Šperk jako dárek: jak ho vybrat a na co si dát pozor?

Shutterstock
|
02. 12. 2022
|
Chceš pod stromečkem nebo i mimo období Vánoc někoho blízkého potěšit něčím trvalým? Pak je šperk skvělým řešením. My ti poradíme, jak na to, aby šlo přímo o sázku na jistotu.

Šperky toho o jeho nositeli dokážou spoustu vypovědět. A klidě toho můžou hodně říct i o tom, kdo je daruje – to, že mu na obdarovaném záleží a v případě šperků s kameny pro něj chce to nejlepší!

Výběr podle kamene a barvy

Jakmile se rozhodneš, že někomu daruješ šperk s drahým kamenem, uděláš nejlíp, když se mrkneš do e-shopu, kde mají pořádný výběr (třeba sperkyakameny.cz).

Brzy zjistíš, že každý kámen má svou sílu, dokáže v nositeli něco podpořit a před něčím ho taky chránit nebo zmírňovat dopady takových nepříjemností, jako je třeba stres. Tady je pár úžasných kamenů pro představu:

Achát

Ze znamení zvěrokruhu se nejvíc hodí k Býkům, Blížencům, Pannám, Vahám, Štírům, Kozorohům a rybám. Achát rozvíjí pozitivní myšlení, podporuje fantazii, kreativitu a vytrvalost nebo taky vůli k životu. Odstraňuje vnitřní napětí, ruší negativní energie a navozuje pocit bezpečí a jistoty.

Barva: různá podle typu

_vyr_5420_ach180ns-naramek-z-ohniveho-achatu-rarita.jpg

Achát může mít různé barvy. Vlastnostmi ale sedne takřka všem.
sperkyakameny.cz

Citrín

Citrín je určen všem, ale především sedne Býkům, Blížencům, Lvům a Pannám. Předává nositeli načerpanou sluneční energii. Projasňuje mysl, zkvalitňuje tvůrčí schopnosti, pomáhá obnovovat energii (a proto je vhodný i pro lidi s chronickým únavovým syndromem) a čistit krev od jedovatých látek.

Barva: světle žlutá

_vyr_8945_ci7866r_2-prsten-z-citrinu-a-stribra.jpg

Citrín předává svému nositeli načerpanou sluneční energii.
sperkyakameny.cz

Hematit

Hematit ocení hlavně Berani, Štíři, Kozorozi a Ryby. Uvádí do rovnováhy tělo, ducha i mysl. Pomáhá posilovat organismus, překonávat pocity beznaděje, přináší vnitřní klid. Podporuje činnost plic, jater a sleziny. Dokáže aktivovat odvahu a rozhodnost.

Barva: šedá až černá

_vyr_7299_py7872u-nausnice-z-pyritu-v-hematitu-a-stribra-rarita.jpg

Tato kombinace je skutečně neotřelá!
sperkyakameny.cz

Turmalín

Chemicky nejsložitější drahý kámen potěší především Kozorohy, Raky, Ryby, Štíry a Váhy. Poskytuje tělu nositele harmonii, pomáhá najít radost ze života a je skvělým pomocníkem v boji s psychosomatickými problémy. Slouží i k posílení paměti, působí proti závratím a náhlým nevolnostem.

Barva: modrá, růžová, hnědá, žlutá, šedá, zelená, černá, vícebarevná

_vyr_9421_tu9081p-privesek-z-turmalinu-skorylu-a-stribra.jpg

Turmalín je chemicky nejsložitější drahý kámen.
sperkyakameny.cz

Tyrkys

Tyrkys udělá radost hlavně Vodnářům, Rybám, Blížencům a Střelcům. Chrání před negativními vlivy z okolí. Podporuje nositele při léčbě plic, průdušek, srdce, napomáhá správným jaterním funkcím. Požeháním může být pro ty, které trápí nadměrné pocení, křeče, neustálý hlad nebo bulimie.

Tyrkys působí i mnoha dalšími způsoby a údajně dokáže předpovídat neblahou událost, před kterou jeho barva zmatní a šedavě zezelená.

Barva: modrá

_vyr_9166_tys1391s_2-nahrdelnik-z-arizonskeho-tyrkysu-rarita.jpg

Originální šperk vždycky potěší.
sperkyakameny.cz

Křišťál

Různé druhy křišťálu se hodí k různým znamením. Čistý si oblíbí Kozorozi, Vodnáři, Berani, Lvi a Ryby, křišťál s vrostlicemi turmalínu pak Kozorozi, křišťál s vrostlicemi rutilu Blíženci a Lvi.

Křišťál působí jako energetický posilovač, má harmonizující schopnosti a chrání před negativními vlivy z okolí. Prosvětluje naše pocity a myšlenky, tiší neuralgické bolesti, pomáhá při nevolnostech, závratích, pozitivně ovlivňuje funkci štítné žlázy a dokáže i spoustu dalších „kouzel“.

Barva: průzračná

_vyr_7643_tk6051p-privesek-z-kristalu-se-skorylem-a-stribra.jpg

Křišťál může být prorostlý dalšími prvky.
sperkyakameny.cz

Smaragd

Smaragd bude příznivě působit především na Lvy (to ale samozřejmě není překážka k tomu, abys jím obdarovala i jiné znamení zvěrokruhu). Nejcennější drahokam je kamenem inspirace a trpělivosti, symbolizuje očistu a probouzí v nositeli lásku, dokáže posilovat paměť a tišit stres, regeneruje, omlazuje a pomáhá při zotavování z nemocí, jako je chřipka nebo angína. Podpůrně působí i při migréně, cukrovce nebo při léčbě leukémie. 

Barva: zelená

55468_9333_vyr_9306_sm7262p_1-privesek-ze-smaragdu-a-stribra.jpg

Smaragd je nejcennější mezi drahokamy.
sperkyakameny.cz

Délka náramku, náhrdelníku nebo náušnic

Kromě barvy a významu kamene je vhodné zaměřit se taky na parametry zamýšleného dárku. Někdo totiž nemá rád příliš dlouhé náušnice a krátký náramek nebo příliš dlouhý náhrdelník by taky moc parády nenadělal.

Pokus se délku odhadnout nebo změřit na někom, kdo má podobné proporce jako obdarovaný. Pak už je šance na úspěch vysoká.

Druh zapínání

U těch šperků, které mají zapínání (netýká se to tedy třeba náramků na silikonových gumičkách), se můžeš dívat i na to, z jakého materiálu je vyrobeno – nejčastěji bývá kovové nebo stříbrné. Nejlepší je ujistit se o případných alergiích obdarovaného, ale to už je trošku složitější, aby si nic nedomyslel…

Přejeme šťastnou ruku při výběru na e-shopu Šperky a kameny!

Související články