoční hvězdy u vchodu a v průchodech se vůbec nezaměřuj a namiř si to hlouběji do obchodu. Vyplatí se udělat pár kroků navíc. Vánoční hvězdy, které jsou chudinky ošlehané průvanem, už bývají značně oslabené a o kondici nemůže být moc řeč.

Sleduj i barvy. Hlavně listy ti hodně napoví. Když jsou krásně a sytě zelené, šťavnaté, vypadá to nadějně. Pokud neopadávají nebo nejsou suché, je to spolehlivý ukazatel, že tahle vánoční hvězda je v pohodě.

Rostlinu se nestyď prozkoumat i jinak. Mrkni, jestli není napadená nějakými škůdci. Podívej se, jestli se v zemině neobjevují bílá místa. A když už jsme u zeminy, vsaď na dotek. Pokud je půda suchá a tvrdá, nebrat. Měla by být měkká a lehce navlhlá. Pokud tvoje vyhlédnutá vánoční hvězda všechno tohle splňuje, rychle s ní domů. A to rychle myslíme doslova. Rostlině chlad, vítr ani mráz vůbec neprospívá. Před sprintem domů tak vánoční hvězdu zabal do několika vrstev papíru a ubytuj ji na cestu v tašce.

Když květ není květ

A teď ruku nahoru ten, kdo stejně jako já žil celý život ve sladké naivitě. „Ty červené krásky na vánoční hvězdě jsou jasný květ, to je přece evidentní.“

Takové jsem rozdávala rozumy.  A přitom jsem vedle jak ta jedle. Opravdové květy vánoční hvězdy jsou drobounké a nenápadné žlutozelené mini kvítky. To, co nás na vánoční hvězdě tolik fascinuje, je právě ona kombinace červených listenů a zelených listů, která budí právě ten jedinečný slavnostní dojem. Nutno uznat, že tohle prostě žádná jiná pokojovka neumí.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Autorka článku: Barbora Klímová

Související články