Guarana: tropická superpotravina, která tě nakopne a podpoří tvoje hubnutí

Shutterstock
|
15. 04. 2023
|
Čeká tě důležitá zkouška ve škole nebo náročná pracovní porada? Aby ses stoprocentně soustředila, nemusíš předtím vypít hektolitry kávy. Vsaď na guaranu.

Guarana nebo taky paulinie nápojná je liánovitá rostlina z Amazonie, jejímž domovem je převážně Brazílie a Venezuela. Zralé plody guarany připomínají svým vzhledem otevřené oko, ovšem ne jen tak ledajaké. Obsahuje totiž celou řadu významných látek.

Název guarana pochází ze slova gua-rana, což v jazyce amazonských indiánů znamená velký strom lesa.

Domorodé kmeny z Amazonie považují guaranu za posvátnou a věří, že je v ní ukrytá velká síla, kterou dokážou využít v boji. Užívali ji taky pro její schopnost zmírňovat bolest, jako úlevu při horečce a jako afrodiziakum. Do Evropy se dostala v 17. století. Brazilské ženy tvořívaly ze semen guarany i šperky a nejrůznější ozdoby na oblečení.

Kouzelná trojice stimulačních látek

Semena guarany obsahují tři stimulační látky: kofein, theofylin a theobromin. Na obsah kofeinu je guarana dokonce nejbohatší rostlinou vůbec. Na rozdíl od kávy se ale kofein z guarany vstřebává postupně a nemůžeš si na něm vytvořit závislost. V plodech najdeš i vitamín A, vitamín C, vitamín E a B a minerály hořčík, fosfor, vápník a draslík.

Dodá energii a pomůže i s hubnutím

Mezi hlavní a vůbec nejdůležitější účinky guarany patří povzbuzení organismu a dodání energie. Oproti kávě působí mírněji, zato však dlouhodoběji. Nehrozí tak počáteční nával energie a následný útlum, který by tě postihl po silném espressu. A jaké jsou další účinky guarany?

  • Má antioxidační a antibakteriální účinky.
  • Snižuje únavu a podporuje soustředění.
  • Pomáhá při učení a podporuje paměť.
  • Pomáhá při hubnutí.
  • Zlepšuje zažívání a činnost trávicího traktu.
  • Snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění.
  • Zmírňuje bolesti.
  • Zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky.
  • Udržuje zrak v lepším stavu.
  • Pomáhá odolávat napětí a stresu.

Dej si svůj ranní nakopávač

Guaranu užívej ráno, abys přes den naplno využila její sílu. Večer bys taky nemusela usnout. Účinky se dostaví zhruba po hodině a zvýšený příval energie můžeš pociťovat 6–8 hodin. Vždy dodržuj doporučenou denní dávku a neužívej ji dlouhodobě. Kúru si naordinuj nejdéle na 4 týdny a pak si dej minimálně 4 týdny oraz. Při jejím užívání nezapomeň dostatečně pít a nekombinuj ji s dalšími stimulanty.

shutterstock_1237943659.jpg

Guarana obsahuje tři látky, které společně utvářejí perfektní kombinaci.
Shutterstock
Guarana tě nakopne, ale taky pomůže třeba s imunitou nebo zrakem.

Je libo prášek, sirup nebo žvýkačky?

Guaranu najdeš v doplňcích stravy ve formě tablet, prášku, sirupu, kapek i žvýkaček a stimulujících nápojů. Je tak na tobě, co ti bude nejvíc vyhovovat. Jestli si vybereš prášek, doporučujeme přimíchávat ho do jogurtu či smoothie, jeho chuť je totiž poměrně hořká.

Víš, že guaranu najdeš i v kosmetice? Používá se ve výrobcích, které pomáhají s obnovou pleti a podporují funkce krevního oběhu.

Kdy se guaraně raději vyhnout

Guaraně by se měly vyhnout děti, těhotné a kojící ženy, osoby trpící vysokým krevním tlakem a poruchami srdce. Nedoporučuje se ani lidem s žaludečními vředy, citlivostí na kofein a při užívání léků na srdce a ředění krve. Zároveň by ji neměl užívat nikdo, kdo potřebuje spíš zklidnění. Pokud bereš nějaké léky, radši se o užívání guarany poraď se svým praktickým lékařem.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články