Zarostlé klíny a podpaží. Leden se nese v duchu neholení

www.bigstockphoto.com
|
26. 01. 2019
|
Chlupatý leden. I tak lze velmi zjednodušeně nazvat to, co se kolem nás děje. S 31denní výzvou neholení se přišla jako první Laura Jackson (21) z Warwickshiru z Velké Británie. Ta sdružuje dívky, které své snímky označují hashtagem #januhairy.

Obdoba Movemberu

Na nápad ji přivedla myšlenka na charitativní projekt Movember, který je ale spojen s měsícem listopadem. Laura Jackson ve své výzvě nabádá ženy k tomu, aby přijaly své tělo v jeho bezprostřední přirozenosti, takové, jaké je.

Jak sama Laura říká, holit se přestala už před třemi lety. Rodina si o ní nejdřív myslela, že je líná, postupně však přišla na to, že za „neholením“ se skrývá něco víc než jen prachobyčejná lenost.

Více svobody

Jak sama Laura pro jeden britský deník řekla: „Začala jsem se cítit svobodná a věřila jsem více sama v sebe. Někteří lidé kolem mě nechápali nebo nesouhlasili s tím, že se neholím.“ Její počin podporuje také charitativní organizace Charity Body Gossip, jejíž zástupce nedávno prohlásil: „Chlupy a chloupky jsou něco přirozeného, co roste na našich tělech. Naše společnost je však považuje za odpudivé a nevkusné. Proto si ženy zvykly na to, že by měly chloupky ze svého těla odstraňovat. Tím však ztrácejí vlastní přirozenost a vzdalují se původní identitě.

bigstock-young-woman-removing-hair-from-271079536.jpg

Holení podpaží je pro moderní ženy nezbytné.
Nechceme nikomu nic podsouvat, ale kroutíme hlavou nad hygienou. O "vůni" po celém dni ani nemluvíme.

Žiletky, epilátory a holicí pěny mají zákaz

Zakladatelka výzvy Januhairy nabádá ženy a dívky, aby po celý měsíc zahodily žiletky, holicí pěny či epilátory a neholily se, a to ani na nohách nebo v podpaží. O dalších místech nemluvě.

Po zveřejnění 31denní výzvy se strhla lavina reakcí – a to jak těch pozitivních, tak těch posměšných. I přesto se však fenomén neholení rozšířil po celém světě jako lavina. Pokud chceš vidět, jak vypadají zarostlé klíny, podpaží a nohy, není nic lehčího než skočit na Instagram a zadat do vyhledávače hashtag #januhairy.

Jak se na fenomén #januhairy díváš ty? Připadá ti to přirozené, nebo extrémně nechutné a nehygienické? Dej nám vědět do komentářů pod článkem.

Související články