Koronavirové šarlatánství: moč ani vodka fakt nepomáhají

bigstockphoto.com
|
11. 09. 2020
|
Stejně jako se světem šíří nový typ koronaviru, se stejnou rychlostí a intenzitou šíří i poplašné zprávy. „Zaručené recepty“ na uzdravení nebo prevenci před zákeřnou nemocí covid-19 ponoukají k pití kravské moči i vodky. Co je na nich pravdy?

Jízda na traktoru, vodka ani sauna nepomáhají

A to ani prezidentovi Běloruska. Alexandr Lukašenko dlouhé týdny tvrdil, že „svět se zbláznil“ a celosvětový strach z nákazy považoval za „zbytečnou paniku“. Aby ochránil sebe i občany Běloruska před nákazou, radil jezdit na traktoru a pracovat na poli, chodit do sauny a denně pít jednu deci vodky. Jeho recept asi nebyl účinný, protože koncem července prohlásil, že bez příznaků nemoc covid-19 přechodil.

V Turkmenistánu se snažili obyvatelstvo „prokouřit“

„Zaručený recept“ na ochranu před covidem-19 má prý i prezident Turkmenistánu Gurbanguli Berdymuhamedov, který nařídil úřadům, aby „obyvatelstvo prokouřily“, tedy vydezinfikovaly kouřem halucinogenní byliny jménem harmala, protože „to jako prevenci proti infekčním chorobám dělali už naši předkové“.

Harmala podle něj zničí „všechny viry okem neviditelné“. A pokud by opatření přece jen nestačilo, prezident tady zakázal slovo koronavirus. A světe, div se, statistiky mluví o nulovém počtu nakažených!

Alkohol (ne)zabíjí koronavirus

Začátkem letošního února se po internetu začal šířit článek, který informoval o tom, že k usmrcení zákeřného koronaviru prý stačí jediné – alkohol užívaný vnitřně. Článek navíc vyšel v několika obměnách.

V severní Makedonii ho třeba uváděl titulek s velkými písmeny: "Zde je lék proti koronaviru: Profesor Dr. Kantarcijev tvrdí, že alkohol zabíjí tento virus během několika sekund". Jinde zase koloval článek, v němž hrál roli údajný bulharský odborník a ředitel národního centra pro léčení infekčních chorob, podle kterého jsou pravidelní konzumenti tvrdého alkoholu před virem chráněni.

Kde je pravda? Požívání alkoholu virus nezabije. Pro dezinfekční účinky se sice etanol používá, jeho konzumace (zvláště ta nadměrná), by ale člověku mohla naopak uškodit.

1.jpg

Že by alkohol léčil? Bohužel ne.
bigstockphoto.com
Vodku si klidně dej. Koronaviru se tím ale nezbavíš.

Sýr ani banány tě neochrání

Je sice super, pokud svůj jídelníček doplníš o nejrůznější superpotraviny, čerstvou zeleninu a ovoce, před samotným vniknutím viru do těla nebo propuknutím nemoci covid-19 tě ale žádný pokrm neochrání. A tím spíš ne francouzský sýr roquefort, pro jehož výrobu se používá plíseň štětičkovec roquefortský (Penicillium roqueforti), o které dezinformátoři tvrdí, že zamezí rozvinutí nemoci.

Stejně na tom jsou i banány, které se objevily v hojně sdíleném videu s názvem „Sněz jeden banán denně, zažene to koronavirus zaručeně". To odkazovalo na údajnou zprávu propagující banány jako způsob, jak zlepšit imunitní systém a účinněji bojovat proti koronaviru.

Nakonec se zjistilo, že video spojilo dohromady dvě zprávy - jednu z australského televizního kanálu a druhou z listu The Wall Street Journal, která se ovšem ani v náznaku nezmiňovala o banánech.

Kravská moč pouze pro otrlé

V Indii pro změnu testovali „léčbu“ nového typu koronaviru kravskou močí. Krávy jsou pro hinduisty posvátné, a někteří si dokonce myslí, že jejich moč nazývaná "gomutra" má léčivé schopnosti. Proto netrvalo dlouho a jistá skupina hinduistických aktivistů uspořádala „koronaparty“, na které popíjeli kravskou moč ve snaze zahnat koronavirus. Bohužel (nebo spíš bohudík) zatím neexistují důkazy, že by popíjení kravské moči fungovalo.

Dostala se k tobě nějaká další „zaručená zprávička“, jak bojovat proti novému typu koronaviru? Poděl se o ní s námi v diskuzi pod článkem.

Související články