Za pálením očí nemusí být jen únava. Hrozí i syndrom suchého oka

Bigstockphoto
|
15. 01. 2023
|
Zná to asi každý z nás. Oči pálí, nejradši bychom je zavřeli, i když se nám nechce ani trochu spát. Kapky dostupné v lékárně nejspíš na chvíli pomůžou, ale dlouhodobé řešení v mnoha případech nepřináší. Co za tím stojí? Často únava. Ale nejen ona.

Podle odborníků nás nejčastěji pálí oči při velké námaze. Může jít třeba o práci na počítači, řízení auta nebo čtení za nedostatečného světla. K dalším příčinám patří alergie, kterou ale lidé léčí, když o ní vědí, nebo cizí těleso v oku, které taky nepřejdeme jen mávnutím ruky, protože je velmi nepříjemné. Když problém nezvládneme vyřešit sami, musíme bleskově na oční. Když nás ale pálí oči a my nevíme proč, je to prostě obtěžující víc než v ostatních případech.

Na vině může být syndrom suchého oka nebo „suché oko“

Ač by se mohlo zdát, že jde o jedno a to samé, není tomu tak. Zatímco suché oči trápí až čtvrtinu populace, syndrom suchého oka se vyskytuje jen u 5 % lidí. Není ale radno takový stav zlehčovat, protože jde o projev systémového onemocnění a kromě očí při něm nemocného trápí i suchost sliznic, zarudnutí očí, světloplachost, nadměrná únava nebo bolest hlavy.

Příčinou syndromu suchého oka je nedostatečná tvorba slz nebo jejich rychlejší odpařování. Na vině může být i porucha slzného filmu.

„Léčba“ suchých očí je mnohem jednodušší, i když může být zdlouhavá a nestačí záležitost řešit jen dočasně. Velmi podstatný je pro správné fungování očí například pitný režim, což ví jen málokdo. Na místě je tedy ohlídat si ho, pít vodu, ovocný nebo bylinkový čaj a nepřehánět to s kofeinem. Pokud nosíš brýle na dálku, je na místě nechat si udělat skla s úpravou, která bude šetřit tvoje oči při práci na počítači.

bigstock-close-up-of-the-eye-drops-near-284506123.jpg

Při pálení očí se dají vyzkoušet i babské rady.
Bigstockphoto
Většina z nás sáhne při pálení očí po kapkách, ale zkusit můžeš i bylinky.

Dalším viníkem neúnosného pálení očí je nedostatek kyslíku. S tím bojujeme především v klimatizovaných prostorách, ať už jde o budovy, nebo o auta. A pozor – na vině může být údajně i hormonální antikoncepce!

Pomůžou kapky i bylinky

Jakmile nás pálí oči, automaticky sáhneme po kapkách na jejich zklidnění nebo léčbu (například při zánětu spojivek). Nejlepším řešením bývají hustší kapky přímo na unavené oči. Pokud ráda vsázíš na bylinky, může vyzkoušet odvar ze světlíku lékařského nebo z chrpy.

Nic nezkazíš ani výplachem očí heřmánkem nebo obkladem z jitrocele, bazalky nebo fenyklu.

Vhodné je dopřát si hodně pobytu na čerstvém vzduchu, zároveň si ale chraň oči před sluncem a větrem brýlemi. Kyslík se k nim dostane i tak.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články