Dětské sbírky? O co vaše dítě přichází, pokud je nemá

loot.cz
Komerční článek
|
06. 12. 2021
|
Snad každý z nás zažil ve svém životě období, kdy propadl sběratelské vášni. Někdo po pár letech zaplnil sklep a skončil, u někoho sběratelství přetrvává dodnes. Sbírání věcí je zkrátka lidská přirozenost a zpravidla se k prvnímu hromadění předmětů dostáváme v období dětství. Proč je tedy důležité vést děti ke sbírání už v útlém věku?

Jakmile si dítě uvědomí, co sběratelství obnáší a na čem je založeno, může rozvíjet celou řadu praktických dovedností, které jsou důležité pro každodenní život. Budování sbírky v dětství je optimální činností, která učí samostatnosti, sociální interakci při vyměňování, komunikaci, vyjednávání a organizaci. Současně však můžete svého malého sběratele podporovat v trpělivosti a odpovědnosti za svou kolekci a pomáhat mu s prvními krůčky, aby ho sbírání bavilo.

Stejně jako u jiných činností, které děti provozují, je nejdůležitější, aby je daná aktivita bavila. Děti tak musí sbírat něco, co je pro ně vhodné, a současně je zaujme – tedy je tak říkajíc „in“. Se sbírkou odznáčků nebo známek jste mohli oslnit někdy v minulém století, dnešní doba se posunula a je mnohem dynamičtější, ale nabízí také velmi pestré možnosti sběratelské seberealizace. Děti jsou ve vleku televize, YouTuberů, sociálních sítí, her a internetu obecně. Znají filmy, seriály, pohádky, videohry, o kterých běžný rodič nemá tušení, ale děti k nim mají vztah a jsou s nimi takřka v každodenním kontaktu – ve svém volném čase, ve škole s kamarády, kroužcích apod.

Virtuální vs. fyzické sběratelství

Masivní rozvoj internetu s sebou přinesl nové možnosti sbírání digitální předmětů. Většinou se jedná o exkluzivní předměty, jejichž dosažení je otázkou náhody nebo naducaného bankovního konta. Pro mladou generaci jsou v oblasti virtuálního sběratelství časté zejména hry – ať už se jedná o nejrůznější skiny herního vybavení, oblečky pro postavy a další kosmetické předměty do her, nebo třeba kartičky hráčů ve sportovních hrách. Oproti fyzickému sběratelství má však řadu problematických aspektů. Absence fyzických předmětů je tím nejvýraznějším, ale ne jediným.

On-line sbírání potlačuje všechny aspekty zmíněné výše, jako komunikaci, vyjednávání, sociální vazby. Výměna je možná málokdy a ve virtuálním prostoru i složitá. Druhého člověka za on-line profilem zpravidla neznáte a v dnešní době to může být i nebezpečné.

tin-toys-5149832_960_720.jpg


loot.cz

Chybí také aspekt vědomí hodnoty. Virtuální sběratelství prvoplánově rozděluje uživatele na kategorie – základní a platící. Nakupujete digitální předměty zpravidla za unikátní herní měnu, kterou lze získat hraním, nebo nákupem za reálné peníze – tak zvané mikrotransakce. Nastavený „směnný kurz“ není nikterak výhodný a cílí na uživatele ochotné vysázet nemalé finanční prostředky. Prvotní nadšení, že je hra zdarma nebo za přívětiví peníz opadne ve chvíli, kdy po vás bude dítě žádat údaje k platební kartě.

Vzácné předměty lze získat také na virtuální burze, kde však i jedinec pokřiví trh tak, že daný objekt (hráčská kartička, skin, zbroj…) má neopodstatněně nadsazenou cenovku. Dobrým příkladem jsou například raritní zbraně v akční hře Counter Strike. Cena některých CS:GO nožů na burze dosahuje stovek tisíc dolarů. Společnost se například druhý den rozhodne, že v rámci speciální akce nabídne stejný nebo lepší předmět zdarma či při splnění úkolu. Cena virtuálních předmětů je tedy značně kolísavá a nejedná-li se certifikované umělecké dílo není ani žádný mechanismus pro reálné určení ceny.

Oproti fyzickému sběratelství stačí jediné – aby dítě přestala hra nebo jiná digitální platforma bavit, obsah smaže a vše může být pryč. Včetně všech reálných investicí. Fyzické předměty máte napořád, a kromě zážitků ze sbírání mohou časem získat na reálné hodnotě. Jen si vzpomeňte na všechny ty Čtyřlístky nebo Želvy ninja, ze kterých jste si vystřihovali postavičky a dnes mají mnohonásobně vyšší hodnotu. Figurky Funko POP! naplňují všechny aspekty fyzického sběratelství a nemusíte se bát, že by děti nebavilo.

Sběratelské figurky Funko POP! – fenomén, který si podmanil svět

Sbírky známek, motýlů nebo desek patří do dob dávno minulých. Fotbalové a hokejové kartičky nebo samolepková alba jsou v kurzu po velmi krátký čas v době konání šampionátu nebo uvedení filmu do kin. Navíc se zpravidla zaměřují jen na své fanoušky a vzbudit zájem začínajícího sběratele může být obtížné. Figurky Funko POP! si naopak libují v tematické různorodosti a díky své pestrosti dovedou zaujmout všechny sběratele. Každý si mezi nimi najde postavičky ze svého oblíbeného světa, ať už se jedná o film, seriál, videohru nebo třeba hudební kapelu.

stranger-things-loot-cz-small-2.jpg


loot.cz

Vyznačují se přívětivou cenovkou a hned máte plnohodnotný dárek například k narozeninám, za vysvědčení apod. Tyto „popky“ mají standardizované základní parametry, jako provedení a velikost, tudíž se jejich cena pohybuje v ustálené cenové hladině. Samozřejmě existují i speciální a de luxe edice pro náročnější, ale i ty se v porovnání s jinými sběratelskými figurkami prodávají výrazně nižší částky. S ohledem na to jsou velmi dobře dostupné a jsou ideálním dárkem k narozeninám, za vysvědčení apod. Šíře témat, které figurky Funko POP! ztvárňují, zasáhne opravdu každého, kdo se chce věnovat oblasti sběratelství.

Související články