Lehký oběd za pár minut: pečený lilek s cuketou a rajčaty

Bigstockphoto
|
31. 07. 2021
|
Nestíháš, mučíš se dietou a doma je prázdná lednička? Co takhle vzít to cestou z práce přes trhy a přinést domů košík čerstvé zeleniny? Takový lilek s cuketou a rajčaty rychle připravíš, zasytí tě a zároveň nemusíš mít po jeho konzumaci výčitky.

Co budeš na tenhle lehký oběd potřebovat?

  • 3 ks střední cukety
  • 1 ks středně velkého lilku
  • 500 g cherry nebo švestkových rajčátek
  • 1 žlutou papriku
  • 4 velké stroužky česneku
  • 1 lžíci extra panenského olivového oleje
  • ¼ lžičky mořské soli
  • ¼ lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • 2/3 čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • ¼ hrnku čerstvé nasekané bazalky
  • ¼ hrnku čerstvé nasekané hladkolisté petrželky
  • provensálské koření
  • sladkou papriku

Postup přípravy zapečeného lilku s cuketou a rajčaty:

Troubu zapni na 230 stupňů, připrav si několik plechů, vystlaných pečícím papírem. Cukety a lilek nakrájej na centimetrová kolečka a rozlož na plechy. Posypej provensálským kořením, pepřem, sladkou paprikou a mořskou solí. Nech péct zhruba 20 minut (dokud se neodpaří většina vody, a okraje lilku a cukety nebudou nahnědlé).

vegetables-833364_1280.jpg

Zelenina k obědu je dobrý nápad, zvlášť pokud je horko.
Pixabay
Díky zelenině do sebe dostaneš potřebnou vlákninu, vitamíny i minerály. A to je fajn!

Jakmile bude zelenina hotová, teplotu v troubě stáhni na 180 stupňů. Připrav si větší zapékací misku a vylož ji pečicím papírem. Lilek a cukety, společně s rajčaty a paprikou nakrájej na kostičky, promíchej je s olivovým olejem a s prolisovaným česnekem a čerstvými nasekanými bylinkami.

Peč zhruba 20 minut v zapékací misce, přikryté alobalem. Zhruba deset minut před pečením posypej nastrouhaným parmazánem a peč bez alobalu tak, aby byla zelenina společně s parmazánem na povrchu pěkně křupavá a chytila odpovídající barvu.

Tip na podávání: Podávej posypané čerstvými bylinkami s opečenou bagetou.

A jak zpracováváš lilky s cuketou ty? Dej nám vědět do komentářů pod tímto článkem.

Související články