Ranní kick: jak se po ránu nakopnout a být produktivní

Shutterstock
|
07. 08. 2023
|
To první, po čem po ránu spousta z nás sáhne, je kafe. V dalším případě zelený nebo černý čaj. Existují ale i jiné způsoby, jak se hned po probuzení dostat do kondice, být produktivní a užít si den naplno. Jak tedy na to? Prozradíme!

Neříkáme, že by ses snad měla kafe nebo čaje vzdát, jestli tě hodí do pohody. Odborníci ale údajně přišli na to, že dopovat se hned ráno kofeinem není úplně ten nejlepší nápad. Někdo si prostě neumí představit, že by vyběhl z domova, aniž by si v klidu vypil šálek své oblíbené tekutiny.

1. Snídej

Zatímco někdo nedá bez snídaně ani ránu, jiný do sebe po probuzení nic nedostane. Pak jsi ráda, že se v práci stihneš nacpat bílým rohlíkem nebo nedej bože nějakým přeslazeným pečivem z pekárny odnaproti.

Sacharidy by sice měly mít ve snídani zastoupení, ale v trochu jiné formě. Perfektně tě nakopne třeba ovesná kaše s trochou tvarohu nebo bílého jogurtu a s trochou oblíbeného ovoce. Od věci nejsou ani proteinové palačinky, které ti společně s ovocem dodají energii, ale i bílkoviny, takže tě na delší dobu zasytí.

shutterstock_1304053465.jpg

Snídaně je základ dne. Ne ale pro všechny.
Shutterstock
Snídaně je hodně důležitá. Tím, že ji nedáš, si pořádně ztěžuješ život.

2. Vypij sklenici vody

Jednoduché, ale hodně účinné. Tělo během těch hodin, které jsi strávila spánkem, nepřijímalo tekutiny, takže je potřeba je doplnit. Když do vody přidáš citrón, nastartuješ zároveň i metabolismus a budeš se cítit líp. Udělej si z toho rituál.

3. Zpívej a tancuj

Ráno sice nemíváme času nazbyt, ale nikdy nezkazíš nic hudbou a nějakou tou taneční kreací, třeba při cestě z koupelny k ledničce. Neboj se rozhýbat, zvlášť když tě nikdo nevidí. Pohyb ti pomůže. Proč si myslíš, že ráno chodí lidi běhat? Protože se tak rozpumpují, že je po zbytek dne nic nezastaví.

shutterstock_2234250425.jpg

Po ránu se vyplatí zpívat a tančit!
Shutterstock
Neboj se po ránu rozpohybovat. Pomůže ti to a časem si na to zvykneš!

4. Studená sprcha

Je to kruté, ale pomáhá to. Prostě si vlez do studené sprchy. Začít tedy můžeš i s vlažnou. I tak to bude bomba. Později během dne tuto proceduru ale vážně oceníš. Když si na to troufneš pravidelně, zlepší to tvůj krevní oběh a podpoří imunitu.

5. Vstávej ve stejný čas

Nauč se vstávat pravidelně, ve stejný čas. Ani o víkendu není úplně nejlepší nápad dospávat do jedenácti, jestli normálně vstáváš v sedm. Jen si tím rozhodíš biorytmus a budeš každé ráno do dalšího víkendu trpět. Tělo potřebuje pravidelnost a spánek není výjimkou. Vstávat bys tedy měla stejně nebo si přidat jednu hodinu.

6. Větrej

Otevři ráno okno, klidně dokořán. V zimě to asi půjde jen na chvíli, ale uvidíš, že tě čerstvý vzduch příjemně osvěží. Dej ale taky pozor na to, abys nenastydla. Okno na chvíli otevři, i když ho máš jinak pootevřené celou noc.

7. Rozsviť si

A nemyslíme tím lampičku, která je ve tmě sotva vidět. Rozsviť si pořádně. Světlo totiž zastaví produkci melatoninu, který vyvolává pocit ospalosti. Takže se toho neboj a sviť.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Autor článku: redakce

Související články