Smrtící sláva. Nejhorší výzvy na TikToku i zabíjí

pixabay.com
|
24. 01. 2021
|
TikTok dobyl Evropu teprve docela nedávno, ale popularitu si získal velkou – hlavně u těch nejmladších uživatelů, dětí a teenagerů.

Není to ale tak super věc, jak by se mohla zdát. Jako je Instagram o fotkách a videích a Twitter o krátkém textovém formátu, TikTok je o klipech do 15 sekund a videích od 3 do 60 sekund. Všechny profily na téhle sociální síti jsou veřejné. Celosvětově má 800 miliónů uživatelů měsíčně a statistika z počátku roku 2019 říká, že skoro 30 % českých profilů měly děti. Nejčastěji TikTok v celém světě využívají lidé ve věku 13-24 let.

S TikTokem se pojí několik hlavních formátů, které frčí. Zabavit mají jak sledující, tak i samotné tvůrce. Kromě nejrůznějších tanečních kreací, videí s domácími mazlíčky, parodií nebo karaoke, hodně frčí taky pranky (zlomyslný žert, nachytání na skrytou kameru) a výzvy (challenges).

Další "bezva" zábava? Třeba olizování očních bulv!

O nahotě, erotice a násilí na TikToku si vůbec neděláme iluze. Je tu ale i něco mnohem horšího.

Výzvy, které u dětí nemají co dělat

Ať je doba jakkoli pokroková, některé věci nepatří „do ruky“ dětem. Třeba výzvy, které ohrožují zdraví, a to až natolik, že v jejich důsledku může dotyčný zemřít. Posledním případem (bohužel musíme dodat „zatím“) je z Itálie, kde skončila v nemocnici 10letá dívenka.

pexels-cottonbro-5081921.jpg

TikTok se k nám dostal teprve nedávno, ale už napáchal dost škody.
pexels.cz
TikTok si oblíbili hlavně mladší uživatelé sociálních sítí.

Ta se zapojila do výzvy Blackout Challenge, jejímž cílem bylo dostat se do mdlob nebo do bezvědomí. Antonella se proto chopila pásku a přidusila se. Když ji našla její mladší sestra a Antonella byla převezena do nemocnice, rodiče byli zdrcení. Netrvalo to totiž dlouho a u dívky byla potvrzena mozková smrt. Italský Úřad na ochranu dat na to konto zablokoval TikTok v celé zemi, a to až do 15. února. Pro obnovení služby požaduje lepší ověřování věku uživatelů.

TikTok totiž smějí používat až děti starší 13 let, tohle pravidlo se dá ale snadno obejít, takže mladší děti rozhodně nejsou výjimkou, stejně jako třeba na Facebooku.

V Itálii pochopitelně nešlo o jediné dítě na světě, které riskovalo pro nějaké to „srdíčko“. V létě se v americkém Texasu bavili mladiství tím, že si obstarali lék Benadryl, který zkonzumovali v naprosto nevhodném množství, aby dosáhli stavu omámení a zakusili halucinace. Konkrétně se píše o 14leté dívce, která spolkla 14 takových tablet, po čemž samozřejmě měla halucinace, nedokázala dát dohromady souvislou větu, ale hlavně měla klidový tep 199 úderů za minutu.

Ne že by snad tyhle výzvy měli absolvovat dospělí, to ani náhodou. Ti za sebe ale zodpovídají sami, takže budiž. Darwin se zaraduje. Děti, které z mnoha věcí nemají rozum, ale stejně je chtějí vyzkoušet, je těžké uhlídat. Ať už jim rodiče věnují maximální pozornost, nebo ne. Cesta se vždycky najde.

Jaký je tvůj názor na TikTok a jeho obsah? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články