Jak přežít home office, když na ni nejsi zvyklá

bigstockphoto.com
|
18. 03. 2020
|
Co si budeme povídat, home office je super. Zvlášť když jsi radši sama, nepotřebuješ každý den vídat kolegy nebo prostě jen pracuješ na vlastní pěst a žádné nemáš. Jenže to chce spoustu sebekázně, což teď poznává mnoho z těch, kteří home office mají poprvé v životě.

Home office totiž neznamená „konečně doma uklidím, nikdo nepozná, že jsem nepracovala“ nebo „vytoužené volno, podívám se na celou řadu oblíbeného seriálu“. Home office je práce jako každá jiná. Na jejím konci musí být viditelné výsledky, za které jsi pak ohodnocená. OSVČ jakýkoli přešlap poznají velmi rychle – co totiž neudělají, za to nedostanou zaplaceno. Na konci měsíce si pak můžou nadávat. To je rychle naučí, jak se během home office zařídit.

Nejdůležitější je sebekázeň

Možná patříš k těm šťastnějším, které dostanou v téhle výjimečné situaci s koronavirem zaplaceno tak jako tak, jen když slíbíš, že budeš z domova opravdu pracovat. Pokud ti na tvé práci záleží, u práce se snadno udržíš. Horší to je, když to děláš jen proto, abys měla jak zaplatit účty.

bigstock-serious-woman-sitting-on-the-f-260139331.jpg

Práce z domova je fajn, ale má i svoje nevýhody.
bigstockphoto.com
Home office není pro každého. Teď teprve možná zjistíš, že to celé není úplně snadné.

Pár jednoduchých pravidel do začátku, která bys měla mít na paměti

  • Je potřeba udržet řád. Vstávej stejně jako do práce, udělej ranní rutinu a s odbitím začátku pracovní doby buď připravená.
  • Zapomeň na to, že home office znamená být celý den v pyžamu. To by tě jen svádělo k polehávání a nicnedělání.
  • Jestli máš děti, nejdřív je musíš zabavit. Nezapomeň se s nimi věnovat učení, když jsou teď doma!
  • Jestli máš doma partnera taky na home office, dohodněte si pravidla (rozdělte si místo, nechoďte jeden za druhým každou chvíli). Rozdělte si péči o děti.
  • Nenech se rušit telefonem a všelijakými oznámeními. Jistě, když ti volá šéf nebo kolega, zvedni to. Ale do pauzy na oběd nebo do konce pracovní doby zapomeň na sociální sítě a tvorbu selfíček typu „jsem na home office“.
  • Nenech se svádět k nepravostem gaučem, ledničkou ani domácím mazlíčkem.
  • Nepřeháněj to. Pokud tě tvoje práce baví, snadno sklouzneš k tomu, že se jí budeš věnovat od rána do večera a zapomeneš odpočívat. To je cesta do pekel!

Po práci se chovej jako po práci

Máš v pět padla? Fajn, dej si pak spicha s kamarádkou u kafe nebo vínka, věnuj se dětem nebo partnerovi. Pracovat z domova je nezvyk, ale ve většině případů to neznamená žít nějak nenormálně nebo asociálně.

Jaké máš zkušenosti s home office? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články