Nezapomenutelná chuťovka. Připrav si famózní domácí utopence

foto: Bigstockphoto
|
06. 04. 2021
|
Kdo by neznal utopence? Nezaměnitelná a nezapomenutelná dobrota je bezva k pivu v hospodě, ale můžeš s ním překvapit i doma!

Když si naložíš špekáčky do správné směsi doma, budeš si stopro jistá, co konzumuješ. A když si k tomu vybereš opravdu kvalitní suroviny, bude to naprosto luxusní záležitost! Takže žádné „to zvládne každý“. Tohle je potřeba dělat s láskou.

Kvalitními surovinami myslíme hlavně špekáčky. Ty „opravdové“ by měly mít aspoň 40 % masa a maximálně 45 % tuku. Když budeš číst údaje na etiketě, všimni si, jestli na ní není zmíněné strojově oddělené maso (tzv. separát). Takovou „lahůdku“ nebrat!

bigstock-czech-pickled-sausages-with-on-304413328.jpg

Kdo říká, že to musí být nevzhledné jídlo?
Bigstockphoto
Utopenec. Někdo si ho rád dá po náročném večírku, jiný jen tak.

Překvap podceňovanou mňamkou! Tady je návod

Co potřebuješ: 12 špekáčků, 10 cibulí, 4 stroužky česneku, pepř a feferonky podle chuti, 3 lžíce plnotučné hořčice; na nálev 250 ml octa, 400 ml vody, lžičku soli, lžíci cukru krupice, 10 kuliček nového koření a 10 kusů bobkového listu

Jak na to?

  • Nejdřív si připrav nálev. Svař 400 ml vody, 250 ml octa, cukr, sůl a koření. Hotový nálev nech trochu vychladnout.
  • Oloupej špekáčky a podélně je rozkroj (částečně). 
  • Jednu cibuli nakrájej na půlobloučky.
  • Smíchej hořčici s trochou pepře a soli. Pak s ní potři vnitřní řezy špekáčků.
  • Do špekáčků vlož plátky cibule a klidně i feferonky (není to nutné).
  • Aby se špekáčky nerozpadaly, propíchni je na dvou místech párátky.
  • Ve třílitrové sklenici vytvoř vrstvy špekáčků, cibule, koření a feferonek.
  • Zalij špekáčky ve sklenici nálevem, zavři ji a nech ji týden v chladu a temnu.
  • Podávej se svým oblíbeným pečivem. Dobrou chuť!

Máš ráda utopence a chceš se s námi podělit o nějaký svůj trik, jak je udělat ještě lepší? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články