Jak šetřit při vaření? Sleduj akce a nezapomínej na pokličky

Shutterstock
|
16. 12. 2023
|
Děsí tě ceny potravin a energií? Ráda vaříš, ale toužíš připravovat jídla úsporně? Máme pro tebe několik tipů, jak na to!

Plánuj dopředu a nevař každý den

V ideálním případě si naplánuj jídelníček na celý týden. A to klidně na konto právě probíhajících akcí v obchodech. Pokud nikomu ze členů rodiny nevadí jíst jedno jídlo klidně dva nebo tři dny, máš vyhráno! Stačí vařit několikrát do týdne, čímž ušetříš čas i spotřebu plynu nebo elektrické energie.

Na nákupy najedená a se seznamem

Na nákup vyrážej vždycky až po tom, co se doma nadlábneš něčeho dobrého. Pokud bys do obchodu vyrazila hladová, koupíš toho mnohem víc. Nezapomeň si taky sepsat přesný seznam toho, z čeho budeš tenhle týden vařit. Využívej akcí a trvanlivé potraviny (například těstoviny, luštěniny a další) nakupuj do zásoby. Naopak se vyhni zbrklému nakupování a mrazení masa. To vydrží v mrazáku maximálně měsíc.

Náš tip: Maso vybal z původního obalu, rozděl do balíčků, ty si označ nálepkou s názvem masa a datem nákupu a balíčky pak ulož do mrazáku.

Používej pokličky a nezapomeň na zbytkové teplo

Pokud to jenom trochu jde, vyhni se při vaření varné konvici a mikrovlnce, které spotřebují značnou část elektrické energie. Radši vodu ohřívej na sporáku a nezapomeň hrnec přiklopit pokličkou s odpovídajícím průměrem. Využívej taky zbytkového tepla – těsně před dovařením (třeba brambor nebo těstovin) plotýnku vypni a nech jídlo dojít.

Pořiď si myčku a zapomeň na mytí nádobí pod tekoucí vodou

Jasně, pořízení nového spotřebiče do domácnosti rozhodně nepatří mezi zanedbatelné náklady. Ve finále ale můžeš s pomocí myčky ušetřit nejen čas, ale taky spotřebu vody. Myčka třídy A+ (a vyšší) ti dokáže během roku uspořit klidně i 25 % spotřebované vody. Pokud si myčku pořizovat nechceš nebo z ekonomických důvodů ani nemůžeš, nádobí myj v napuštěném dřezu, a ne pod tekoucí vodou.

shutterstock_2332955395.jpg

Bez vaření se neobejdeme, ale dá se při něm šetřit.
Shutterstock
Vař s pokličkou a využívej zbytkové teplo. I to ti pomůže ušetřit.

Vař bez tepelných ztrát

Napadlo tě někdy, že spotřebu plynu nebo elektrické energie ovlivňuje taky velikost hrnce, který k vaření použiješ? V ideálním případě při vaření používej hrnce, které odpovídají velikosti varné plochy. Když je totiž hrnec menší než varná plocha například o 3 cm, ztráta energie je až 30%!

Dbej na čistotu trouby a zavřená dvířka

Pokud ráda pečeš, udržuj troubu v čistotě. Nánosy mastnoty a dalších nečistot totiž prodlužují dobu nutnou k nahřátí trouby na požadovanou teplotu. Troubu taky během pečení neotvírej. Teplo, které ti takhle „uteče“, bude muset trouba znovu vyrobit, což poměrně zásadním způsobem prodraží její provoz.

Najdi staré kuchařky našich babiček

A jeden bonusový tip závěrem: Zapátrej v domácí knihovně nebo knihovně babičky a půjč si její starou kuchařku. Najdeš v ní celou řadu zdravých, levných a chutných receptů z několika základních surovin, ale taky zjistíš, jak využít zbytky třeba od předešlého oběda.

Jak šetříš při vaření ty?

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • prozeny.cz/clanek/32-tipu-jak-usetrit-na-jidle-ale-ne-na-chuti-18587
  • usetreno.cz/jak-setrit-vodou-a-energii-pri-vareni/
  • kafe.cz/rodina-a-domov/jak-opravdu-usetrit-pri-vareni-25295.html
Související články