Inkontinence ve třiceti? Žádná výjimka. Co s tím?

Bigstockphoto
|
18. 05. 2022
|
Je to pořádně intimní téma, o kterém se nám jen stěží mluví. Nám ženám, které bychom přece měly být za všech okolností krásné a voňavé.

A pak jsou tu ty věčně mokré kalhotky a ze vzrušení z pánů tvorstva to fakt není. Únik moči neboli inkontinence máme spojenou spíš se starými babičkami, ze kterých moč (s pardonem) lehce (i víc) čpí. Ale aby se tohle dělo ženám v nejlepších letech? Inu, je to možné a třicátnic, které se sebezapřením chystají svěřit svému praktickému lékaři nebo gynekologovi není úplně málo.

Inkontinence, seznamte se

Únik moči trápí víc ženy než muže, ale stárneme všichni, takže i pánové se můžou dočkat – rozhodně to ale neznamená, že se starší člověk zákonitě musí potýkat s inkontinencí. Co všechno je dobré o tomhle problému vědět?

Typy inkontinence

Nejjednodušší je dělení inkontinence na stresovou a urgentní. Stresová inkontinence je únik moči při nadměrném tlaku v břiše, nikoli ze stresu. Obvykle jí trpí ženy po porodu nebo menopauze, postihnout ale může i mladou ženu, která nikdy nerodila. Moč uniká hlavně při smíchu, kašli, kýchání a při pohybu.

Urgentní inkontinence je ta, že když zjistíš, že potřebuješ na malou, okamžitě musíš vyběhnout, a stejně se ti nejspíš nepodaří doběhnout na záchod zasucha. Je to náhlá a intenzivní potřeba. Lidi se s ní často potýkají během spánku a někdo ani nemůže jít na dvouhodinový film do kina. Tenhle typ inkontinence může souviset s roztroušenou sklerózou, cukrovkou, operacemi nebo úrazy a může být důsledkem infekce močových cest.

Častou diagnózou je smíšená inkontinence, tedy ta stresová s tou urgentní.

Dalším typem je pak paradoxní inkontinence (častěji postihuje muže, močový měchýř je stále plný a jen přetéká, případně návalová kvůli prostatě) a psychogenní inkontinence (vzniká ze strachu, úzkosti nebo stresu a bývá přechodná).

bigstock-woman-with-prostate-problem-in-386675998.jpg

Inkontinence je stále ještě tabu, zvlášť u mladších lidí.
Bigstockphoto
U žen se nejčastěji vyskytuje stresová inkontinence, tedy únik moči při kašli, kýchání, smíchu nebo pohybu.

Rizikové faktory

Jak k tomu vůbec člověk přijde? I únik moči má své rizikové faktory, které mu předchází. Roli hraje:

  • pohlaví (u žen je vyšší pravděpodobnost stresové inkontinence, u mužů paradoxní a návalová)
  • věk (čím je člověk starší, tím je hrozba úniku moči vyšší)
  • nadváha (čím je člověk těžší, tím větší tlak je vyvíjen na močový měchýř)
  • rodinná anamnéza (má-li únik moči některý z tvých rodičů, máš bezva šanci, že tě to potká taky)
  • kouření (tabák tělu neprospívá ani v tomhle ohledu)
  • nemoci (inkontinence je často doprovodným jevem některých degenerativních onemocnění a diabetu)

Jak inkontinenci řešit? Hlavně s lékařem

Bojíš se, že si toho co nevidět všimne tvůj kocourek? Nebo se upřímně děsíš chvíle, kdy se budeš muset svléknout před svým novým objevem, protože tvoje kalhoty nebudou vonět po fialkách a silná intimka bude působit nepatřičně? Pak je na čase to řešit.

Své podezření určitě řekni praktickému lékaři nebo gynekologovi. Oba by ti měli poradit, co s tím dál. Gynekolog ti navíc může udělat stěry a prozradit ti, že to není výtok značící nějakou neplechu v těle.

Cvičme v rytme

Není to kdovíjaká hitparáda, ale první instancí je cvičení. O Kegelových cvicích už jsi pravděpodobně slyšela, tak se do nich můžeš sama dát. Potíž je v tom, že výsledky poznáš možná teprve za několik měsíců, a to tehdy, když budeš cviky provádět správně. To, jestli je děláš správně, ale sama nepoznáš. Hm…

Další možností jsou třeba Venušiny kuličky, které dokážou stimulovat svaly. Ty se tím zpevňují a problému se třeba za čas taky zbavíš. A pak jsou tu i jiné pomůcky, chytřejší, za které si ovšem pár tisícovek připlatíš.

Léky a operace. Brrr!

Inkontinence se v závislosti na typu dá řešit léky, elektrostimulací, laserem i operací – nejrozšířenější je aplikace antiinkontinenční pásky, která zajišťuje podporu pro močovou trubici a všechno je tak, jak má být, i když se chechtáš s kamarádkou, nebo jezdíš na inlinech. Tenhle operační zákrok trvá maximálně 30 minut, dělá se v celkové nebo lokální anestezii. Rekonvalescence pak trvá asi 2 týdny (k úplnému normálu). Výsledky? Zlepšení o 90-95 %!

Páska ale neznamená, že máš vyhráno do konce života… Tělo bude stejně stárnout a měnit se. Cvičení bude i tak zapotřebí.

Do té doby? Třeba vložky

Je to děs, ale co se dá dělat? Pokud nestačí silnější intimky, dojde řada na inkontinenční vložky (v další fázi na inkontinenční kalhotky, na které je ve třiceti teda sakra brzo!). Ty aspoň kromě moči absorbují i zápach, takže nebudeš sledovat tvoje okolí, jestli tě nepozoruje a něco si o tobě nešušká. I o tom se ale raď s lékařem. To je prostě základ.

Potýkáš se s inkontinencí nebo máš někoho takového ve svém okolí? Jak se s tím dá bojovat? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články