Rafinované ubližování slovem a manipulace. I to je negging

Bigstockphoto
|
10. 01. 2023
|
Vsadím nejhezčí podpatkové boty na to, že i ty ses už během života párkrát stala obětí neggingu, aniž bys to tušila. Proto tě s ním teď důvěrně seznámíme.

Negging není obecně nic příjemného. Obzvlášť zákeřný je ale v tom, že se na první pohled nepříjemně vůbec netváří. Paradoxně je to přesně naopak, protože může probíhat i prostřednictvím těch nejlichotivějších slůvek. Do nich se zaposloucháš, hlava v oblacích, vzletné věty plynou, motýli v břiše jedou svůj divoký rej, krása, krása a najednou smeč! Bez varování ti přiletí rána mezi oči. A i když je tohle nafackování jen slovní, bolí stejně, ne-li víc.

Jak se negging projevuje

Jak už z názvu vyplývá, o nic pozitivního jít nemůže. V hlavní roli je negace, negace a ještě pětkrát negace. Nejhorší na neggingu ale je, že paleta jeho podob je fakt pestrá. Což samozřejmě asi není úplně ta nejlepší zpráva dne, ale určitě ti pomůže, když se trochu zorientuješ přímo v projevech. Pojďme na ně:

  • Negging se může projevovat jako vysmívání.
  • Poznáš ho tak, že ten, kdo tě verbálně jakýmkoliv způsobem napadá, svoje chování nakonec přetočí do vtipu. Bude ti zkrátka vždycky chtít namluvit, že je to přece jen sranda.
  • Může jít o přehnanou a nekonstruktivní kritiku.
  • Negging se skvěle provádí skrz emoce. Je přece báječné někomu projevovat svou náklonnost nezájmem, zesměšňováním, shazováním nebo manipulací, no ne?
  • Ten, kdo se na tobě neggingu dopouští, tě může neustále srovnávat s ostatními.
  • K neggingu můžeme přifařit i permanentní výtky.
  • Představit si ho můžeš taky jako pořád se opakující otázky, které tě mají znejistit.
  • Jde o pošramocování sebevědomí někoho druhého. To všechno verbálně, nikdy fyzicky.
  • Když jde fakt do tuhého, dá se mluvit o emocionálním zneužívání.
  • Negging zavání i povyšováním se nad druhé.
  • Jízlivost, věčná a na nervy jdoucí ironie, trapné srandičky a neschopnost vést vážnou debatu. I tohle všechno si za negging můžeš dosadit.

Pozor ale na zbytečně vztahovačné nebo přecitlivělé vyhodnocování situací. To, že ti někdo naservíruje konstruktivní kritiku, je v pořádku a s neggingem to nesouvisí. Jestli ti tak ta o tři čísla menší zelená sukně fakt nesluší a Maruška ti to prostě řekne, neměla bys jí z neggingu podezírat. To jí spíš poděkuj…

bigstock-people-relationship-difficult-194259154.jpg

Negging dokáže pořádně ranit.
Bigstockphoto
Pozor, negging není jakákoli kritika. Popřemýšlej, než vyskočíš jako čertík z krabičky.

Koho se negging týká

O neggingu se nejčastěji mluví v souvislosti s partnerskými vztahy. Kocour totiž přihodí pár lichotek, které jsou opojnější než víno, které ti objednal, a už to jede. Začne krásně. Třeba tím, že máš úžasné nohy. Hned ale dodá, že o to větší je škoda, když ty božské nohy musí nosit ten rozplizlý zadek. A krasojízda pokračuje. Básní se o tom, jak nádherné máš oči. Frajer na ně pěje ódy, kukadla jak zrcadla a bum! Dodává, že kdybys neměla tak malá prsa, ani by si těch krásných očí nevšiml.

V takových chvílích je člověk zranitelný a rozloží ho to. O to víc, když je zamilovaný nebo když měl pocit, že s ním dotyčný flirtuje.

Jestli ale myslíš, že ti negging nehrozí, protože ty jsi přece single, jsi vedle. Setkat se s ním můžeš kdekoliv. Na pracovišti, mezi přáteli i v rodině. Zase ale pozor na vyhodnocení. Průšvih to začíná být až tehdy, když se to dokola a dokola opakuje a když vidíš, že se v tom dotyčný vyžívá.

Jak se k neggingu postavit

Ač se to na první dobrou nezdá, negging má i jednu docela parádní výhodu. Jde vyřešit. Co tě potěší možná ještě víc, je to, že jde vyřešit dokonce snadno. Dej sbohem lidem, kteří se k tobě výš popsaným způsobem chovají. Když to není možné, pěkně jim to vpal. Jasně, rázně a od plic jdi do konfrontace.

Pokud ale jde o hlubší trauma a tvoje duše volá po odborné pomoci, neváhej. Svěř se někomu. Využij služeb terapeuta nebo jiného odborníka. Nejde o žádnou ostudu.

A co ty? Myslíš, že už ses někdy s neggingem setkala?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články