Přicházíte o vlasy? Známe nejúčinnější způsoby, jak jednou pro vždy zastavit jejich řídnutí!

Prostock-studio / Shutterstock
Komerční článek
|
21. 07. 2023
|
Ztrácíte už s padáním vlasů nervy, protože jste vyzkoušela všechno, ale ne a ne to zastavit? Ještě vydržte! Nenechte se demotivovat neúspěšnými pokusy o nápravu a vyzkoušejte naše zaručené tipy, které vám mohou skutečně pomoci zastavit řídnutí!

5 způsobů, jak omezit nebo zastavit vypadávání

Vypadávání vlasů trápí spoustu žen a můžu po celém světě. Ale jak poznat, že se u vás jedná o špatnou životosprávu nebo nějaký vážnější zdravotní problém? Většina lidí ztrácí v průměru asi 100 vlasů denně, a protože na místě vypadlých vlasů hned rostou nové, většina lidí si rozdílu ani nevšimne. Pokud vám však po vypadnutí dorůstá vlasů minimálně nebo vám nedorůstají žádné, začnete si všímat ustupující vlasové linie nebo řídnoucích míst, může se jednat o onemocnění, zvané alopecie. V takovém případě doporučujeme obrátit se na odbornou lékařskou pomoc.

Níže uvádíme několik tipů, jak zastavit mírné řídnutí vaší hřívy, které se ještě nedá považovat za onemocnění a je možné jej ovlivnit několika jednoduchými kroky.  Nadechněte se, povzbuďte se inspirujícími citáty o motivaci a vyzkoušejte níže uvedené rady, které vám mohou pomoci konečně vypadávání zastavit, nebo jej aspoň zpomalit!

1. Jezte bílkoviny

Možná nepřijímáte každý den dostatek bílkovin, což může ovlivnit růst vašich vlasů.

Zejména, pokud jste vegan nebo vegetarián, možná budete muset zvýšit množství přijímaných bílkovin. Potraviny, které vám s přísunem bílkovin mohou pomoci, jsou například fazole, luštěniny, vejce nebo řecký jogurt.

 

Potřebujete 40 až 60 gramů denně. Bílkoviny můžete pít, nemusíte je přijímat jen z potravin.”

 

– Wilma Bergfeld

dermatoložka

2. Užívejte vitamíny

Váš lékař může provést různé testy, aby zjistil, zda máte nedostatek vitamínů. Růst vlasů mohou ovlivnit některé vitamíny a minerály, jako jsou vitaminy A, B, C, D, E, zinek a železo.

Na trhu můžete najít spoustu doplňků stravy, proto vždy pozorně čtěte, zda přípravek obsahuje dostatečné množství potřebné látky a volte také vitamíny od renomovaných společností.

3. Dodržujte středomořskou stravu

Ke krásným vlasům vám může pomoci správný jídelníček! Konzumace ovoce, zeleniny a bílkovin – hlavních složek středomořské diety – může být užitečná, zejména ve srovnání s jinými módními dietami. Většina diet totiž často neobsahuje potraviny, které by vlasovým folikulům dodávaly vše, co potřebují. Vlasy jsou poté slabé, lámou se a vypadávají.

4. Dbejte na kvalitní péči o vlasy a pokožku hlavy

Vyhýbejte se drsným úpravám vlasů, jako jsou zahřívací nástroje, barvení a odbarvování vlasů. Vlasy mohou ovlivnit také účesy, jako jsou pevné culíky nebo copy. Pravidelným mytím vlasů a vlasové pokožky udržujte pokožku hlavy zdravou.

 

Jakýkoliv zánět na pokožce hlavy ovlivňuje cyklus růstu vlasů.”

 

– Wilma Bergfeld

dermatoložka

 

5. Pijte vodu

Voda pomáhá podporovat růst vlasů a snižuje jejich řídnutí a vypadávání tím, že z těla vyplavuje toxiny a pomáhá v něm udržovat přiměřené množství živin a materiálů. Dostatečné množství vody také pomáhá pokožce hlavy při produkci a udržování olejů, které udržují vlasy hydratované. Voda pomáhá nejen vlasům, ale celému tělu a jednoduše se bez ní nedá žít – vždyť se dokonce píší básničky o vodě!

Důvody řídnutí vlasů

  • Stres
  • Hormonální změny, jako je těhotenství nebo menopauza
  • Určité účesy (příliš těsné culíky, copy, používání žehličky na vlasy a kulmy)
  • Poškozující péče o vlasy, jako je trvalá ondulace nebo odbarvování
  • Některé léky
  • Nevhodná strava
  • Zdravotní potíže, jako jsou plísňové infekce nebo onemocnění štítné žlázy

Je možné ztrátu vlasů zvrátit?

Ano i ne. Záleží na tom, zda trpíte onemocněním, které způsobuje trvalou ztrátu vlasů, nebo je u vás řídnutí vlasů způsobeno stresem nebo nezdravým životním stylem.

Jakmile zjistíte, že vás vlasy opouštějí víc, než je zdrávo, doporučujeme vyhledat odborníka, který zjistí příčinu jejich vypadávání a pomůže vám, aby vlasy začaly znovu růst.

Obecně platí, že pokud odstraníte spouštěč vypadávání, vlasové folikuly se obnoví v průběhu čtyř až šesti měsíců, nejpozději do jednoho roku.”

– Wilma Bergfeld

dermatoložka

 

Zdroje: health.clevelandclinic.org, hairfinity.com, youprani.cz

Související články