Nová doba „chlupatá“. Proč stále více žen odmítá holení?

bigstockphoto.com
|
28. 09. 2020
|
Potkat na koupališti nebo pláži „holku od bobří řeky“ je v poslední celkem běžné. Spousta žen a dívek se totiž rozhodla razit staronový trend. Prostě se vykašlaly na holení podpaží i intimních partií. Proč? Důvodů mají rovnou několik!

Lepší hygiena vs. ztráta přirozené bariéry

Odborníci se svorně shodují na tom, že v oblasti podpažních jamek a zevního genitálu, má člověk víc potních žláz než kdekoliv jinde na těle. Samotný pot nesmrdí. Pokud se ale dostane na „vzduch“, kde se spojí s odumřelými kožními buňkami a mikroby, pro které jsou domovinou právě chlupy, nepříjemný odér na sebe nenechá dlouho čekat. A zvlášť v prostředcích hromadné dopravy jde o něco, co vážně nechceš čichat.

Zastánci holení tak tvrdí, že zbavování se chloupků přispívá k lepší hygieně a minimalizaci nepříjemného tělesného pachu. Naopak odpůrci hlásají, že holení zbavuje tělo přirozené bariéry a to je pak vystaveno nebezpečným vnějším vlivům (například virům a mikrobům, infekcím nebo třeba slunečním paprskům). Navíc jsou to prý právě chlupy, které oddělují kluky od mužů a holčičky od žen.

Za chlupaté klíny může koronavirus i peníze

Za novodobý trend může zčásti i současná situace okolo nového typu koronaviru a s ním související opatření i to, že řada žen a dívek jednoduše zpohodlněla. Když navíc zjistily, kolik času a peněz neholením ušetří, začala si řada z nich svůj „kožíšek“ hýčkat. A rozhodně nejsou jediné. Na chloupky v podpaží i v okolí intimních partií jsou ve světě pyšné i některé celebrity.

bigstock-shaving-machine-in-panties-gi-328170754.jpg

Lepší hygiena, nebo lepší bariéra?
bigstockphoto.com
Neholit se je pohodlné. Ale je to vhodné?

Patří mezi ně třeba Madonna, rebelka z povolání Miley Cyrus či instagramová hvězdička Kaya Szulczewska z Varšavy. Mezi odpůrce žiletek patří i hudebnice Lourdes Leon, která se kromě neoholeného podpaží pyšní také pořádným porostem na nohách. Pozadu nezůstala ani zpěvačka Rihanna, která se chlupatýma nohama pochlubila na Instagramu.

Chlupy jako tahák Instagramu

Některé další ženy si na téhle „módní záležitosti“ dokonce postavily kariéru. Patří mezi ně třeba devětadvacetiletá Katrina Hendrixová z Ruska, která se neholila skoro jedno celé desetiletí. Jak sama dodává, bylo to prý její nejlepší rozhodnutí v životě. Zpočátku ji okolí považovalo za podivínku, časem si ale dle jejích slov zvyklo.

Stejně na tom je i devětadvacetiletá umělkyně a novinářka Bethany Burgoyne z Londýna, která se holila od svých jedenácti let. Ve čtrnácti se rozhodla na holení rezignovat a dodnes hrdě propaguje přirozené ochlupení na nohou i v obličeji. Okolí jí prý považuje za hrdou, silnou a sebevědomou dívku.

V jedné věci se ale odpůrci holení shodují. Nezbavovat tělo chloupků jim prý dává neuvěřitelnou svobodu a sílu. No, proti gustu žádný dišputát…

Ať jsi zastánkyně dokonale hladké pokožky, nebo si ráda dopřeješ „svobodu“ v podobě chlupatého kožíšku, rozhodně v tom nejsi sama! Stále existují početné tábory těch, pro které je holení každodenní náplní i zastánců „přirozené krásy“.

Holit, nebo neholit? Jaký je tvůj názor? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články