Kegelovy cviky a pánevní dno

tena.cz
Komerční článek
|
17. 09. 2021
|

Pánevní dno a potíže s ním spojené

Pravděpodobně si nyní kladete otázku, kde se nachází ono zázračné pánevní dno. Rozpíná se mezi kostrčí, stydkou sponou a sedacími kostmi. Pánevní dno tvoří 28 svalů ve 3 vrstvách.

Hlavní funkcí pánevního dna je, že podpírá vnitřní orgány a pro jeho správné fungování je důležité, aby bylo pevné a pružné. Častými projevy špatné funkce pánevního dna je pak bolest v kříži, kostrče, šíje, hlavy, nebo dokonce poruchy spánku. Pánevní dno má také vliv na plodnost či inkontinenci.

Inkontinence a pánevní dno

Svaly pánevního dna podepírají také močový měchýř. Pokud jsou tyto svaly silné a fungují správně, nehrozí, že by moč unikla. Ve chvíli, kdy svaly přestanou být dostatečně silné a pružné, může začít docházet k únikům moči. Inkontinence je přitom chybně spojována především se staršími lidmi. Statistiky však uvádí, že únikem moči (byť přechodným) trpí až 50 % všech žen, a to i v produktivním věku.

TIP: Výsledky cvičení pánevního dna se mohou dostavit v řádu týdnů či měsíců. Pokud však hledáte okamžité řešení inkontinence, můžete se spolehnout na kvalitní a diskrétní inkontinenční vložky.

Kegelovy cviky

Kegelovy cviky vymyslel v roce 1948 americký gynekolog Arnold Kegel a jsou skvělým prostředkem k posílení pánevního dna. Původně byly tyto cviky doporučeny především ženám po porodu, časem však bylo prokázáno, že mají mnohem více pozitivních účinků, které mohou využít například ženy, které mají problémy s otěhotněním nebo s inkontinencí.

Kdy a jak cvičit Kegelovy cviky

Svaly pánevního dna posílíte podobně jako cvičením jakékoliv jiné partie – pravidelným opakováním. Pánevní dno není vidět, a tudíž jej můžete cvičit prakticky kdykoliv a kdekoliv, například když stojíte ve frontě nebo sedíte na kancelářské židli, zatímco píšete emaily. Na cvičení si však můžete vyhradit i speciální čas, kdy se převléknete do pohodlného oblečení a pustíte se do stahování a uvolňování pánevního dna.

Nejprve zatněte svaly alespoň na dvě vteřiny a poté povolte alespoň na 10 vteřin, přičemž čas stažení pánve postupně prodlužujte také až na 10 vteřin. Zaměřte se také na správné provedení a snažte se skutečně zapojovat pouze svaly pánevního dna. Může se totiž stávat, že se vám budou snažit „vypomoci“ břišní, hýžďové nebo zádové svaly. Cvičení by se postupně mělo stát součástí vaší denní rutiny.

Související články