Tohle jsou nejrozšířenější druhy těstovin. Znáš je všechny?

Bigstockphoto
|
03. 07. 2021
|
Těstoviny, kdo by je nemiloval? Poslouží jako skvělé jídlo, když potřebuješ udělat nějakou rychlovku, ale i tehdy, když se chceš blýsknout před miláčkem nebo návštěvou. Víš ale, které jsou u nás ty nejznámější a jaký je v nich rozdíl?

Máme pro tebe hned 7 druhů těstovin, které u nás vídáme nejčastěji. Podívej se na ně a zjisti, jestli je fajn vybírat je i podle toho, jak se je chystáš připravit.

1. Penne

Jestli si hned představíš luxusně chutnající těstoviny s hustou sýrovou nebo smetanovou omáčkou, děláš dobře – právě tak se mají tyhle zkosené trubičky správně servírovat. Obvykle se servírují al dente, tedy vařené na skus, ne úplně naměkko. Skvěle se hodí i jako základ těstovinového salátu.

bigstock-penne-pasta-in-tomato-sauce-wi-235128727_0.jpg

Penne jsou duté trubičky se zkosenými konci.
Bigstockphoto
Penne se hodí hlavně k hustým sýrovým nebo smetanovým omáčkám, výjimky se ale taky konají.

2. Tortellini

Tortellini snad člověk musí mít rád, i kdyby nechtěl. Drobné těstoviny, které tvarem připomínají prstýnek, bývají nejčastěji plněné masem nebo sýrem. V obou případech jde o chutnou záležitost, kterou by sis neměla nechat čas od času ujít. Jen zřídka je najdeš v kombinaci se smetanovou omáčkou, ale neměly by tě překvapit jako součást polévky tortellini in brodo.

bigstock-plate-of-italian-ravioli-withp-294749917.jpg

Tortellini bývají plněné masem, sýrem nebo třeba špenátem.
Bigstockphoto
Plněné těstoviny si zamiluješ, jen je třeba koupit si kvalitní.

3. Spaghetti

Špagety, konečně špagety! Zapomeň na ty ze školní jídelny pokydané pofidérní tomatovou omáčkou s masem tak mletým, že vypadalo, jako by někdo už pozřel a vrátil. Špagety jsou prostě delikatesa, která patří k dobrým a kvalitním rajčatovým omáčkám. Tyhle těstovinové provázky jsou klasika, kterou si nenecháme vzít.

bigstock-188363818.jpg

Špagety jsou u nás asi nejznámější těstoviny.
Bigstockphoto
Špagety mohou být jednoduchá rychlovka, ale taky vymazlená pochoutka.

4. Lasagne

Další srdcovka. Lisované obdélníkové těstoviny servírujeme zapečené s mletým masem nebo se špenátem, ze sýrů tady pak hraje hlavní roli ricotta nebo mozzarella.

bigstock-traditional-italian-lasagna-bo-271827682.jpg

Lasagne jsou těstovinové pláty prokládané masem nebo špenátem.
Bigstockphoto
Lasagne? Ty snad nemůžou nikdy zklamat.

5. Gnocchi

Kdo by neznal noky nebo v cizojazyčné variantě „ňoky“? Malé kuličky vařené ve slané vodě nepatří jen do Itálie, ale i k nám, do Německa, Rakouska, Maďarska nebo Slovinska. V Itálii je ale používají v polévce nebo je servírují zapečené se sýrem.

bigstock-italian-traditional-gnocchi-283817662.jpg

Gnocchi jsou stejné jako naše noky.
Bigstockphoto
Nebuď za hlupáka a nauč se tohle slovo správně vyslovovat.

6. Fusilli

Fusilli neboli vřetena jsou asi všem důvěrně známá. Servírují se hlavně s omáčkami obsahujícími maso a taky jsou vhodné do těstovinového salátu. Vyrábějí se namotáváním na špejli a bývají bezvaječná. Barevné varianty se barví pomocí špenátu, rajčat nebo červené řepy.

bigstock-gourmet-healthy-spinach-pesto-258125593.jpg

Fusilli neboli vřetena jsou u nás obecně hodně rozšířená.
Bigstockphoto
Vřetena často vídáme obarvená. Dej si ale pozor na to, čím je výrobce barví.

7. Farfalle

Farfalle jsou mašličky nebo taky motýlci, jak je známe. Právě od motýlků je jejich název z italštiny odvozen. Objevují se v různých velikostech a servírují se s omáčkami, nejčastěji s těmi krémovějšími a rajčatovými.

bigstock-portion-of-farfalle-with-pesto-295119316.jpg

Farfalle přezdíváme taky motýlci.
Bigstockphoto
Farfalle nejčastěji vidíme s rajčatovou omáčkou, ale nemusí tomu tak být vždycky.

Máš některý druh těstovin oblíbený podle toho, s čím se servíruje, nebo podle toho, jak působí na tvůj zrak? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Související články