Domácí bulky na burger: nekaz chuť masa obyčejným pečivem

bigstockphoto.com
|
13. 05. 2020
|
Miluješ burgery? To my taky. A opravdových milovníků téhle dobroty je opravdu hodně. Nemyslíme teď hamburger z fastfoodu, který tě zasytí asi tak půl hodiny, má triliardu kalorií a moc živin tělu nedává. Myslíme poctivý burger!

Takový burger, který může svou chutí a sytícím efektem směle konkurovat dobrou pizzou nebo famózní číně. Na druhou stranu je potřeba si za tyhle burgery trochu připlatit. Nebo si ho prostě udělat podle svých chutí doma.

Co všechno patří do správného burgeru?

Jak už jsme naznačily – všechno, na co máš chuť. Někdo se neobejde bez křupavé slaniny a konkrétního druhu sýra (tady jsme zásadně proti „ajdamu třicítce“), jiný bez konkrétní zeleniny (nejčastěji rajče, salát a cibule). Chybět by neměl ani dobrý dresing, ten si taky můžeš připravit sama doma. Budeš tak vědět, co v něm je, a nebudeš se muset bát jeho historie. No a pak je tu samozřejmě maso. To nejlepší na burgery je hovězí, ideálně takové, které si sama doma nameleš, případně okořeníš. Mělo by mít asi 20 % tuku, to je tak akorát, aby nebylo ve finále vyschlé.

bigstock-closeup-of-a-tasty-burger-with-205502935.jpg

Výhoda přípravy domácího burgeru spočívá v tom, že si do něj dáš, na co máš zrovna chuť.
bigstockphoto.com
K burgeru skvěle chutnají cibulové kroužky nebo hranolky.

Zapomeň na pečivo z marketu!

Můžeš mít vytuněné maso, zeleninu i dresing, ale když to všechno vložíš mezi rozpůlenou kaiserku, celý burger akorát zabiješ. Radši si upeč domácí bulku, jen tak bude tvůj gastronomický kousek nezapomenutelný.

Co potřebuješ (na 10 větších bulek nebo víc menších): 500 g hladké mouky, 2 žloutky, vejce, špetku soli, 160 ml slunečnicového oleje. Na kvásek ještě 42 g droždí, 40 g cukru moučka a 250 ml vlažného mléka. A navrch něco na posypání – třeba mák nebo sezam.

Jak na to?

  • Do velké mísy prosej mouku, přidej vajíčko a žloutky, špetku soli a olej.
  • V další misce si vyrob kvásek – smíchej cukr s mlékem a nadrob sem i droždí.
  • Nech vzejít kvásek a pak ho přidej do mísy s moukou a ostatními ingrediencemi.
  • Pořádně zpracuj těsto, popraš ho moukou, přendej do jiné mísy, přikryj utěrkou a nech ho hodinu kynout v teple.
  • Jakmile těsto vykyne, popraš si moukou pracovní plochu a těsto na ní rozděl na tolik dílků, kolik chceš bulek.
  • Z každého kousku těsta udělej placku a zahni okraje k prostředku. Horní část bulky tak bude krásně hladká.
  • Bochánky potři vajíčkem, posyp vybranou ingrediencí, předehřej si troubu na 200 °C (horkovzdušnou na 180 °C) a dej je na 15 minut péct. Sleduj je a hlídej barvu – čas může být jen orientační.
  • Hotovo, můžeš dokončit svoje fenomenální dílo!

A co k němu?

Aby se burger na stole necítil osaměle (a hlavně abys neodcházela hladová a ochuzená o nějaké ty chutě navíc), udělej k němu hranolky nebo cibulové kroužky. Hranolky nemusíš máchat v oleji, můžeš si je připravit z brambor, předvařit je a pak v klidu upéct v troubě.

Máš nějaký trik, který dotáhne tvůj burger k dokonalosti? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články