Odpolední šlofíček chrání i před infarktem, ale nesmí být dlouhý

Bigstockphoto
|
09. 07. 2022
|
Zalehnout odpoledne na gauč nebo do postele a prostě si schrupnout? Vůbec to nemusí být od věci. Správně načasovaný spánek tě může osvěžit na další dlouhé hodiny, což oceníš, pokud se chystáš na fyzickou i psychickou aktivitu.

V zemích na jihu mají běžnou siestu, takže po poledni třeba do čtyř odpoledne nikoho v obchůdcích nedoženeš. Do stínu a na odpočinek je tlačí vysoké teploty, které tu po většinu roku my nemáme. I tak nám ale taková siestička může prospět.

Tělo potřebuje relax

Lenost? To ani ne. Pokud máš v odpoledních hodinách naprostý útlum, tělo jednoduše volá po troše klidu a relaxace. Nemusíš se hned zavrtávat do peřin. Někomu stačí změnit činnost na takovou, u které se nemusí příliš soustředit – například když celý den pracuješ hlavou, můžeš se jít na 20 minut projít nebo si uklidit pracovní stůl. Jindy je fajn jen si tak sednout do křesla, hodit nohy nahoru a vypnout. Nebo si můžeš zalézt pod deku na gauč a prostě si zdřímnout – pokud to tedy jde. Věříme, že v obchodě za kasou nebo v továrně u pásy si jen tak šlofíčka nedáš.

Radši spánek než kofein a cukr?

Zatímco někteří odborníci takové odpolední zdřímnutí nedoporučují, jiní ho zase chválí a přidávají to, že je mnohem lepší než řešit únavu kávou (natož pak ve větším množství) nebo jiným nakopávačem, případně sladkým jídlem, které nám má jako dodat energii. Z logiky věci plyne, že přemíra kofeinu ohrožuje srdce a pravidelná konzumace sladkého vede k nadváze, zato spánek takové následky nemá.

bigstock-pretty-teenage-girl-is-sleepin-312110182.jpg

Odpolední spánek tě může pěkně nakopnout.
Bigstockphoto
Kdy se budeš držet 20–30 minut, budeš se další hodiny cítit svěží.

Odpůrci odpoledního šlofíčka zase vyhrožují, že jestli při tom přetahuješ 30 minut, máš až o 50 % vyšší riziko vzniku cukrovky 2. typu – konkrétně tohle zjistili na univerzitě v Tokiu. Zároveň ale vedoucí výzkumu dodal, že odpočinek kratší než 30 minut je jednoznačně ku prospěchu věci. Bylo totiž dokázáno i to, že po takovém odpočinku se zlepšuje schopnost soustředění a lépe jsme na tom i s motorikou.

Ale! Pokud jsi ještě nevypila litr kávy, můžeš si ji dát před odpočinkem – jakmile se totiž vzbudíš, kofein akorát začne účinkovat a efekt bude maximální!

30 minut a dost, ve vlastním zájmu

Manažerský spánek, jak se odpolednímu šlofíku taky říká (protože celá řada vysoce postavených manažerů, ředitelů firem a další takoví se na chvíli po obědě ráda zavře do své pracovny), se ale nesmí protáhnout tak, abychom při něm upadli do hluboké fáze spánku. Pak se totiž vzbudíme absolutně vycucaní a má to všechno, jen ne osvěžující účinek. A vědci to dotáhli ještě dál. Stanovili totiž ideální hodinu na odpočinek, a to kolem 15.00 hod.

Jenže se taky objevily závěry, že třeba studenti o zkouškovém můžou odpoledne spát hodinku. To prý totiž pomáhá nejen při následném učení, protože hlava je čerstvá, ale zároveň je to dobrá podpůrná metoda, jak čelit stresu. Tak si vyber…

V minulém roce přišel tým z FN v Lausanne ve Švýcarsku na to, že šlofíček 2x týdně zajišťuje i o 48 % nižší riziko, že člověk prodělá infarkt nebo mrtvici. U delšího nebo častějšího spánku už se žádný další pokrok neprojevil.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články