Pravidelná konzumace čínské polévky? Hrozí neplodnost i metabolický syndrom

Bigstockphoto
|
23. 04. 2022
|
Když se u nás po revoluci roztrhl pytel s čínskými polévkami, které stačilo zalít a nechat odležet, ujížděli na nich snad všichni.

A někteří je s chutí baští dodnes. Ještě v roce 2018, kdy už u nás docela frčela osvěta o zdravém stravování, si je dopřávalo asi 30 % Čechů. Levná záležitost, která aspoň na chvíli „zaplácne“, je poměrně vděčná a vyplatí se ji mít nejen doma, ale i třeba v práci v šuplíku, když zjistíš, že se domů jen tak nedostaneš. Jenže!

Když se na instantní čínskou polévku podíváme z výživového hlediska, vůbec to není hitparáda. Spíš průšvih. Ona taková průměrná „dobrota“ ukrývá v 60 g porce jen 6 g bílkovin (připomínáme, že aby tě jídlo zasytilo na pár hodin, mělo by mít zhruba 20 g bílkovin), 12 g tuku (ten zdravý to rozhodně není), ale především 38 g sacharidů. A jak známo, když máš sacharidů ve stravě přebytek, ukládají se v podobě tuku pěkně do tvých zásob, načež nedopneš knoflík na kalhotách a „zmenší“ se ti i halenky.

Polotovar jaksepatří s příšerným složením

Když vynecháme energetickou hodnotu (průměr je 1 200 kJ), klidně si můžeš upéct v troubě zmraženou pizzu, protože to vyjde nastejno – do žaludku dostaneš průmyslově zpracované jídlo s minimem vlákniny, vitamínů a minerálů a tak podobně.

Co se minerálů týče, jednoho je tam naopak moc. Je jím sodík, jehož denní dávka by neměla přesahovat 1 500 mg. V průměrné čínské polévce je ho ale asi 2 700 mg!  

bigstock-bowl-of-ramen-soup-tom-yam-ku-348975472.jpg

Instantní nudle leží v žaludku i dvě hodiny po konzumaci.
Bigstockphoto
Málo bílkovin, nálož sacharidů, požehnaně éček, přemíra sodíku... Prostě katastrofa.

O „éčkách“, které v polévce najdeš, si snad nikdo nemůže dělat sebemenší iluze. „Vejde“ se jich tam i 20, jejich úkolem je, aby to všechno tak nějak chutnalo a nějakou dobu vydrželo. O kuřecím vývaru v „kuřecí čínské polévce“ ale pochopitelně nemůže být ani řeč. Za všechno můžou chemické látky z laboratoří a nevyhneš se ani ropným derivátům (jako je butylhydrochinon).

Co nás netěší, je i obsah palmového oleje, kvůli kterému dochází ke kácení deštných pralesů, což neprospívá zvířatům, jež je obývají, ale i planetě jako celku.

Nudle, s nimiž si tělo jen tak neporadí

Massachusettské všeobecné nemocnici proběhl unikátní výzkum, který se zabýval tím, jak se chovají nudle z čínské polévky v žaludku. Nebudeme tě dlouho napínat – přišlo se na to, že zůstávají v původním stavu ještě 2 hodiny po tom, co doputují do žaludku. Další výzkum pak srovnal „rozložitelnost“ instantních a čerstvých ramen nudlí. Ty čerstvé během jedné hodiny, případně dvou hodin žaludek opravdu dokázal zpracovat.

Vůbec přitom není složité připravit si domácí čínskou polévku, pěkně poctivou – třeba z vývaru, s čerstvými nudlemi a s přísadami, na které máš právě chuť (houby, chilli, kari, bylinky, kuřecí maso, zelenina).

Metabolický syndrom i neplodnost jako následky

Když si dáš instantní čínskou polévku jednou za rok, nic se ti nestane. Doufáme. Ale při pravidelné konzumaci už si koleduješ o malér – hrozí totiž nevolnost, zvracení a mdloby, za což může zmiňovaný ropný derivát. Mnohem horším problémem je pak neplodnost a pro mnohé (zvláště ženy) i metabolický syndrom, k jehož „kamarádům“ patří vysoký krevní tlak, vysoká hladina cukru v krvi, zvýšený cholesterol a zvýšené riziko vzniku cukrovky nebo mrtvice.

Máš ráda čínské polévky, nebo se jim obloukem vyhýbáš? 

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články