Tahle jídla si na zdravá jen hrají. Nemáš je v jídelníčku?

Bigstockphoto
|
11. 06. 2022
|
Zdravá strava je zaklínadlo moderní doby. Kdo se jí nevěnuje, není možná tak úplně in, jak by si přál. Není to ale tak jednoduché a ne všechno, co reklamy prezentují jako zdravé a super pro tělo, je opravdu prospěšné.

Mezi těmi rádoby zdravými jídly se najdou mocní zabijáci krásných postav a pevného zdraví. Nevěřila bys, jak si můžeš uškodit nevhodně vybraným müsli nebo nesprávně připravenou ovesnou kaší. Klopýtnout se dá skoro u každého druhu potravin. My jsme pro tebe vybrali 10 věcí, o kterých si začátečníci ve zdravém stravování myslí, že jsou dobrou volbou, ale přitom nejsou.

1. Celozrnné a tmavé pečivo

Na pečivu se toho dá zkazit opravdu dost. Třeba některé typy celozrnného se vyrábí z úplně stejné mouky jako to obyčejné bílé. Ani tmavé pečivo není zárukou kvalitního požitku – výrobci vědí, že lidé na tmavé pečivo slyší, a proto ho záměrně často dobarvují karamelem, takže na něm není takřka nic zdravého.

2. Ovocné džusy

Když si jednou postavíš vedle sebe skleničku s kupovaným džusem, byť stoprocentním, a skleničku s čerstvě vymačkanou ovocnou šťávou, a ochutnáš jedno po druhém, sama hned poznáš rozdíl v chutích. Ovocná šťáva, kterou si sama připravíš, je bez chemie a neobsahuje spoustu přidaného cukru, který na tebe v kupovaném džusu čeká.

Nutno také dodat, že ovoce a ovocné šťávy patří do zdravého jídelníčku, ale jen v omezeném množství, protože obsahují fruktózu. A na fruktózu si vzpomeň taky tehdy, když budeš pít během dne třetí smoothie!

bigstock-fresh-fruit-salad-with-glass-o-86606513.jpg


Bigstockphoto
Ovocnou šťávu ano, ale ne litr denně!

3. Čokoláda

Zaplesalo ti srdce, když ses dočetla, že čokoláda je zdraví prospěšná? Pak si pamatuj, že to platí jen o té hořké, vysokoprocentní. Musí v ní být alespoň 70 % kakaa, aby měla čokoláda pozitivní účinky na organismus. Zároveň nesmí obsahovat náhražky a spoustu tuku – toho jsou v drtivé většině případů plné mléčné čokolády.

4. Agávový sirup

Naklopit si do čaje místo bílého cukru agávový sirup taky není to pravé ořechové. Ačkoli se zpočátku agávový sirup zdál být zázrakem, postupem času odborníci i běžní spotřebitelé prozřeli – sirup je plný fruktózy (ovocného cukru), která v takto koncentrované podobě zatěžuje játra a ukládá se v těle v podobě tuku.

bigstock-agave-syrup-and-a-plate-of-pan-84056486.jpg


Bigstockphoto
Agávový sirup je jedním z největších dietních omylů.

5. Cereálie, müsli a ovesné kaše

Všechny tři pokrmy mohou být zdravé a mohou představovat chuťově i výživově luxusní snídaně. Má to ale jeden háček. Cereálie, které znáš z reklamy, jsou plné cukru a je složité z nich vybrat takové, které by pro tebe neznamenaly nekonečné přibývání na váze.

To samé platí o müsli. Většinou nám víc chutná to pečené, protože je sladší. V tom je samozřejmě kámen úrazu – opět zde hraje roli vysoká dávka cukru.

A do třetice všechno dobrého zmiňme instantní ovesné kaše, které nejenže s sebou přináší spoustu chemie, ale taky si neodpustí ten prokletý cukr.

Ve všech třech případech je lepší připravit si všechno doma – cereálie, müsli i ovesnou kaši (ze samotných ovesných vloček, vody/mléka a vším zdravým, co ji může dochutit).

6. Těstoviny

Těstovinový salát, klasické těstoviny s boloňskou omáčkou… Uvaří se rychle a všechno je to tak nějak jednoduché. Těstoviny jsou sice dobrou součástí jídelníčku, ale nesmí jich být hodně a nesmíš je jíst často. Obsahují totiž hodně sacharidů, a pokud pravidelně nesportuješ, brzo to poznáš na přibývajících tukových polštářích.

Až na ně zase dojde, zvol alespoň celozrnnou verzi, která je kvalitnější, zpracovatelnější a schopná zasytit na delší dobu.

bigstock-traditional-spaghetti-with-mus-118542998.jpg


Bigstockphoto
Těstoviny jsou plné sacharidů, které se ukládají v podobě tuků. Tak bacha!

7. Oříšky

Oříšky do zdravého jídelníčku patří, protože obsahují vitamíny, minerály a prospěšné tuky, které lidské tělo potřebuje. Mluvíme ale o oříšcích jako takových, nikoli o těch obalených v těstíčku nebo osolených až hrůza. To nechceš.

8. Proteinové a müsli tyčinky

Samozřejmě že proteinové a müsli tyčinky jsou dobrou součástí jídelníčku, ale za prvé platí, že všeho s mírou, a za druhé, že je potřeba umět si správně vybrat. Zvlášť u proteinových tyčinek to platí. Některé totiž vypadají, že kolem nich protein jenom proběhl. Taková tyčinka by měla mít vždycky víc bílkovin než sacharidů a ideální proteinová tyčinka začíná na 50 % proteinu. Nejlepší je připravit si proteinovou tyčinku doma!

Müsli tyčinky zase musíš vybírat podle množství cukru a chemických látek. Mnohem víc ti prospěje poctivá oříšková müsli tyčinka než ta, která je nabitá akorát obyčejným cukrem. A mimochodem – müsli tyčinky jsou velmi výživné, proto nejsou vhodné pro ty, kteří jen sedí v kanceláři. Chce to pohyb, potom můžeme mluvit o jejich prospěšnosti!

9. Sušené ovoce

Sušené ovoce se tváří jako kamarád, ale ve skutečnosti je to docela podrazák. Když si ho usušíš sama doma, bude to fajn součást svačinky nebo snídaně, ale to kupované bývá bohužel velmi zákeřně doslazované a navíc ještě napuštěné chemií. Nebrat.

bigstock-dried-apricots-119996219.jpg


Bigstockphoto
Ovoce si radši usuš doma. Vyhneš se kilogramům cukru navíc.

10. Kvalitní uzeniny

Uzeniny vždycky zůstanou uzeninami, i když obsahují třeba 90 % masa a jsou chuťově naprosto úžasné. I ty nejlepší obsahují tuku, že by jeden brečel. Pokud nechceš kynout, dej si je jednou za čas, ale radši zvol maso. Když už se nebudeš moct udržet, aspoň si správně vyber.

Není všechno zlato, co v reklamě propagují

Pokud se chystáš nasadit zdravý jídelníček, čeká na tebe ze začátku spousta nástrah. Jestli na zdravé výživě úplně nebazíruješ, vyhni se aspoň těm největším zlům. Je zbytečné vlastnímu tělu škodit. Nebo se řídíš tím, že budeš jíst, dokud ti bude chutnat?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Související články