Nejstarší řemeslo na světě má pestrou historii i současnost

Bigstockphoto
|
17. 08. 2021
|
Jakmile je řeč o nejstarším řemesle na světě, hned má každý jasno – jde o prostituci! Ta má ale sama o sobě hodně pestrou historii, kterou je docela zajímavé poznávat. A koneckonců ani současnost není úplně nudná. Přesvědč se sama.

Už starověké kultury prostituci znaly. Za nevěstkami chodili do chrámů muži, kde si nechávali líbit rituál plodnosti a dobré úrody, sex nevyjímaje. Ženám za to přitom platili penězi i věcnými dary. A už z toho máme prostituci tak, jak ji známe dnes.

Právě z těchto starších dob existuje jedna konkrétní zmínka z Egypta, kde údajně faraón Chufew nutil svou dceru, aby se pánům takhle rozdávala. Pochybujeme, že si potřebovala vydělávat na studia… A vážně ne! Utržené peníze měly sloužit k zalepení rozpočtu, který nebyl po stavbě pyramid úplně nejrůžovější.

Staré Řecko i Řím si své prostitutky hýčkaly. Jakmile chtěla taková žena odjet kamkoli jinam, musela poskytnout záruku, že vrátí. Na nevěstkách byla totiž závislá státní kasa.

Ale! Možná že to nezačalo až starověkou společností. Už prý prvobytně pospolná společnost znala tenhle druh obživy. V těch dobách pochopitelně muži ženám neplatili penězi, nýbrž jí obstarávali jídlo. Kdo přinesl ženě jídlo, s tím šla. Vcelku pochopitelné.

Moderní Evropa prostituci otevřená

Zmínky o moderních nevěstincích v Evropě pocházejí hlavně z 15. a 16. století a od té doby se o téhle činnosti pochopitelně vědělo a stále se držela při životě. Právě v 15. a 16. století byla prostituce úplně normální práce a součást městského provozu. Pánové měli chodit výhradně za nevěstkami, ne za ženami jiných mužů. V 17. století ale lidstvo dospělo k tomu, že by mělo prostituci regulovat nebo úplně zakázat kvůli možnému přenosu nemocí.

První pražský hampejz prý fungoval už v polovině 14. století, a to na kraji zdejšího židovského ghetta. Pozoruhodné a zajímavé je, že vyhlášený veřejný dům provozovaný katem (!) se nacházel v dnešní Bartolomějské ulici. Hampejzy se tehdy vyskytovaly ve čtvrtích, které obývala spodina a které se rozhodně netěšily valné pověsti.

Právě kat měl často ve středověku prostitutky na starost. Ne že by je vyloženě „pásl“ v dnešním slova smyslu, ale měl nad nimi jistý dozor. Speciální „holky“ pak byly pro vojsko – přesouvaly se s plukem, sloužily jim jako hospodyňky a samozřejmě ukájeli jejich sexuální potřeby. Údajně se našel i doklad z husitského tažení, kdy armáda vydržovala 13 tisíc prostitutek!

bigstock-dominating-beauty-in-handcuffs-48364535.jpg

Prostituky nemají jednoduchý život.
Bigstockphoto
Spousta prostitutek jsou matky od dětí. Pro jejich obživu toho musí dost vydržet.

V Evropě tiše trpěná, v USA ilegální

Což o to, prostituce je ilegální i u nás a v mnohých evropských zemích. Jenže je dennodenně tiše tolerována, protože si s ní zákony příliš neví rady. Zejména na německých a rakouských hranicích s Českem se to dámami volných mravů jen hemží, a pánové volných mravů jim u cesty houfně zastavují. A taky je zajímavé, že v Evropské unii nepanují v tomto ohledu stejné zákony – například v Nizozemí je prostituce povolená naplno.

A nejen tam. Poměrně zvláštní je situace například ve Skandinávii, kde není trestné poskytovat sexuální služby, ale platit za ně. Postih tedy hrozí zákazníkovi.

Zato ve Spojených státech je to jiná písnička. Tam je prostituce zkrátka nelegální a jedinou výjimku tvoří některé regiony v Nevadě.

Matky od rodin v luxusních vozech

Prostitutky nejsou ve většině případů opuštěné ženy, které by nedokázaly mít rodinu a přizpůsobit se společnosti. Naopak, často jde o matky od dětí, které jsou na výchovu a obživu buď samy, nebo zkrátka příjem jejich partnera na slušnou obživu nestačí. Kromě toho se spousta z nich díky prostituci snaží dostat z ulice, kde bez domova skončila třeba kvůli dluhům. Ne že bychom se jich chtěly zastávat. Jen je hned neodsuzujeme, i když nám to přijde lehce odporné

Mezi nejčastější klienty prý patří řidiči kamiónů a pak taky bohatí chlápci v luxusních nabušených vozech, kteří prý mívají velmi zvláštní až zvrácené požadavky. Zřejmě ventilují to, co by jim v luxusní vile jejich slušná ženuška v oděvu za desítky tisíc netrpěla…

Jaký je tvůj názor na prostituci? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články