Připrav si letní low carb saláty ze superpotravin

bigstockphoto.com
|
04. 08. 2020
|
Zeleninový salát může být se správnými ingrediencemi plnohodnotným jídlem, ale i výživnou přílohou. Pokud ti chybí fantazie nebo tě nebaví stále vymýšlet nová a nutričně vyvážená jídla, inspiruj se svěží variací chutí, ale i třeba známou klasikou, jako je bramborový salát – jen ve fit formě. Každý salát navíc obsahuje nějakou superpotravinu, o které jsi možná ani neušila, že má blahodárné účinky na zdraví.

Asijský okurkový salát

Co budeš potřebovat: okurku, sezamová semínka, sezamový a olivový olej, nízkosacharidový bylinkový dresink, zázvor, limetku, čekankový sirup, chilli papričku a koriandr

Z omyté a osušené okurky škrabkou kolem dokola naškrábej tenké proužky až k semeníku. Papírovými utěrkami odsaj přebytečnou vodu a dej do misky. Na suché pánvi opraž sezamová semínka. Z bylinkového dresinku, sezamového a olivového oleje, limetky, čekankového sirupu vyšlehej zálivku. Zázvor nastrouhej, přidej do zálivky a všechno nalij na okurku. Posyp sezamovými semínky, přidej chilli a lístky koriandru. Podávej hned nebo po vychlazení.

Víš, že sezamová semínka obsahují kvalitní bílkoviny i základní esenciální mastné kyseliny? I proto jsou oblíbenou částí jídelníčku veganů a vegetariánů a nejen jich. Podporují imunitu lidského organismu, prospívají vlasům, nehtům, srdci a jsou doporučována pacientům s anémií. Ženám se doporučuje rovněž jejich konzumace v období menopauzy, protože zmírňuje pocity návalů.

asijsky_okurkovy_salat_1.jpg

Připrav si jednoduchý asijský okurkový salát!
Ketomix

Low carb "bramborový" salát

Co budeš potřebovat: celer, ředkev vodnici, lžičku zakysané smetany, vajonézu, lžičku hořčice bez cukru, sůl

Kořenovou zeleninu oloupej a ve vodě uvař doměkka. Pak ji nakrájej na menší kostičky a vlož do větší mísy. Promíchej s vajonézou, hořčicí, solí a pepřem. Nech přes noc uležet v lednici.

Víš, že celer snižuje hladinu cholesterolu? Má také blahodárný účinek na trávicí ústrojí, dokonce může být skvělou prevencí i proti onkologickým onemocněním. Kromě toho je skvělým pomocníkem při hubnutí, protože snižuje chuť na sladká a mastná jídla. Pokud tedy budeš celer pravidelně svačit v průběhu dne, zjistíš, že vás už nezdravé svačiny nelákají.  

bramborovy_salat_ala_keto_1.jpg

Pokud miluješ bramborový salát, udělej si jeho náhražku. Ani to nepoznáš!
Ketomix

Svěží salát s avokádem

Co budeš potřebovat: citrón, olivový olej, pažitku, směs různých zelených salátových listů, nízkosacharidový bylinkový dresink, avokádo

Trochu citronové šťávy smíchej se solí, jemně nakrájenou pažitkou a s bylinkovým dresinkem. Dej směs vychladnout. Promíchej směs zelených salátových listů. Avokádo oloupej, vypeckuj a nakrájej na měsíčky. Přidej k salátu a zalij připraveným dresinkem. Podávej jako přílohu nebo ve jako hlavní jídlo.

Víš, že avokádo obsahuje hodně vlákniny, a ta přidává na pocitu sytosti? Zároveň obsahuje malé množství cukrů, a proto je perfektní pro low carb stravování nebo ketogenní dietu.

salat_s_avokadem.jpg

Avokádo se hodí i do salátů.
Ketomix
Související články