Jak využít jedlou sodu: nahradí deodorant, odmašťuje a čistí

Shutterstock
|
30. 10. 2023
|
Jedlá soda by neměla chybět v žádné domácnosti. Má totiž fantastické vlastnosti a nezatěžuje životní prostředí. Používá se třeba do pečiva a pomáhá také podrážděnému žaludku po hutném nedělním obědě. Její využití je opravdu bohaté.

Odkyselení organismu

Překyselený organismus poznáš vcelku snadno. Jsi často unavená, podrážděná, máš bílý povlak na jazyku a v puse kovovou příchuť? Pokud pozoruješ taky záchvaty paniky, zrychlený tep, zácpu nebo zhoršené dýchání, je na místě tuhle situaci řešit. Ještě než vyrazíš k doktorovi, zkus si každé ráno připravit nápoj z jedné osminy čajové lžičky sody a 2,5 dl vody se čtvrtkou citronu.

Připáleniny a mastnota nemají šanci

Jedlá soda zbavuje místnost nepříjemného zápachu (třeba od smažených pokrmů nebo cigaret), zároveň jemně čistí i ty nejnáchylnější povrchy. Stačí smíchat jeden díl vody s jedním dílem jedlé sody. Vznikne tak pasta s čisticími účinky, která si jednoduše poradí s připáleninami i zašlou vanou.

Hygienicky čistá domácnost

Pokud hledáš přírodní a ekologickou variantu ke klasickým čisticím prostředkům, které můžou snadno podráždit sliznice alergiků i domácích miláčků, opět si vystačíš s jedlou sodou. Roztok vody a sody (4 lžíce jedlé sody a 1 litr vody) můžeš použít třeba k mytí rámů oken, čištění dětských hraček nebo dalších mírně znečištěných povrchů.

Nedráždivý deodorant

Máš problém s běžnými kupovanými deodoranty, které dráždí tvou citlivou pokožku v podpaží? Co takhle si připravit domácí deodorant z jedlé sody? Na jeho přípravu budeš potřebovat kokosový olej (5-6 lžic), škrob (1/4 hrnku) a jedlou sodu (1/4 hrnku). Všechny ingredience míchej tak dlouho, dokud nevznikne hutná pasta. Tu můžeš ovonět éterickým olejem přesně tak, jak sama chceš.

shutterstock_1351542002.jpg

V domácnosti je jedlá soda nenahraditelným pomocníkem.
Shutterstock
Jedlá soda ti může ulevit v podobě kašičky i při hmyzím bodnutí.

Vaření je se sodou hračka

Vaříš brokolici nebo vývar a chceš, aby si zelenina uchovala svoji přirozenou barvu? Přidej k ní lžičku sody. Kouzlo jedlé sody můžeš vyzkoušet také při přípravě luštěnin, které si mnoho z nás spojuje s nepříjemným nadýmáním. Pokud k nim během vaření přidáš lžíci jedlé sody, budou pro tvůj žaludek a střeva mnohem stravitelnější.

Voňavá domácnost

Jak dostat nepříjemný zápach ze zašlého koberce dlouholetého kuřáka nebo majitele domácích mazlíčků? Opět si stačí přizvat na pomoc jedlou sodu. Nasypej ji v tenké vrstvě na koberec, nech působit během noci a ráno vysaj. Stejnou metodu můžeš použít taky u bot nebo u sedaček v autě.

Krásné vlasy a bílé zuby

Jedlá soda se používá také k výrobě domácí pasty na zuby (pozor, nepoužívej jí často, může poškodit zubní sklovinu). Zcela bezpečné je ale její použití na vlasy. Stačí vlasy jednou za týden opláchnout roztokem vody a sody s několika lžícemi octa. Vlasy se nebudou tak mastit a zůstanou stále lesklé.

A hmyzí bodnutí

Pokud nemáš po ruce chladivý gel nebo jinou vychytávku, která tě zbaví nepříjemné bolesti nebo svědění po poštípání hmyzem, vystačíš si s jedlou sodou. Na hmyzí bodnutí jednoduše nanes kašičku ze sody a vody.

A jak používáš jedlou sodu ty?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Tagy: 
Související články