Katka (38): „Práce? Ne, díky. Raději dítě.“

bigstockphoto.com
|
21. 02. 2021
|
Řada z nás si nedokáže představit život bez naplňující práce. Existují samozřejmě i tací, kteří do ní chodí jen kvůli penězům. A pak jsou tady ženy, které práce neláká vůbec.

Článek byl zpracován na základě příběhu čtenářky, která nám ho do redakce zaslala e-mailem. Fotografie jsou pouze ilustrační a jména osob byla na žádost čtenářky pozměněna – pozn. redakce.

Studijní typ

Do práce jsem se nikdy nehrnula. Zatímco spolužáci během letních prázdnin hledali brigády, já si užívala zaslouženého volna. Protože jsem byla studijní typ a učení mi šlo celkem samo, rozhodla jsem se jít po střední na vejšku.

Naši tehdy pravděpodobně vůbec netušili, že dvě vysoké jejich milované dcerky budou vzhledem k pracovnímu zařazení a uplatnění na trhu práce úplně k ničemu,“ začíná své vyprávění osmatřicetiletá Katka.

Dva tituly a dítě na cestě

Vystudovala jsem marketing, ale živit jako markeťák se mi tak úplně nechtělo. Proto jsem se rozhodla se studiem neskončit a pokračovat dál studiem filosofie. Během studia jsem potkala svého současného manžela, který pracoval jako IT specialista. O peníze jsme tak nikdy neměli nouzi. Manžel mě proto po studiu do práce nenutil. A já poměrně brzy po státnicích otěhotněla.

bigstock-gadget-addiction-concept-indi-338707948.jpg

Některé ženy budou radši rodit jedno dítě za druhým, než aby šly do práce.
bigstockphoto.com
Je každého věc, kolik bude mít dětí. Neméně zajímavé jsou ovšem motivace...

Prosit o práci s dvěma VŠ fakt nepůjdu

Narodila se nám dcerka a oba jsme měli obrovskou radost. Jak Magdalénka rostla, stále častěji mě děsila myšlenka, že za pár měsíců budu muset potupně na úřad práce. S dvěma tituly a malou dcerou na krku se mi vážně nechtělo žadonit o práci knihovnice nebo prodavačky. A tak jsem manželovi navrhla, že zapracujeme na druhém dítěti. Souhlasil.

Být s dětmi doma mě naplňuje

Zadařilo se nám dřív, než jsme doufali, a já začala nosit pod srdcem Kristiána. Těhotenství proběhlo v klidu a Kristián se narodil na Valentýna. Být s dětmi v domácnosti mě neuvěřitelně bavilo a naplňovalo. Vyhovovalo mi mít volné odpoledne, stavit se za kamarádkou na kávičku nebo s jinou zajít do parku a poklábosit. Vážně bych tenhle režim měla vyměnit za osm hodin v práci, která mě nebaví a ze které domů donesu pár usmolených tisícovek?

Do práce se nehrnu

Tušíte správně. Ani po Kristiánovi jsem se do práce nijak zvlášť nehrnula. Asi to není činnost, která by mě bavila nebo naplňovala. Na rozdíl od péče o rodinu. A tak jsem zatoužila po dalším potomkovi.

Manžel neprotestoval, ani mi v mém přání nebránil. Teď jsem proto aktuálně znovu těhotná. Čím déle jsem doma, tím míň se mi na tom chce cokoliv měnit. Už teď vím, že u třetího dítěte rozhodně nezůstaneme a já do práce jen tak nenastoupím.

Zasvětit život rodině? Nic špatného!

Pravděpodobně mě řada z vás odsoudí. Na druhou stranu si ale říkám, že zasvětit život rodině není nic špatného. Zvlášť když naše dítka mají vše, po čem kdy toužila. A abych k nim chodila večer utahaná po osmihodinových směnách? To se mi vážně ani trochu nechce,“ uzavírá své vyprávění Kateřina.

Co si myslíš o „profesionálních“ ženách v domácnosti, které rodí děti jako na běžícím páse a do práce se zrovna dvakrát nehrnou? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem.

Související články