Křečové žíly: 6 tipů, jak zabránit jejich zhoršení

Unsplash
|
11. 07. 2022
|
Obezita, nezdravý životní styl, sedavé zaměstnání, těhotenství a genetické predispozice. To jsou faktory, které přispívají k tvorbě nebo zhoršení křečových žil. Takzvané křečáky jsou nejen nevzhledné, ale navíc jsou nepříjemné a bolestivé. Přečti si 6 tipů, které ti pomohou tenhle problém řešit.

1.Nedávat nohu přes nohu

Při sezení určitě nedávej nohu přes nohu. Sice to vypadá elegantně, ale tlak, který vyvíjí váha jedné nohy na tu druhou, zapříčiní špatné proudění krve. Navíc kvůli křížení nohou sklouzneš do posedu, který je pro páteř nepřirozený, a tím ji ničíš.

2.Střídat studenou a teplou vodu ve sprše

Střídání studené a teplé vody uvolňuje svaly i šlachy a ulevuje tak od tlaku, který křečové žíly způsobují. Dalším benefitem této praktiky, která zlepšuje krevní oběh, je snížení příznaků celulitidy. To určitě také oceníš. :)

3.Pravidelný pohyb

Pravidelným pohybem krásně rozproudíš krev a ulevíš cévám. Jestli máš ale výrazné problémy, je dobré se vyhnout zátěžovým sportům nebo cvičení se závažím. Lepší je kardio v podobě běhání, plavání nebo jógy.

4.Zdravá strava

Zdravá strava je základem všeho. Když dobře jíš, skvěle se cítíš, a ještě k tomu lépe vypadáš. Pokud do jídelníčku zahrneš více ovoce a zeleniny, tvoje tělo se bude těšit z vitamínu C a E. Prokázaný účinek na cévy má rutin, který je obsažen v pohance, amarantu a ve fících. A za zmínku rozhodně stojí i potraviny obsahující omega-3 a omega-9 nenasycené mastné kyseliny.

5.Mazat a mazat

Všemi mastmi mazaná. Určitě si pořiď speciální mazání na cévy a otoky. Masírováním uvolníš danou oblast a zlepšíš krevní oběh. Mastičky ti křečáky sice nevyléčí, ale ulehčí tvému kroku.

6.Kompresní pomůcky

Nejúčinnější neinvazivní formou léčby křečových žil jsou kompresní ponožky, podkolenky, stehenní punčochy/nadkolenky nebo punčochy. Jsou diskrétní – od běžných silonek jsou k nerozeznání a na výběr máš z různých úrovní komprese. Vyzkoušej je na vlastní kůži. :)

Související články