Proč neutrácet za jarní detox? Je to zbytečná až škodlivá sranda

Shutterstock
|
13. 04. 2023
|
Jestli na jaře popadáš po Novém roce druhý dech s předsevzetími ohledně hubnutí a už se třeseš na nějaký ten super detox, brzdi. Není to taková paráda, jak se tvrdí.

Detox je očistná kúra organismu, která slibuje zbavit tělo všemožných toxinů a nadbytečných kil prostřednictvím půstu a pití zázračných šťáviček. Zní to hrozně hezky, navíc na internetu je na detox odborníkem snad každý, kdo jednou vypil smoothie se špenátem, a tak je snadné propadnout jeho kouzlu. Než dáš ale svému tělu (a případně i peněžence) pořádně zabrat, přečti si, proč vlastně detox vůbec nepotřebuješ.

Nejspolehlivější detoxikační mašina je tvoje tělo

Říkají ti něco ledviny? A játra? Především ty pracují nepřetržitě spolu s dalšími orgány, jako jsou plíce, kůže nebo lymfatický systém, na ustavičné detoxikaci celého organismu. Odbourávají nejen toxiny, které se do těla dostávají zvenčí, ale i ty, co vznikají jako vedlejší produkt metabolismu.

Nejlíp pracují, když je nenapouštíš alkoholem a dopřáváš jim zeleninu bohatou na sulforafan, který působí jako antioxidant a stimulátor přirozených enzymů zajišťujících detoxikaci organismu. Najdeš ho třeba v brokolici, květáku nebo kapustě.

Co komerční detoxikační produkty?

Všechna ta reklama okolo… Jeden by řekl, že detoxikační produkty ve formě tablet, koktejlů, šampónů i celých diet musí fungovat, ne? Dr. Grant Tinsley, výzkumník v oblasti výživy, vypracoval v roce 2018 studii k efektivitě detoxikačních produktů. Výzkum trval 4 týdny a nepotvrdil žádné negativní ani pozitivní účinky, takže použitím těchhle produktů si neublížíš, ale ani nijak nepomůžeš.

bigstock-spinach-smoothie-with-lime-jui-285653626.jpg

Detoxikační kúry jsou většinou je způsob, jak z lidí dostat peníze.
Bigstockphoto
Chceš pořádný detox? Pak žij zdravě a tvoje orgány na tom budou bezchybně samy pracovat.

Detox: zdraví nebezpečný?

Pokud jsi s detoxikační kúrou ještě neměla tu čest, dovol, abychom ti ji ve stručnosti představily. Jde o brutální proces, který ti z jídelníčku vystrnadí cokoliv, co by mohlo mít nějakou výživovou hodnotu, a nahradí to vodou, ovocem, zeleninou, smoothiečky a „zaručeně funkčními“ doplňky stravy.

Známý je Master Cleanse program, který ti dovolí denně pouze 6–12 sklenic směsky z citrónové šťávy, javorového sirupu, kajenského pepře a vody. Fuj.

Tyhle super elixíry vedou akorát k útlumu funkce tvého metabolismu. Po takové půstové dardě v kombinaci s nulovým přísunem živin tělo automaticky přejde do pohotovostního režimu a zpomalí své funkce, takže budeš unavená, hladová, pravděpodobně se dostaví i bolesti hlavy a střevní potíže, protože takové dietky značně poškozují střevní mikroflóru.

Nechceme strašit, ale je navíc doloženo, že příliš mnoho zkonzumovaných smoothie v rámci detoxu může vést k trvalému poškození ledvin. Na vině jsou oxaláty přítomné v zelené zelenině, které dovedou ledviny ucpat. Katastrofa je na světě.

Tak zhubnu aspoň?

Zhubneš. Jestli ti nesejde na očistě organismu, chceš jít do detoxu jenom kvůli hubnutí a předchozí odstavce tě ještě nedoradily, tak tohle to dokáže: s detoxem sice zhubneš klidně 3 kila za 2 dny, jen co ale kúru skončíš, kila se vesele vrátí. Proč?

To, co s detoxem zhubneš, bude jenom voda a zásobní energie ve formě glykogenu, tvoje střeva do toho budou zet prázdnotou. Aby toho nebylo málo, čím déle s detoxem pokračuješ, tím navíc ztrácíš i svalovou tkáň, která bude po návratu do normálního režimu nahrazena čím? Tukem!

Jak správně detoxikovat?

  • Pij denně dostatek vody (ženy – 2,7 litru, muži – 3,7 litru).
  • Měj řádný přísun proteinů, tuků, sacharidů, ovoce, zeleniny a vlákniny – zkus třeba mořskou řasu chlorellu!
  • Jaterní činnost podpoř ostropestřcem mariánským.
  • Žij zdravě a aktivně.

Je to možná klišé, ale zato pravda a udržitelná!

Použitelné zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Autor článku: redakce

Související články