Jak se zbavit aft? Zkus babské rady a chemii. A pak se modli, aby se nevrátily

Bigstockphoto
|
30. 07. 2022
|
Občas prostě přijde ta chvíle, kdy začneš ve sprše řešit ty důležité otázky v životě – kdo jsem? Kam směřuju? A především – dá se zbavit aft?

Jestli ti to přijde přehnané, pravděpodobně jsi ještě afty neměla. Tyhle malé bolestivé vřídky, které okupují ústa, dokážou na několik dní pořádně znepříjemnit život a znechutit i to sebelepší jídlo.

Trapičské afty záhadou medicíny

Abys odhalila aftu, nemusíš být žádný génius – vypadá jako kulatý puchýř, někdy dobíla, někdy dožluta, ne větší než centimetr, zato bolestivá až hrůza. Objevit se může na jazyku, vnitřní straně tváří, na měkkém patře i na dásních. A i když může vypadat jako nějaký eklhaft, který se dá chytit na veřejných záchodcích, nejde o nic přenosného.

Proč se nám afty dějí, to nikdo neví. Nejjednodušší odpověď je „stres“, stejně tak to ale může být i nedostatek některých vitamínů, infekce v poraněné sliznici tváře (třeba když se kousneš) nebo nadměrná konzumace pálivého jídla nebo citrusů.

Jestli se afty objevují často, navíc i s trávicími nebo střevními potížemi, můžou být jen průvodním jevem něčeho závažnějšího – třeba autoimunitních onemocnění, jako jsou celiakie nebo Crohnova choroba. V takovém případě je důležité vyhledat pomoc lékaře!

bigstock-ripe-sweet-juicy-oranges-on-a-421988111.jpg

Afty bolí při jídle, pití, čištění zubů a občas prostě pořád.
Bigstockphoto
Citrusy jsou super, o to nic. Jejich častá konzumace ale může zapříčinit vznik aft.

V čem tkví ta aftová tragédie?

Pokud teda nejsou tvoje afty výše zmíněným průvodním jevem, tak dobrá zpráva – afty ti nic neudělají, nijak tě neohrozí na životě. Jak už ale bylo párkrát zmíněno, bolí ošklivým pálivým způsobem; většinou jen při jídle, občas pak i při pití a v nejhorším případě taky při mluvení nebo i když jsi úplně zticha a snažíš se jen hledět si svého.

I když je necháš žít svým vlastním životem, afty nakonec samy zmizí. To ale může trvat několik týdnů a něco nám říká, že takhle dlouho to nevydržíš.

K babkám pro radu, do lékárny pro těžší kalibr

S aftami se radí bojovat výplachy úst. Asi nepřekvapí odvary ze známých léčivých bylin jako šalvěj, heřmánek nebo měsíček, které mají zklidňující účinky. Zkusit ale můžeš i slanou vodu (jen pozor, abys ji omylem nespolkla, není to žádná paráda) a gel z aloe vera naředěný vodou. Na chvilku pomůže i cucání kostek ledu, žvýkání cibule nebo lékořice a konopná či propolisová tinktura.

Chemický výplach se pak provádí dezinfekční ústní vodou. Obecně je ale účinnější, když aftu přímo potřeš vatičkou s léčivou látkou. V lékárně je dostupných mnoho gelů na afty i s aplikátorem; ty obsahují mimo jiné analgetika, po kterých bolest dočasně přejde.

Nejlepší, i když poměrně radikální volbou je vypálení aft alkoholem. Tenhle zákrok je bolestivý a musí se několikrát zopakovat, afty ale budou pryč do dvou dnů.

Jez vitamíny a vyměň kartáček

Vzniku aft se asi úplně předejít nedá. Rozhodně na tom ale budeš líp, když budeš pravidelně doplňovat vitamín B12 a vitamín C, který podporuje imunitu. Zkusit můžeš i měkký zubní kartáček, se kterým spíš předejdeš poranění sliznice.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články