Edamame: malé fazolky plné bílkovin ti úžasně zpestří kdejaký pokrm

Shutterstock
|
15. 03. 2023
|
Milovníci asijské kuchyně edamame dobře znají, ale pokud tenhle název slyšíš poprvé, nevadí. Pojď o nich zjistit víc. Jsou sladké a nutričně bohaté, ovšem mají i své ale!

Edamame jsou mladé zelené fazolky ještě nedozrálých sójových bobů. Ukryty jsou v sytě zeleném, lehce chlupatém lusku, který se ale pro svou vláknitost nekonzumuje. Zato fazolky! Na těch si lidi pochutnávali už před víc než 5 tisíci let a obzvlášť v Japonsku se těší obrovské popularitě. Mají příjemnou sladkou chuť a někdy se jim také přezdívá „sladké sójové boby“.

Aby to nebylo tak jednoduché, edamame se řadí mezi zeleninu, zatímco zralé sójové boby patří mezi luštěniny.

Výživový hit nejen pro vegetariány

Chlubit se mohou mnoha výživovými benefity. Jsou bohaté na kompletní proteiny, vlákninu, fosfor, vitamín K, antioxidanty, kyselinu listovou a všech 9 esenciálních aminokyselin. Díky vysokému obsahu bílkovin jsou velmi oblíbené u vegetariánů a veganů.

Pozor! Edamame vždycky potřebuje alespoň krátkou tepelnou úpravu.

Vliv edamame na zdraví

Edamame to umí se zdravím pěkně rozjet. Fazolky:

  • snižují riziko srdečních chorob
  • pomáhají snižovat hladinu cholesterolu
  • nezvyšují hladinu cukru v krvi (vhodné i pro osoby trpící cukrovkou)
  • chrání kosti, nervy a mozek
  • pomáhají snižovat riziko rakoviny a osteoporózy
  • snižují únavu a vyčerpání

Je libo mražené, nebo čerstvé?

Edamame seženeš především v obchodech s asijskými potravinami, zdravou výživou a internetových obchodech. Nejčastěji je koupíš mražené, čerstvé nebo konzervované ve slaném nálevu. Konzervované můžeš použít přímo, mražené nebo čerstvé potřebují aspoň 2–3 minuty povařit ve vodě, ohřát na páře nebo osmahnout na pánvi.

Náš tip: Edamame seženeš i pražené, například s příchutí wasabi. Skvělá chuťovka na chroupání.

shutterstock_2090143462.jpg

Edamame může být fajn zpestření jídelníčku.
Shutterstock
Ještě edamame neznáš? Tyhle fazolky zkus!

I při dietě do polévky, rizota nebo salátu

Edamame obsahují málo sacharidů, takže se šiknou i ve chvíli, kdy chceš zhubnout. Málokdy tvoří v jídlech základní surovinu, ale díky jejich příjemné chuti s nimi můžeš vylepšit:

  • zeleninové rizoto
  • polévky (rázem se stanou sytější a výživnější)
  • směs s rýžovými nudlemi
  • poke bowl a misky hojnosti
  • zeleninové saláty
  • curry omáčku s kokosovým mlékem a rýží

Sója jako kontroverzní potravina

Ohledně sóji se vede dlouhodobý spor, který má dva tábory. Je zdravá, nebo ne? Odpůrci argumentují tím, že obsažené fytoestrogeny mají narušovat endokrinní systém a způsobovat různá zdravotní poškození. Celkově pak mohou narušovat činnost štítné žlázy. Kvůli tomu by se jí měly vyhýbat děti a páry plánující potomka. Bezpečná je pouze ve fermentované úpravě, která z ní odstraní škodlivé látky, tedy miso, tempeh a tofu.

Naopak fanoušci sóji považují zmíněné fytoestrogeny za prospěšné. Plusové body má taky za vysoký podíl bílkovin a vitamínů. A ve finále nesmíme opomenout, že jde o jednu z nejstarších a nejrozšířenějších plodin v lidské stravě vůbec.

Na definitivní verdikt od vědců, který by obě strany rozsoudil, si ale zatím musíme ještě počkat. Do té doby se spolehni na zdravý selský rozum – pokud se sójou nebudeš ládovat od rána do večera a budeš ji konzumovat v přiměřeném množství, patrně nebude ani škodlivá, ani extra zázračná.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6   

Související články